BİR YAKININIZ VALİ OLMUŞ

23-10-2016

Henüz Batman’a atanalı bir buçuk ay olmuştu ki 15 Temmuz darbe girişimine karşı daha ilk geceden, Batmanlılarla birlikte meydanlara, sokaklara çıkmış, darbe karşıtı tavrı ve çabasıyla gerek hükümetin gerekse de vatandaşın gözünde değerini arttırmıştı.

Cumartesi buluşmalarımızın konuğu Vali Ahmet Deniz’den bahsediyorum. Gelir gelmez kendini içinde bulduğu hengameli süreçten sonra kendisiyle tanışmak ancak nasip oldu.

Bugüne değin tanıdığım Valilerden farklı bir profil sergilediğini söylemeliyim. Daha önce kendisini yakından tanıyan kimi ortak dostların Vali Ahmet Deniz’e ilişkin söyledikleri; mütevazi ve bizden biri olduğuna dair görüşlere katıldığımı söylemem gerek.

Diğer gazeteci arkadaşlarla birlikte oturduğumuz kahvaltıda kimseyle arasına mesafe koymaması ve hiçbiriyle üst perdeden konuşmadan, onlarla şakalaşması ve espriler yapması bunun delilidir sanırım. Bunu da geçtim kendi özel kalem müdürüyle iletişim biçimi de örnek alınacak bir iletişim. Özel kalem müdürü o rahatlığı bulmuş olacak ki kimi zaman espri yapmaktan çekinmemişti.

Vali Deniz daha önce Kaymakamlık göreviyle bulunduğu Silvan’da bölgeyi ve bölge insanını yakından tanımış olacak ki gerek kültürümüz ve bakış açımıza gerekse de sorunlarımıza hiç uzak değil ve buna rağmen anlamak için dinlemeyi bilen bir Vali profili taşıyor.

Kendi adıma şunu çok önemsiyorum, bir Vali dinlemesini biliyor ve dinlerken anlamaya çalışıyorsa, sorduğunuz sorulara hemen mevzi alıp kendini ya da temsil ettiği makam ya da kurumu savunma derdine düşmüyorsa o Vali ile her şeyi konuşabilir tartışabilirsiniz.

Görüşmemizin bir yerinde iş spora gelince, hangi takımı tuttuğu sorusuna, çok net bir biçimde Galatasaray deyip, Galatasarayın ezeli rakibi Fenerbahçeye ilişkin bir fıkra anlatıp o ezeli rekabet dahilinde Fenerbahçeye gol atmakta sakınca bulmuyor ve hepsi bizim takımlarımız klişesine sığınmıyorsa bu da onun samimiyetinin delilidir. Her ne kadar bir Fenerbahçeli olarak yediğim golle duruma gıcık dahi olsam Vali Deniz’i samimi ve dürüst buldum.

***

Kayyumdan teröre, Trafikten eğitime, FETÖ operasyonlarından, açığa alınan öğretmenlere, yeşil alanlardan park ve bahçelere, işsizlikten yeni yatırımlara kadar birçok konuda Vali Deniz sorduğumuz sorulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Bunlara ilişkin konuştuklarını ve tüm diğer açıklamaları haberimizin içeriğinde zaten okuyacağınız için ben daha temelde gerek iletişim dili, gerekse de diyalog biçimine değinmek istiyorum.

Daha önce aynı makamın ya da benzer ölçekte ya da üstünde makamların mensuplarıyla yaptığım görüşmelerin bir çoğunda beni sınırlayıcı ve zorlayıcı kendini makamına gizleyen ya da makamıyla kendini size dayatan bir Vali profili görmediğimi söylemem gerek. Yine kimi Valilere ilişkin yaptığım düz memur kafası eleştirisine de sığmayan, Vali Deniz’in sorunu örtmek ya da başka bir soruna evirmek yerine çözmek çabasında bir insan olduğunu da belirtmek gerekir.

Zor bir zamanda zor bir coğrafyada zor bir görevin başındaki bir insan olarak, gerilmeden, kasılmadan ve kasamadan taşıdığı rahatlığı, vatandaşla kurduğu iletişimin kendisine kazandırdığı özgüvene borçlu olduğunu düşünüyorum.

Her zaman şikayetçi olduğum protokol kültürünün üstünde bir devlet temsili ile umuyor ve inanıyorum ki Vali Ahmet Deniz, Batman’a ve Batmanlılara fayda sağlayacak, birileri elini bağlamaz ayağına dolanmazsa güzel işler başaracaktır.

Elini bağlamaya ayağına dolanmaya yelteneceklere karşı cesur durabilmesi muhakkak ki Batmanlıların kendisine vereceği destekle mümkün olacaktır.

Bireysel çıkar ve menfaatten çok memleketin menfaat ve çıkarını gözeten temiz bir destek tabi ki.

Bir yakınınızın vali olduğunu düşündürtmeye yakın bir profil Ahmet Deniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?