CAMİLERDE YARDIM TOPLANMASI MEVZUSU

28-06-2017

Özelikle Bayramlarda ve Cuma Günlerinde, yani cemaatin namaza ilgi gösterdiği günlerde yardım toplanıyor.

İmam veya vaizler “namaz öncesinde çok önemli bir hatırlatmada bulanacağım” deyip namaz çıkışı yardım toplanacağını belirterek, herkesi yardım yapmaya davet ediyor.

Namaz çıkışında şalikler (yardım bezleri) yere seriliyor, cami yönetiminden biri yardımın gerekçesini sesli bir şekilde sürekli tekrar ederek “Allah rızası için yardım edin” diyor.

Tabi cami çıkışında sadece cami görevlileri yardım toplamıyor bir de onlarca dilenci de para toplamak için sıraya giriyor

Dilenciler ve yardım toplayanlar sadaka için adeta yarışa giriyorlar.

Yıllardır bu görüntü hiç eksik olmadı camilerimizin kapısında.

Bu tablodan hiçbir zaman hoşnut olmayan biri olarak konuya değinmeyi akıl etmedim.

Ta ki duyarlı bir okurumuz “neden bu sorunu yazmıyorsunuz?” diyene kadar.

Evet gerçekten yazılması ve üzerinde durulması gereken bir durumdur.

İnsanların toplumumuzun kutsal mekânlar olarak gördüğü camilerde her fırsatta yardım ve sadaka ile gündeme gelmesi doğru değildir.

Yardım toplama işi, çoğu kez Diyanet İleri Başkanlığı ve Müftülük talimatları ile gerçekleştiriliyor.

Anlayacağınız sadece camilerin ihtiyaçları için değil çok farklı meselelerde bile camilerde yardım toplanıyor.

Şehrimizde inşa edilen camilerden bir kaçı hariç, tümünün cemaatin katkı ve hayratları ile inşa edildiğini göz önünde bulundurduğumuzda toplumumuzun bu hususta ne kadar da eli açık ve fedakar olduğunu biliyoruz.

Yeri geldiğinde bu güne kadar camilerin ihtiyaçları konusunda yardımlarını esirgememişlerdir ve esirgememelidir de. Ancak yardım toplama işinin önemli günler ve cuma namazı çıkışında yapılması doğru değildir.

Hele hele din âlimleri gibi toplumun öncü ve saygın gördüğü kişilerin yardım toplama işlerinde cemaatle diyalog içerisinde olmaları hiç de doğru değildir.

Şahsen vaiz, imam veya müezzinlerin, yardım iş ve işleyişi ile ilgilendiklerini gördüğümde  tuhafıma gidiyor, rahatsız da oluyorum.

Çünkü din adamının para toplama işlerinde kullanılmasını doğru bulmuyorum.

Okuyucumuz uyarmasa yazmayı kaleme almayı akıl etmedim bu güne kadar, o da benim eksikliğim…

Bu yanlış yöntem, din adamlarının saygınlıklarını zedeliyor.

Anlayacağınız nereden bakarsanız bakın ve  hangi gerekçe ile olursa olsun camilerde uluorta bağıra çağıra yardım toplanması doğru değildir.

Ha, illa ihtiyaç duyuluyor ve yardım toplanması gerekiyorsa bunun yol yöntemleri doğru belirlenmelidir.

Mesela camilerde cemaatin de görebileceği yerlere yardım kumbaraları bırakılır ve kumbaradaki paraların nereye harcanacağı belirtilir.

Diğer bir yöntem de her cami için bankada bir hesap açılır, dileyenler bu hesap numarasına kimse fark etmeden istediği miktarda para havale edebilir.

Böylece dileyen, dilediği şekilde rahatlıkla camiye yardımını yapar.

Yardım toplamaya çözüm bulunduktan sonra bu kez de caminin girişlerini her vakit işgal eden dilencilere bir çözüm bulunmalıdır.

İnsanlar, dilencilerin bağırışları arasında bazen namazlarını nasıl kıldıklarını bile anlamıyor.

Camiye girerken de çıkarken de insanların esenlik ve ferahlık hissedebilmesi için camileri dilenci ve yardım toplama görevlileri yerine güller ve çiçeklerle donatmak gerekir. Çünkü camiler Allah’a ibadet etme yerleridir; dilencilik ve yardım toplama yerleri değildir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?