BELEDİYE BAŞKANININ BİSİKLETLE İMTİHANI!

11-07-2019

Adamın biri, oğlunu alıp Hz Ömer’e getirmiş. Ya halife, oğlum sürekli bal yiyor ve benim bu kadar bal alacak param yok. Ona bir öğütte bulunsanız da bu kadar bal yemese, der. Hz Ömer, adama, git 1 hafta sonra gel der.
Bir hafta sonra, adam oğlunu alıp gelir. Hz. Ömer adamın oğluna dönüp, bu kadar bal yiyip babanı zorda bırakma, der.
Adam şaşırır, ya halife, madem sadece bunu söyleyecektin, niye bizi bir hafta beklettin, der.
Hz. Ömer, geçen hafta bana bu durumu bildirdiğinizde bende bal yiyordum. Ben bal yerken senin oğluna bal yeme diyemezdim. Önce ben bal yemeyi kestim, sonra senin oğluna bal yeme dedim.
Mevzu tamda bu!
***
Toplumun önde gelenleri(veya önünde olanlar), bir şeyi yapmadan toplumdan isterse, toplum bunu özümsemez. 
Önce görmek ister. Kameralar önünde yapmacık değil, gerçekten görmek ister. 
Tıpkı bisiklet mevzusunda olduğu gibi.
Malumunuz bu hafta belediyenin bisiklet istasyonları yapılan törenle faaliyete girdi. Artık isteyen bu istasyonlardan küçük bir para karşılığı bisiklet alıp, işini görebilecek veya spor yapıp geri gelebilecek. Bununla birlikte, hava kirliliği, insan sağlığı, yakıt ekonomisi ve trafik yoğunluğu gibi problemlere de katkı sunulacak.
Ama tüm bunların olabilmesi için önce o bisikletlere binmek gerekir. Evlerde, bahçelerde olan bisikletleri de sokağa çıkarmak gerekir. Bunun içinde birilerinin örnek olması gerekir.
Daha önce “vali bisiklete binsin” diye bir yazı yazmıştım. Durumun önemini bildirip tüm bürokrat ve siyasetçilerinin imkanları dahilinde bisiklete binip, bir bilinç oluşturmasını talep etmiştim.
Şimdi tam zamanı, Belediye başkanı başlasın bu işe. Bizim halk, bisiklete binene fakir gözüyle bakıyor olsa da başkana öyle demeyeceklerine kefil olabilirim. Hem biliyorsunuz, bizim halk Finlandiya’nın başbakanı işe bisikletle gidiyor, İsveç dış işleri bakanı hanımını bisikletle gezdiriyor falan diye iç geçiriyorlar.
Niye bizimkilerin içinde kalsın ki?
Her ne kadar bu iç geçirenlere katılmasam da Batman ölçeğinde belediye başkanının bunu gerçekleştirebileceği kanısındayım.
Bu tarz durumlarda en büyük problem güvenliktir ve ben, başkan beyin güvenlik problemi yaşayacağını düşünmüyorum. 
Sokakta ki her 10 kişiden 7 kişi kendisine oy vermiş. 
Herhangi bir tehdit almıyor. 
Batman’ın da her hangi bir güvenlik problemi yok.
Yani çok rahat bir şekilde bisiklete binip işe gelebilir başkan. Öğlen sıcağında bisiklete bin demiyoruz zaten. Sabah serinliğinde al yanına bisikletli bir koruma ve özel kalem müdürünü, bas pedala gel. Akşam serinliğinde yine aynı şekilde eve git. Bazen de geceleri halkın yoğun olduğu yerlere bisikletle çık. Bak nasıl halktan pozitif geri dönüşler alıyorsun. Doğaya çevreye, şehrin trafiğine ve insan sağlığına katkılar sunuyorsun…
Hemen bugünden başlamalı bence başkan beyin bisiklet turları. 
Hatta tüm yardımcıları ve müdürlerini de yanına alıp şehir turu atmalı. 
Bu bilinci oturtmalı. 
Bu bilinci oturtursa, Batman için iyi bir iş yapmış olacak.
Daha aydınlık yarınlar dileğiyle, sağlıklı ve mutlu kalın

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?