BATSO’DA PROJELER YARIŞSIN

29-08-2017

7 Ekim 2017 tarihinde yapılacak olan Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) Başkanlığına şu ana kadar basın açıklaması ile adaylığını kamuoyu açıklayan kimse olmadı.

Ancak aday oldukları ve çalışmalarını sürdüren kişilerin sayısı 6’yı buldu.

7 Binin üzerinde üyesinin olduğu odada seçim günü kaç kişinin oy kullanacağı bilinmiyor.

Ancak 7 bin kişilik üye içerisinde 4 bin civarında kişinin oy kullanabileceği tahmin edildiği BATSO’da 7 meslek gurubu var.

Seçim günü kurulacak olan sandıklarda en çok oyu alarak guruplardan seçilecekler direkt meclis üyeliği hakkını elde edenler olacak.

Seçimlerden sonra da meclis kendi içerisinde bu kez meclis başkanı ardından da 7 kişilik yönetim kurulu üyesini seçecektir.

Bu 7 Kişilik yönetim ise kendi arasında başkan, başkan yardımcısı ve diğer zorunlu organlar için isim belirleyecek.

Yani Batman Ticaret Sanayi Odasını böylesi zorlu bir süreç bekliyor.

BATSO’ya aday olacaK kişilerin isimlerine gelince.

Resmi olmamakla birlikte şimdiye kadar A. Kadir Demir, Osman Nasıroğlu, Yusuf Özdemir, Mehmet Ekinci, İsmet Yargı ve Turgut Önal’ın isimleri kamuoyunda konuşuluyor.

Bu isimler destek turlarını sürdürüyorlar ancak kesin kararını vermemiş olacaklar ki henüz bir basın açıklaması yapmış değiller.

Bence adaylardan bir kısmı şimdilik yaptığı çalışma ile üyelere arasındaki destek düzeyini ve gücünü belirlemeye çalışıyor.

Kendilerini seçimde güçlü görürlerse ve şayet 21 kişilik meslek grubu listesini oluşturabilecek adaylar da bulurlarsa seçime gireceklerdir.

O desteği bulamazlarsa adaylıktan çekilip muhtemelen gelecek tekliflere göre en güçlü adayla ittifak yapacaklardır. 

En geç 10-15 gün içerinde adaylar noktasında bir netlik oluşur.

Tahminime göre seçime en fazla dört liste ile gidilecektir.

Diğer önemli bir gelişme ise BATSO’nun üyelerinin, seçimlerde beklentileri ve yaklaşımlarında da ciddi anlamda bir değişiklik gözlemleniyor.

Örneğin ilçeler arasında en çok BATSO üyesinin bulunduğu Kozluk İlçesinde üyeler bir araya gelerek, Kozluk’un geleceğine destek olacak ve katkı sunacak adayı destekleme kararı aldı.

Birlikte hareket etme kararı alan Kozluklular, adaylara “sizin ilçemiz ile ilgili projeleriniz varsa bize gelin “ mesajını veriyor.

Batmanda da durum farklı değil.

Kişisel bir işim dolayısı ile ziyaret ettiğim özel bir kurumun yönetim kurulu başkanın BATSO seçimleri ile ilgili sözleri de seçimin diğer seçimlerden daha farklı bir anlayışla geçeceğine işarettir bence.

BATSO üyesi iş adamı kendisine gelecek adayların oy istemeye değil, neden başkan adayı oldukları, başkan olmaları durumunda kalkınma, ticaret konusunda oldukça geri kalan şehrimiz ile ilgili ne tür hamleler yapacaklarını anlatmaları gerektiğini söylüyor.

Kısacası başkan adayları boş vaatlerle değil gerçekçi projeleri ile ortaya çıkıp yarışmaları gerektiğini söylüyor. 

Evet, BATSO seçimleri için aday sayısının fazlalığı elbette rekabet açısından isabetlidir.

Ancak adaylardan beklenti ise geçmişte olduğu gibi hatırı sayılır kişileri devreye koyup, her üyenin nabzına göre şeker vererek oy isteme yerine projeleri ile üyelerin karşısına çıkma yönündedir.

Haksızda sayılmazlarda.

Batman Sonsöz Gazetesi olarak biz de aynı şekilde düşünüyoruz.

Batman(a ilişkin gerçek manada projesi olan her adaya gazetemizin sayfaları sınırsız bir şekilde seçim gününe kadar açıktır.

Adaylar yollasınlar projelerini, hedeflerini hepsini teker, teker yayınlayalım.

Ancak bir vizyonu, projesi olmayan aday da lütfen ne kamuoyunu meşgul etsin ne de kendini yorsun.

Çünkü BATSO üyeleri de artık eski BATSO üyesi anlayışında sahip değildir.

Üyeler bu oda seçiminde hatır gönül için oy vererek daha çok Batman’ın Sanayi ve Ticaret alanında geri kalmasına oyları ile ortak olmayacaklardır.

Batmanlı esnafın, işadamının sorunlarını çözecek şehrimizi ileri taşıyacak vizyon ve proje sahibi kişi kimse BATSO üyeleri ona oy vermeye kararlıdır.  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?