ÇALINTI MALLAR MÜZAYEDESİ

05-02-2019

Unutmayın, bir seçim yapmanız gerektiğinde, seçmemek de bir seçimdir.

Seçtiğimizi sanıyoruz ya aslında seçelim diye önümüze koydukları arasında tercih yapıyoruz. Peki önümüze konulanları kim seçiyor?

Bu tercihi yaparken bile rahat bırakılmıyoruz bazen tehdit ediliyor korkuyoruz, bazen kendi iç seçimimizin sonucu ahlakımızı ya da inandıklarımızı çıkarlarımıza ezdiriyor bazen de adına siyaset dedikleri yalan ve hilelerle aklımızı yitirip gidiyoruz seçime ve sandığa.

Güçlü olanın elinde silinip, üstüne güçlü olanın istediği gibi eciş bücüş çizilen saçma karakterler olarak seçtiğimizi sanıyor, kazanmış olduğumuzu sanıp çokça kaybediyoruz.

Seçtiğimizi sanıyoruz.

Toplam seçmen sayısı 342 bin olan Batman’da Belediyeyi tekrar kazanacağına kesin gözüyle bakılan ve sadece oyunu azaltacak mı yoksa artıracak mı diye tartışılan, bölge genelindeki hakim siyasal partinin Belediye Başkan Adaylarını belirlerken aslında belediye başkanlarını belirlediğini hepimiz biliyoruz.

Bunu bildiğimiz halde aday belirleme sürecinin daha demokratik yapılmadığını tartışanlar maalesef tartıştıklarıyla kalıyor ve suçlanıp dışlanıyor.

31 Mart’ta yapılması planlanan seçimin galibi ve Batman Belediye Başkanını belirlediler aslında. Kim mi belirledi Batman’da kazanmasına kesin gözüyle bakılan HDP’nin 500 delegesi.

Peki bu 500 delegeyi belirleyen kim ya da kimlerdi? Daha küçük bir grup ve belki de aday adaylarından ikisi.

İddia o ki delegelerin Belediye Başkan Adayını seçeceği tarihin bir gün öncesine kadar kimi delegelerin ismi silinmiş ve yeni birçok delege listeye dahil edilmiş.

Bir siyasal hareket ki en çok anti demokratik uygulamalardan şikayetçi, şikayetçi olduğu o uygulamalara mı teslim oldu? Diye sormasak olmaz.

Peki seçilen ya da daha doğru ifadeyle Belediye Başkanlığına seçtirilen ve kullanılan oyların yarısından fazlasını alan isim Songül Korkmaz kim? Diye merak edip cevabını ararken Hatice (Türkan) Hanım sağ olsunSongül Hanım’la yaptığı röportajla aradığım cevabı verdi.

Hatice Hanım muhtemelen hemcinsi olduğu içindir takdirlerle başlamış röportajına ve “Ben inanıyorum, Batman’a çok şey katacak.” Demiş ama ne katacağını dillendirmemiş.

Büyük bir merakla röportajda “Batman’a katacaklarını” aramaya koyuldum. Ve onlarca cümlenin, sözün arasında maalesef ki Batman’a katılacakları bulamadım.

Röportajın sonuna geldiğimde tam da sormak istediğim soruyu buldum. Tamam dedim herhalde burada bir şeyler bulurum.

Batman Belediye Eş Başkanı olursanız ne tür projeler yapmayı planlıyorsunuz?

“Kentle ilgili çok fazla projemiz var elbette. Önümüzdeki günlerde basın, kamuoyu ve halkımızla paylaşacağız. Şimdi açıklamam doğru olmaz. Belediyelerimize kayyumlar atandı. İnsanlık ve modern yönetimler tarihine bu, bir ayıp olarak geçecek. Bu dönemde tüm kadın kurumlarımız kapatıldı. Tüm Batman Halkına ve Batman Kadınlarına müjdemiz olsun, kapatılan bu kurumları açacağız ve daha fazlasını yapacağız. Kadınlara, ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel olarak çok daha fazla kendilerini ifade edebilecekleri, daha özgün ve özgür yaşayabilecekleri alan ve kurumlar yaratacağız. Batman’ı kadın kenti haline getireceğiz. Dişil bir kent projesi ve mimarisi yaratıp Batman’ı çok farklı bir evreye taşıyacağız. Bu konuda planlama, donanım ve projelerimiz var. Dediğim gibi yakında açıklayacağız”

Peki ya belediyecilik? Maalesef ki kimsenin belediyeciliği Batman’a Batmanlıya hizmeti umursadığı ya da önemsediği yok.

“Kadınlara, ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel olarak çok daha fazla kendilerini ifade edebilecekleri, daha özgün ve özgür yaşayabilecekleri alan ve kurumlar yaratacağız. Batman’ı kadın kenti haline getireceğiz. Dişil bir kent projesi ve mimarisi yaratıp Batman’ı çok farklı bir evreye taşıyacağız.” Belediyecilik buymuş demek ki. Biz yanlış biliyoruz.

Alman asıllı Amerikalı gazeteci Henry Louis Mencken’in güzel bir sözü var, “Her seçim çalıntı malların önceden açık artırma ile satışa çıkarılmasıdır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?