ÇALIŞTAY BİLE ANIZI DURDURAMADI

27-10-2017

İnadına mı yapıyorlar bilmiyorum ama Batman’da yapılan, Ulusal Anız Yangınlarının Önlenmesi Çalıştayının ikinci gününün akşamında, Batman Valisinin çıkıp “Anız yangınları, çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve anız yangınlarının zararlarına dikkat çekilmesi gibi etkin çalışmalar sayesinde ciddi oranda azaldı” dediği günün akşamında telefonuma bir mesaj geldi.

Gelen mesajın içeriği abes kelimeler ve küfürler barındırdığı için hem kimden geldiğini söylemeyecek hem de sizinle paylaşamayacağım.

Özetle gecenin bir yarısı mesaj atan, anız yangınları ve bizi boğan dumanıyla zıvanadan çıkmış bir arkadaşımdı. Nerde oturduğunu sordum Belde Mahallesi dedi. Düşünün Batman’da anız yangınlarıyla ulusal çapta olduğu söylenen bir çalıştay yapılırken ciddi oranda azaldı denilen anız yangınlarının dumanı bizi çileden çıkarmaya devam ediyor.

Hani dedim acaba çalıştay kapsamında incelenmek üzere anız provası mı, ya da anız tatbikatı mı yapılıyor?

Değil maalesef.

Bunun için de “Zamanlama Manidar” diyebilir miyiz”

Demem o ki dalga geçer gibi bilinçlendi denilen çiftçi elinde çakmağı ve mazotuyla yine iş başında.  Neymiş, çalışma gruplarının oluşturulması kararlaştırılmış. Çalıştayda öne çıkan görüşler de kitaplaştırılacakmış.

Ee artık bir de imza günü düzenlenir. Hatta kitabı imzalatıp en çok alacaklar da anızcı çiftçiler olur. Siz okumak için aldıklarını sanırsınız ama onlar o kitabın sayfalarını anızı yakıp tutuşturmak için kullanırlar.

***

AMATÖR DEĞİL ACEMİCE

Kitap fuarı başlamadan planlanan organizasyona ilişkin birkaç eleştiri dile getirdik, söyleyeceklerimizi söyledik. Belli ki eleştirilerimiz yerini bulmuş, haklı görülmüş. Neden çağırmadınız dediğimiz nitelikli birkaç Batmanlı yazarımıza geç de olsa teklif götürülmüş.  Fuar bitti bitecek derken Belediyenin karşısında asılmış afişi kendi gözlerimle görmesem inanmazdım. Kitap fuarının dev bir pankartı ikiye bölünmüş sağ bölümünde fuar tanıtımı yapılırken sol bölümünde Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy’un devasa bir vesikalık fotoğrafı yer alıyor.

Ne alaka dedim bir arkadaşıma, dedi ki fuarı belediye düzenliyor ya. Belediyenin düzenlediği her organizasyonun tanıtımına Başkan Vekilinin fotoğrafını mı koymak gerekir.

Olmamalı, olmaz ya hadi yaptınız diyelim bari işe biraz estetik giydirin. Fotoğraf vesikalık olmasın, kitap okurken çekilen daha dinamik bir fotoğraf olabilirdi. Belki o şekilde biraz hazmedilebilirdi. Bu kadar göze batmazdı. Maalesef kitap fuarıyla ilgili bütün tanıtım materyali acemice bir çalışmaydı. Afişlerin tasarımından pankartlara, Belediye Başkan Vekilinin fotoğrafına kadar bir iş ancak bu kadar acemice yapılabilirdi.

***

Eleştirmemize rağmen kitap fuarını ziyaret etmekten ve kitap almaktan da geri durmadım. Yeri gelmişken belirtmem gerekir ki fuar gerek katılımcı yayınevleri, gerek barındırdığı kitap gerekse de alanı olarak Batman gibi bir şehre çok yetersiz bir fuar.

Bir de Fuarın konuk yazarlarından biri Atiye Kalkan’ın fuar standlarında çalışan öğrenci genç kızları haksız yere azarladığını duydum ki kabul edilir şey değil. Organizasyon görevlileri bununla ilgili tepkilerini koydular mı bilmiyorum ama umuyorum ki bir daha ki fuar organizasyonuna davet edilecek yazarlar daha iyi seçilir.

Bir diğer eleştiri de katılan yayınevlerinin birçoğunun bir fuar ölçeğinde yeterli indirim yapmıyor oluşuydu.

Bitmesine az kala yine de katılın eşiniz ve çocuklarınızla gidin ziyaret edin derim. Ama yukarıda zikrettiğim yazar ve benzerlerinden uzak durun, neme lazım okuyucusunu bile azarlar böylesi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?