ÇAKALLAR UZMANLAŞTI

20-07-2017

İkidir dolandırılmaya çalışıyorum. Dolandırılmaya çalışılan ne ilk ne de son kişiyim.

Bu şekilde dolandırıcılığa muhatap olmayan kaldı mı bilmiyorum.

Yaşadığım iki örnek de bu çakalların artık ne denli uzmanlaştığının bariz örnekleridir.

Bu ve benzer dolandırıcılık hikâyelerini kaleme alıp yazmak, sizlerle paylaşmak bir taraftan vatandaşı daha dikkatli olmaya iterken diğer taraftan dolandırıcıyı da yeni senaryolar kurgulamaya itecektir.

Ben ilk sonucu esas alarak bakın neler yaptıklarını anlatayım.

Daha dün akşam yaşadığım olayı anlatayım. Artık kullanmadığım bir fotoğraf makinemi satış için bir siteye ilana çıkardım.

İlan yayınlanalı henüz birkaç saat geçmişti ki akşam whatsapp üzerinden bir mesaj aldım. Mesaj yabancı bir numaradan gelmiş numara sahibinin profiline baktığımda Amerikan asker kamuflajlı bir profil resmi olduğunu ve söz konusu numaranın Amerika menşeli bir numara olduğunu anladım.

Adamın bana yazdığı İngilizce mesajı çeviri programı üzerinden çevirerek adamla bir pazarlığa tutuştuk. Adam makineyi Nijerya’daki amcasına hediye etmek için alacağını ve PTT kargoyla gönderip gönderemeyeceğimi soruyordu.

Ben de kargo bedelini de öderse gönderebileceğimi söyledim.

Tamam dedi ve anlaştık. Benden hesap numaramı istedikten sonra ödeme için bankasının benimle iletişime geçeceğini belirtti. Sabah oldu daha bismillah işe başlamak için evden çıkarken.

Bir mail aldım. Bank Of America isimli bir bankadan gönderildiğini sandığım mailin uzunca bir İngilizce metni vardı. Ve benden özetle bir makine alış verişine konu olan ve Nijerya’da belirtilen adrese gönderilecek ürünün bedeli olarak yapılan para transferini mailde onaylamam gerektiği belirtiliyordu.

Onca uzun maili didik didik etmeden onaylayacak değilim herhalde önce bankama danıştım sağ olsunlar böyle bir para transfer işlemiyle ilk kez karşılaştıklarını söyleyince, bu işte bir bit yeniği olduğunu düşünmeye başladım.

Bu arada adam bana yine whatsapp üzerinden para transferi için onay vermem gerektiğini yazınca ben de adama bankama danıştığımı şüpheli bir işlem olduğunu düşündüğümü söyledim ve Wester Union gibi bir kanalla parayı göndermesini istedim.

Adam ne dese beğenirsiniz, Suriye’deymiş ve Suriye’de Western Union yokmuş. Ürünü PTT kargoyla istediğini düşünüp o zaman PTT ile yollayın dedim.

Bu sefer de ürünü alıp görmeden paranın transferini gerçekleştiremeyeceğini söyledi.

En son sen dolandırıcısın çakal dedim ve daha başka şeyler de demek istedim ama İngilizce çeviri programı söylemek istediklerimi çok ağır pis kelimelere çevirince şerefsiz diyemedim ya…

Mevzuyu bu şekliyle bırakıp kapattım.

Sonradan girip internette biraz araştırınca bunların uluslararası bir dolandırıcılık şebekesi olduğunu ve nasıl çalıştıklarını biraz daha iyi anladım.

Özellikle bu şekilde Nijeryalıların ismi çıkmış Bank Of America diye bir banka var evet ve belki de söz konusu para transfer işlemi de gerçek bir işlem fakat söz konusu alıcı, ürünü almadan askıda bekleyen para transferini iptal ediyor ve ödeme sonuçlanmıyor.

Çünkü adam ürünü alıyor ama para transferine onay vermiyor. Bu en iyi ihtimal…

Belki de onay diye vereceğiniz komut başka sonuçlar da doğuruyordur. Bilemiyorum. Ama siz siz olun sakın ola bu tezgâha gelmeyin.

Hele ucundan kıyısından Nijerya adı geçiyorsa aman derim haa…

Bir sonraki dolandırıcılık hikâyesinde, bakın nasıl senaryolar kuruyor, sizi arayıp demlenmeye bırakıyor sizi nasıl ketenpereye getirmeye çalışıyorlar.

Duyunca dolandırıcılığın bilimselleştiğini düşüneceksiniz.    

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?