Ben istiyorum ya siz?

Ben istiyorum ya siz?
12-04-2022

Batman’da özel çocuklara ya da engellilere dönük çalışan gerek sivil toplum örgütleri gerek profesyonel anlamda çalışan işletmeler gerekse de resmi kurumların çabalarını takdir ediyorum.

Her ne kadar bu çabayı takdir de etsem maalesef yeterli olmadığını da biliyorum. Yetersiz ve harcanan finans ve enerjinin optimum fayda sağlayacak bir gayret olmadığını düşünüyorum.

Bu iyi niyetli çabanın ve sahiplerinin, daha doğru ve daha kapsayıcı sonuçlara ulaşabilmeleri adına eleştiri ve önerilerde bulunma haddimi, özel bir çocuk babası olmama ve kendi çocuğum başta olmak üzere tüm özel çocukların ve engelli bireylerin yaşam standartlarında bir fark yaratabilme gayretime bağışlarsınız umarım.

Uzunca bir zamandır gündeme getirmek istediğim bir konudur. Gazetede “Otizmli çocuklar sebze ekti” başlıklı haberi görünce sevindim ve neden hala içimde birikmişleri şu satırlara döküp hayra ve iyiliğe yer arayanlara az rehberlik etmiyorum dedim.

Engelli bireyler ve sağlık kurumlarından aldıkları raporlar denilince ilk akla ne geliyor dersiniz? Yalan değil, neredeyse yarı fiyatına ÖTV’siz alınabilecek bir otomobil tabii ki. Sonra engelli maaşı ve bir de evde bakım ücreti (şartları yetip de alabilirse tabi).

Ama çok azımızın aklına engelli bireylerin yaşam standartlarına biraz fark katabilmek adına verilebilecek terapi ve eğitimler geliyor.

Öyle olmasa yani akla ÖTV’siz araç alabilmekten önce ilk gelen engellilerin yaşam standartlarını arttırmak olsa belki bizim de Batman’da mesela Malatya’daki gibi Engelsiz Yaşam Merkezimiz olurdu. Ama yok maalesef yok. Neyimiz var? Evet Batman Belediyesinin Sağlık Merkezi var. Evet sağlık merkezinde diyetisyen, Diş Hekimi, Doktor, Psikolog, Fizyoterapist var.

Ve emin olun orada çalışan her bir uzman işini layıkıyla yapmaya çalışıyor (en azından muhatap olduklarımla ilgili bunu söyleyebilirim) ve size yardımcı olmaya çalışıyorlar.

Ama eksikler, ekipmanlarıyla, çalıştıkları fiziki mekanlarıyla eksikler ve bir an evvel bu eksikliklerin tamamlanmasını bekliyorlar.

Dosdoğru sormak istiyorum neden bizim de Batman’da bir Engelli Yaşam Merkezimiz yok? Neden Hortikültürel Terapiden, Hidroterapiden, Uzay Terapisinden haberimiz yok neden müzik,resim ve çeşitli atölyeleriyle engellilerimize soluk alabilecekleri bir yaşam merkezi açamıyoruz.

Çünkü bunlara ulaşabileceğimize inanmıyor ve istemiyoruz. Çünkü çocuğumuz adına alabileceğimiz yarı fiyatına ÖTV’siz bir araç derdimiz.

Milli Eğitim, Rehberlik Araştırma Merkezi ve bağlı onlarca Rehabilitasyon Merkezleri beni ve benim gibi binlerce engelli velisini eğitmek adına tek bir program yapmıyor. Yaptı da ben mi duymadım o zaman neden gelip kulağımın dibinde bağırıp beni zorla o programa götürmüyor.

Sivil Toplum Kuruluşları, Engelli Dernekleri en temel ihtiyaçları; gıda kolisi, tekerlekli sandalye dağıtmayı bitirip de engellilere zengin yaşam merkezleri oluşturmaya, anne babaları bilinçlendirip eğitmeye başlayacak?

Ne zaman otizmli çocuklara 2 saat sebze ektirmeyi bitirip de onlara bir sebze bahçesinde üretebilmeyi 2 saat değil 2 yıl öğretebilecek ve 20 yıl çalıştırabilecek. Ne zaman Down Sendromlu çocuklara bir kafede 3 saatlik eğlence programını bitirecek de onların çalışıp iş üretebilecekleri bir kafe açabilecek.

Batman Valisi Hulusi Şahin, Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, Sosyal Hizmetler Müdürü, Rehabilitasyon Merkezleri, Engelli Dernekleri, Sivil Toplum Kuruluşları, hayırseverler engelli her bir çocuğun atacağı ilk adımında, yüzüne taşıyabileceğiniz tebessümde imzanız ve hayrınız olsun istersiniz biliyorum.

Ama o özel çocukların ve engelli bireylerin ve de ailelerinin istemenizden daha çok çabanıza daha çok gayretinize ihtiyaçları var. “İstemek, istiyorum demek değil, harekete geçmektir.”

Ben istiyorum ve siz yapana kadar da istemekten, siz yaptıkça daha da fazlasını talep etmekten vazgeçmeyeceğim. Özel çocuğum ve tüm tüm özel kardeşleri için tam donanımlı Engelsiz Yaşam Merkezlerini, Engelsiz Oyun Parklarını, Biz anne babalarını ve tüm toplumu eğitip bilinçlendirecek programlar ve uzmanları istiyorum.               

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?