BU GÜN 5 HAZİRAN

04-06-2015

5 Haziran Dünya Çevre Günü 7 Haziran milletvekili seçimleri arifesine denk geldiği için geçmiş yıllara oranla etkinlikler açısından çok sönük geçiyor.

Gündem seçim ya çevre kimsenin umurunda değil.

Herkes seçime odaklanmış, çevreymiş, doğanın kirletilmesiymiş veya doğal afetlermiş kimse oralı değil.

Varsa yoksa herkes “seçim” diyor başka bir şey demiyor.

Hal böyle olunca 5 Haziran’da sivil toplum örgütleri ve kurumların yapmak istedikleri etkinlikler seçim yasaklarına takılmış.

Neyse ki 5 Haziran bu yıl da Batman için boş geçmedi.

Hafta nedeniyle Batman için olumlu bir gelişme haberini aldık.    

Batman’da faaliyet gösteren, İnsan Hakları ve Meslek Örgütleri arasında ortak çalışmanın zeminini oluşturmak, insan hakları savunucularının kapasitelerini geliştirilmek, bütünlüklü bir bakış açısı ile izleme, denetleme ve belgeleme yapabilme amacı ile Batman Barosu, İHD, Mazlum Der, Tabip Odası, Çevre Gönüllüleri Derneği ve Kamer’den oluşan İnsan Hakları Batman Platformu, çevre durum raporu hazırlama kararı aldı.

Daha önce de Batman’daki mülteciler ile ilgili bir rapor hazırlayan ve kamuoyu ile paylaşan İnsan Hakları Batman Platformu’nun, ikinci çalışma olarak Batman’ın çevre raporunu hazırlayacak olması önemli bir gelişmedir.

Batman’da hava, toprak ve su kirliliği, canlıları ve doğayı tehdit edici düzeydedir.

Buna ilişkin Batman Çevre Gönüllüleri Derneğinin önemli çalışmalarını biliyoruz. Bu çalışmaların güncellenmesi ve daha da kapsamlı bir rapora dönüştürülüyor olması isabetli olmuştur.

 Bu raporla Batman’ın çevre fotoğrafı çekilerek, çevre kirliliğinin doğa ve canlılar üzerindeki olumsuz etkisi, boyutları, çeşitliliği ve çözüm önerileri ile birlikte kamuoyu ile paylaşılacak.

Bağımsız kurumların raporları çok kıymetli ve değerlidir.

İnsan Hakları Platformunun “her insanın temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı vardır” şiarı ile hazırlayacağı çevre raporu umarım kurumların ve vatandaşların sorumluluklarını hatırlatmasına vesile olacaktır.

Kimsenin çok umurunda değil ama gerçekten Batman’da çevre kirlilik açısından SOS veriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?