BOĞAZDAN GEÇEN YOKSA YOLDAN DA YOK

05-06-2017

Ramazan’ın en büyük keyfi iftar sonrası çoluk çocuğu, eşi, dostuyla kendini dışarı atanların gece saat 1’lere 2’lere kadar çarşıyı cıvıl cıvıl yapan kalabalığı.

Batman’ın sıcak yaz günlerinde hele bir de üstüne Ramazan’ın oruç susuzluğu eklenince işi olmayan dışarı çıkmıyor, bütün sokaklar boşalıyor bütün hayat duruyor.

Ne zamana kadar, insanların boğazından bir şeyler geçene kadar tabi. O zaman sokakların kalabalığını formüle edersek, sokaklardan geçen insan ve araç kalabalığı insanların boğazından geçenle doğru orantılıdır.

Boğazdan bir şey geçmeyince yoldan da geçen olmuyor.

Hal böyle olunca şehrin bütün canlılığı iftar sonrasına erteleniyor. İftar sonrasında başlayan hareket ise gece sahura kadar sürüyor. Artık insanlar iftar davetleriyle birlikte sahur davetlerinde de birbirini ağırlamaya başladı.

***

RAMAZAN ŞENLİKLERİ VE ÇÖP

Geçtiğimiz hafta sonu, herkes gibi ben de eşim ve çocuğumla iftar sonrası hareketine, canına katıldığımız Diyarbakır Caddesinde Batman Belediyesinin Atatürk Parkında düzenlediği Ramazan Şenliklerine bakalım dedik.

Ramazan için güzel bir çalışma, yapılan etkinliklerin bu kentin kültürüyle yakın uzak ilişkisini sorgulamadan, sadece ve sadece onlarca ailenin eşi ve çocuğuyla oturup eğlendiği bir Atatürk Parkı görüntüsü beni mutlu etti.

Öte yandan insanların eğlendiği yeri bir çöp deryasına çevirmesi de beni hayrete düşürmedi ama üzdü. Ramazan’a hürmeten dahi olsa insanların temizlik konusunda daha hassas olmasını beklerdim. Ama maalesef ki beklediğimle kaldım.

***

KALABALIK BİR TEPKİ AMA SİZE

Atatürk Parkında düzenlenen Ramazan etkinlikleriyle ilgili “"Ramazan Şenlikleri" nedeniyle Batman Belediyesine tepki” diye birileri haber yapıyor.

Neymiş, “Etkinliklerin bir ifsada dönüştüğünü belirterek, derhal iptal edilmesi gerektiğini belirttiler.”

Kimler “akademisyen, sivil toplum kuruluşu yetkilileri, yazarlar ve vatandaşlar”

Ya bir gidin, gitmediniz bir susun Allah aşkına, herkesi kendinize benzetmeye çalışmaktan herkesi kendinizden ibaret saymaktan bir vazgeçin. Uslanın artık.

Yapılsın dediklerinizi de siz yapın, ama başkalarının da yaptığı diğer şeylere ifsad etiketi vurup iptal edilmesini beklemeyin.

Siz de yapın onlar da yapsın gençler istediğine gitsin

Ne demiş hepsi aynı makamın telinde STK’lardan biri:

“Belediyenin teravih saatinde yapmış olduğu etkinliklerin doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu saatlerde parkta müzik dinleyerek zaman geçiren gençlerin o saatte camide olması, vaaz, sohbet, nasihat dinlemesi gerekirken, parkta dans ederek zaman geçirmeleri inancımıza, kültürümüze, örf ve adetlerimize uymuyor. Bunun bir an önce sonlandırılması gerekiyor”

Ve bir diğeri ne demiş

“İnsanların tepkileri yavaş yavaş kendini ortaya koydu”

Doğru diyor. Ama o tepki etkinliği yapan belediyeye değil, etkinliğe itiraz eden size bir tepki olacak ki Atatürk Parkı genci yaşlısı, kadını erkeği, çocuğuyla tıklım tıklım doluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?