BELEDİYEYE PİSKILET TAVSİYELERİ

21-05-2015

Son bir haftadır bisiklet kullanmaya ve işe bisikletle gidip gelmeye başladığımdan beri farkına vardım ki bisiklet yolu diye yapılan yollar sadece göstermelikmiş. Kürtçe ağızla Türkçe ifade şekli “Piskılet” dediğimiz ve bisiklete binene de “Piskıletçi” adını verdiğimiz zamanlar geride kaldı. Bisiklet ya da Kürtçe karşılığıyla “duçerxe” diyeceğiz.

Onca yolu yapacak şeritleri çekecek yolun üstüne bisiklet resimleri çizeceksiniz ama o yollardan bir defa olsun bisikletinizle yol almayınca neyin ne olduğunu maalesef anlayamayacaksınız.

Seçim arifesi malum Batman Belediyemizin yapacağı her icraat 7 Haziran’da sandıkta HDP’ye oya dönecek. Onun için Batman Belediyesine samimiyetle birkaç öneride bulunmak istiyorum.

Şehir içinde mevcut bisiklet yolları gerçek anlamda iyileştirilmelidir. Nasıl mı? Diyarbakır caddesinde dikkat edin bisiklet yolları iki araç trafiği arasında kalıyor. Oysaki yaya yolunun soluna bitişik yapılsa bisiklet kullananlar açısından daha güvenli olacak diye düşünüyorum.

Bir defa olsun belediye başkanlarımız bisikletle Diyarbakır caddesini boydan boya gidip gelmeye çalışsın bakalım. O zaman sözüm ona bisiklet yollarının rampa iniş ve çıkışlarının hiç de çıkılabilecek gibi olmadığını görürler.

Çok zor değil. Koskoca caddeyi yapmışsınız bari bunu da adam akıllı bir forma büründürün. Aksi halde iki motorlu araç yolunun ortasına yaptığınız yolda Allah muhafaza yaşanacak bir kazanın sorumlusu görülürsünüz. Ya da bisikletliler bu kazaların endişesiyle yaya kaldırımlarını kullanacak ve bu da yayaların güvenliğini tehdit eder bir boyut kazanacak.

Aslında eski Eş Genel Başkanı meclise bisikletle gidip gelen bir partinin belediyesi bu konuya daha duyarlı olması gerekirdi. HDP İzmir Milletvekili Adayı, mevcut Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’yü bilirsiniz. Yıllardır Meclise bisikletle gidip geliyor. Alanya Kaymakamı, Adıyaman Belediye Başkanı vs. bisiklet kullanımının artık şehir yaşamının bir parçası olduğu inkar edilemez bir gerçek. Bunun için diyorum ki Batman Belediyesi şehir içinde bisiklet kullanımına ilişkin düzenlemeleri daha ciddiye almalıdır.

Batman Bisiklet ve Sağlıklı Yaşam Derneği çok evveliyatı yok yakın zamanda kurulan bir dernek. Başkanı Abdulkadir Ekmen. Başkanı arayıp sordum “bir bisiklet kullanıcısı olarak sıkıntılarınız nedir” dedim. Hani ben yeni binmeye başlayan biri olarak belki henüz bütün sorunlara vakıf olamamışım diye ona sordum. Bisiklet yollarının yukarıda dillendirdiğim gibi onarılmasını iyileştirilmesini ve de çoğaltılmasını istiyor. Avrupa ve Türkiye’den farklı güzel örnekler veriyor. Motorlu araç sürücülerinin kendilerine biraz daha saygı göstermesini, duyarlı olmasını ve dikkat etmesini istiyor.

Sağlıklı yaşamın ve kent kültüründe çevre sağlığının önemli unsurlarından biri olan bisiklet kullanımının mümkün olduğunca artması belki de Belediye başkanlarımız, Vali ve yardımcılarının ve de diğer kurum müdürlerinin bisiklet kullanmaya başlaması ile mümkündür.

Engelli ne yapsın

Ben böyle diyor ve beklentiler içine giriyorum ama daha elzem konular var ki engelli vatandaşa hayatı zindan ediyor. Bakınız dün haberlerimizden birinde yer alan Karayolları Müdürlüğü tarafından yapılan üst geçitlerde rampaların bulunmaması, engelli ulaşımını daha da zorlaştırıyor. Eski Devlet Hastanesi Kavşağı ile Gültepe Köprülü Kavşağında yayalar için yapılan üst geçitler, engelli ulaşımına kapalı. Rampalar yok. Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Cuma Çilek haklı olarak “Sözde yayalar için üstgeçit yapılmış ama rampaları yok. Engellilerimiz, burayı nasıl kullanacaklar, bunu düşünen bir kurum yetkilisi yok mu?” dedi. Veryansın ediyor.

Bunu hangi aklıevvel düşünmüşse artık hiç aklına gelmemiş, engelliler nasıl kullanacak o üst geçitleri. Hadi o düşünmedi sayın yetkililer niye uyanmamış.

Allah kimseyi akıl engellisi yapmasın. Aslında tüm bu yarım yamalak işlerin sorumlularını empati kurabilsinler diye sadece bir gün tekerlekli sandalyeye mahkum edip şehre çıkarmak lazım. Aksi halde hiçbir şeyin değişeceği yok.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?