Belediye Depresyonda

Belediye Depresyonda
05-07-2023

Batman Belediyesi depresyonda diyorlardı da inanmıyordum.

Olsa olsa liyakat yetmezliğinden olacak depresyonu.

Nereye dönsen bir sorun.

Dönmesem sorunu görmezden kurtulurum diye düşünmeyin sorunlar size dönüp peşinizi bırakmaz.

Yaklaşık bir aydır ilaçlama neden yapılmıyor?

Vatandaş sineğin haşerenin saldırısı altında perişan diye yazayım derken haberi geldi.

“İlaçlamanın dozu önemli” başlığıyla Belediye bir haber servis etti, diyorlar ki:

Haşerelere karşı ilaçlama yapan Batman Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, “Fazla ilaçlama insan sağlığına zarar vermektedir” dedi.

Peki, sivrisinek sinek vs. insan sağlığına zararlı değil mi?

Önceki yıllarda neredeyse her gün mahalle mahalle gezen ilaçlama araçları hafta da bir ya çıkar ya çıkmaz oldu karşımıza.

Hal böyle olunca sivrisinekler kondukları ziyafetle bayram eder oldular.

Mahalle mahalle çeteleşen köpek sürülerine gelince millet isyan noktasına gelmiş. Veteriner İşleri Müdürlüğünü arasanız aldığınız cevaplarla şikâyetiniz dert olup içinizde şişiyor. Çoluk çocuğunuzu köpeklerden o köpekleri de vatandaşın hışmından korumak yine size düşüyor.

Onu da geçtim parkların bakım onarımı ve temizliği konusunda da neye elinizi atsanız elinizde kalıyor.

Diyorlar ki belediye sahipsiz kalmış, Başkan desen yerinden edilmiş.

Sözüm ona Kayyum atanmış ama o da vekaleten başkasını yerine kayyum atamış.

Yani anlayacağınız belediye vekâletin vekaletinde liyakat yetmezliğinden can çekişiyor diyorlar. Mezarlıklar müdürlüğü, Ulaşım Müdürlüğünü hariç tutmalı, yalan yok iki birim çalışıyor.

E ne oldu şimdi belediyeden hizmet görmek için ölmek mi gerekir.

***

Zeynep Casalini’nin şarkısını hatırlattı Casalini şarkıyı Batman Belediyesi için mi yazdı?

“Seninle bir daha aynı yolda yürümem diyor” yollar kaldırımlar per perişan yürüsen olmuyor dursan olmuyor. “Seninle yürüyene yolda tuzakların var”

“Derin bi' nefes alır gibi batıyoruz, yükümüz ağır” Hizmet almak için ölmek mi gerekir? “Hadi bi' cesaret sen de taşın altına koy elini”

Ama görünen o ki Batman Belediyesi taşın altına ne o ele, ne o cesarete ne de o liyakate sahip.

Bakın yakın zaman da bir kitapçık bastılar: "Türkiye’nin 100. Yılında Değişen ve Dönüşen Bir Kent Batman” yazıyor kapağında. Kitapçığın içerisinde Tamamlanan, Devam Eden, Planlanan projeleri görselleriyle paylaşmışlar.

En çok beklediğim ve ısrarla istediğim bunu defalarca dile getirdiğim projeden bahsedeceğim ki kitapçığın devam eden projeler kısmında yer alıyor: Batman Engelsiz Yaşam, Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi. Devam eden projeymiş. Bir yıl önce bütün gazeteciler çağrılıp tanıtımı yapılan projeyle ilgili tek bir adım atılmamışken nasıl oluyor da devam eden denilebiliyor. Ben mi Türkçe bilmiyorum yoksa projeye ilişkin kurulan hayali de projenin başlangıcı mı sayıyorlar. Bir projeye devam eden diyebilmek için başlamış olması gerekmez mi?

Onu geçtim “Değişen ve Dönüşen” şu Batman’da bir tek engelli oyun parkı yok bu ayıp yetmez mi?

Hadi sıradan gidelim kitapçığı detaylı inceleyip okuduğunuz da sizi bizi ne kadar ciddiye aldıklarını neye layık gördüklerini anlıyorsunuz.

***

Belediyenin en asli hizmetlerinden olan asfaltlama, parke taşı, cadde ve sokak aydınlatmaları, su, toplu ulaşım araçları, kaçak ve metruk yapılarla mücadele ve benzeri faaliyetleri projeden saymak komik değil de nedir?

Daha da trajikomik olanı söyleyeyim, Batman Üniversitesiyle yapılan protokol kapsamında “rektörlük konutu olarak kullanılan bina tadilat ve onarım çalışmalarının ardından Kadın Konukevine dönüştürülmüş” diyor.

Ben mi yanlış biliyorum Kadın Konukevi denilen yerler aile içi şiddetten yetkili mercilere sığınan kadınların barındığı ve adresi saklı tutulan yerlerdir. E ne oldu şimdi Belediyemiz bunlardan birini ifşa etmiş olmadı mı şimdi?

Hadi bunu da geçtim. Geçen gün eşime hadi gidip şu tamamlanan projeler arasında yer alan İstiklal Kent Parkına gidelim hem çocuklar için de değişiklik olur dedim. Olur dedi çocuklar sevindi, merakla onca yol gittik.

Parka vardık. Park bomboş kimse neden gelmiyor diye düşünürken hemen parkın girişinde derme çatma konulmuş bir bariyerden araçla içeri giremedik.

Neyse dedim yürürüz hem daha sağlıklı. Karşıdan parkın güvenlik görevlisi bizi uzaktan gördüğünde artık o kadar sevinmiş olmalı ki sevinçten ellerini kollarını çırpmaya başladı. Ben yaklaştıkça aslında sevinçten değil bağıra çağıra ve tüm bedeniyle “kapalı giremezsiniz” dediğini anladım. Meğer o da tamamlanmamış. Yine kitapçığın yalanına geldik dedim döndük.

***

Sanat Sokağı Yenileme Projesi başlığı altında “Sanat Sokağı rehabilite edilerek gerçek sanatın teneffüs edildiği bir alan” olduğu da iddialar arasında ama ne kadar aradıysam da sigara, çay ve tavladan başka teneffüs edecek bir şey bulamadım.

Bir de mevcut şehirlerarası otogarı için “Batman’ımıza yaraşır bir şekilde dizayn edilerek genel bakımdan geçirilmiştir” diyor ya demek layıkımız ancak bu kadarmış.

Batman’ın cehennem gibi yazında bir de bayram arifesinde ki cümle alem bayram temizliğine düşecekken bize suyumuzu bile ulaştıramayan Batman Belediyesi değişen ve dönüşen mi yoksa değişim ve gelişimin önüne seç çeken mi?

Belediye kime emanet?

Emanet ettiklerimizi çalıştırmıyorlar, oturdukları koltuğun hakkını verseler bari.

Seçim yaklaşıyor, yine kaybedecekler ama mızmızlanan çocuk misali kazananın yerine yine kimsesiz bırakacaklar memleketi.

Ama

Belki şehre bir film gelir

Bir güzel orman olur yazılarda

İklim değişir, Akdeniz olur, gülümse. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?