Belediye şirket işçileri kadro istiyor

Belediye şirket işçileri kadro istiyor
18-01-2024

2018 yılında yayımlanan KHK ile belediyelerde çalışan kadrosuz taşeron işçileri için bir düzenleme yapılmıştı.

Taşeron işçiler, belediyelerde kurulan şirketlere aktarılarak ‘belediye şirketinin işçileri’ olarak adlandırılmaya başlandı.

696 KHK’ile  belediye şirket işçisi olan belediye emekçileri, kadrolu çalışanlarla aynı işi yapmasına rağmen aynı hakları elde edemedi.

Türkiye genelinde bu durumda çalışan 608 bin belediye şirket işçisinin talepleri:

- Norm Kadro

- Yoksulluk sınırına endeksli taban ücreti

- 3 ayda bir enflasyon oranında zam + refah payı

- Daimi İş güvencesi

- 52 günlük ilave tediye hakkı

- Tayin, becayiş hakki

- Haftada 35 saat iş hakkı.

- Ücret ayrımı olmayan ücretlendirme

- Vergi adaleti

- Eşit işe eşit ücret hakkı.

 Taleplere bakıldığında en haklı taleplerdir.

Ocak ayı maaşları 14.000 ile 20.000 orasında değişen işçilerin çoğu, asgari ücretin altıda maaş aldı.

Kiraların 10 bin liraya ulaştığı Batman’da belediyede çalışan yaklaşık 1600 şirket işçisi, yaşadıkları bu zor durumdan kurtulmak için kadroya alınmayı dört gözle bekliyor.

TBMM’nin gündeminde giren belediye Kit personellerine kadro düzenlemesinin, bir an önce yasallaşması gerekiyor.

Belediye şirket işçileri, çalışma şartlarından memnun olmadıklarını ve hak ettikleri karşılığı alamadıklarını belirterek kadroya geçmeyi, özlük haklarında iyileştirilme yapılmasını, hak ettikleri maaşı ve ek ücretleri almayı talep ediyor.

İş güvenceleri yeteri kadar olmadığından birçok emekçi, 31 Mart seçimleri sonrası işten atılma korkusuyla yaşıyor.

Bu nedenle işçilerin bir an önce kadroya alınması gerekir.

696 sayılı KHK ile belediyelerin iştirak şirketlerine aktarılan işçilerin 657-4D kadrolu İşçi statüsüne geçirilmeleri hem iş barışını sağlayacak hem çalışanlar arasındaki ücret adaletsizliğini giderecektir.

İşçiler, belediye şirket işçiliğini kadro olarak görmemektedir.

Norm kadro statüsü verilerek hakkaniyetin yerine getirilmesini istiyorlar.

TBMM’de grubu bulanan Ak Parti, CHP, DEM Parti, MHP, Saadet Partisi ve İyi Parti’nin, bu konu üzerinde uzlaşı sağlayarak bir an önce gerekli yasal düzenlemenin yapılması için mecliste karar almaları gerekir.

Kadrolu olsun geçici olsun hiç bir emekçi aldığı ücretle enflasyona yenik düşmemeli , her emekçiye  alın terinin hakkı tam olarak verilmelidir. İşçi İşçidir Kadrolu da olsa , Personel AŞ elemanı da olsa fark etmez.  Kadro olsa olmasa işçilerin ekonomik koşulları günün şartlarına göre güncellenmesi gerekir. Bir kere çalışan hiç bir emekçi aylık 30 bin lira nın altında ücret almaması gerekir

Emekçilerin ekonomik ve sosyal haklarının düzeltilmesi için bir an önce gereği yapılmalıdır.

İnsanları aç bırakmak ve

haklarından mahrum bırakmak da açık bir hak ihlalidir.

Bu hak ihlalini ortadan kaldırmak da öncelikle TBMM’de grubu bulunan iktidar partisi ve diğer siyasi partilerin görevidir.

Umarım siyasi partiler bir an önce belediye şirket işçilerinin sesine kulak vererek sorunlarını çözer.

Bu sorunu çözen sadece 600 bin belediye emekçisinin hayır duası ve memnuniyetini değil, iki milyona yakın aile bireylerinin de duasını alır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Arıza 4141
Arıza 4141 3 ay önce
Öncelikle bu konuya değildiniz için çok teşekkür ederim. Kocaeli büyük şehir belediyesi çalışanı olarak bu konu hakkındaki düşüncelerimi ifâde etmek isterim. Kadro için meclisten yasa çıkması gerekiyomuş sendika yetkililerinin söylediği safsata böyle. Yani demem o'ki MHP ve AKP millet vekili sayısı kanun çıkartmak için yeterli sayıya sahipler CHP ninde karşı çıkacağına inanmıyorum bu konuyla alakalı bir düzine önergesi var yani demem o'ki belediye ihtasadi teşebbüs lerinde çalışanlara üvey evlat muhamelesi yapmanın anlamı yok. Daimi kadromuzu bekliyoruz yaşa çıması gerekiyosa çıkartın çokmu zor . Zorsa siz zor görmemişsiniz 17000 tl maaş alıyoruz büyükşehir belediyesi çalışanı olarak yol yemek parası içinde bence bu daha zor diye düşünüyorum ben kendi adıma yani bıçak kemiğe dayanmadı kırıp geçti buradan bütün yetkililere haklı sitemim dir bizde bu ülkenin evlatlarıyız
İsmail
İsmail 3 ay önce
Biz belediye işçisi olarak asıl kadro istiyoruz, en pis işleri bizler yapıyoruz, çöpçüyüz, dış kapının, dış mandalı gibiyiz
Umut
Umut 3 ay önce
Cimerede yazıyoruz şikayetimizi neymiş şirket kadrolarına almışlar çocukmu kandırıysunuz ülkeyi yaşanmaz hale getirdiler
Umut
Umut 3 ay önce
Bu hükümet işçi düşmanı bunlar iktidardan gitmeden kadro gelmez Akp anlamı adalet kalkınma partisi belediye çalışanlarını şirkete aktardılar soruyorum sizlere hani adalet