CEBİNİZDEKİ DÜŞMAN

15-08-2017

Baz istasyonu deyince bütün ahali ayaklanıyor da kimsenin cebinde taşıdığı radyasyondan haberi yok.

Fatih mahallesinde bir GSM şirketi baz istasyonu kurunca bütün mahalleli ayaklanarak 300’e yakın imza toplayıp baz istasyonunun kaldırılmasını talep etti.

Haklılar mı haklılar elbette ama sağlık diyorlar madem itiraz edip imza atanların ceplerinde taşıdıkları cep telefonlarının sar değerlerinden haberi var mı?

Hiç sanmıyorum.

Ben de yakın zamanda öğrendim. SAR değerinin ne menem şey olduğunu. Özgül soğurma değeri anlamına gelen SAR, akıllı telefonların vücuda yaydığı radyasyon miktarını ifade ediyor.

İnternet ortamında küçük çaplı bir araştırma ile birazdan sizinle paylaşacaklarıma ulaştım ve bilmekte fayda olduğunu düşündüğümden sizinle paylaşmak istiyorum. 

Specific Absorption Rate yani Özgül Soğurma Oranı denilen bu lanet SAR, akıllı telefonların bedenimize yaydığı radyasyon miktarını simgeliyor ve bilimsel olarak insan bedeni tarafından emilen elektro-manyetik radyasyon oranı anlamına geliyor. Yani vücut ısısını yükseltiyor ve belli bir aşamadan sonra vücut bu radyasyondan zarar görmeye başlıyor. SAR’ın ölçüm birimi olarak W/Kg kullanılıyor. Ölçümler ABD ve Avrupa'da değişiklik gösteriyor.

Peki, insana zarar verdiği sınır nedir derseniz bilim insanları bu sınırla ilgili farklı açıklamalar yapıyorlar. ABD’de, cep telefonlarında izin verilen SAR oranı, 1.6 W/Kg olarak belirlenmiş. Türkiye’de nedir bilmiyorum. ABD'de ölçümler 1 gramlık doku başına değerler baz alınarak yapılıyor. Avrupa'da ise değerler farklı.

Avrupa 10 gram doku üzerinden ölçüm yapıyor. Ölçülen dokudaki artışla beraber izin verilen SAR değeri de artıyor. Avrupa'da 2 W/Kg seviyesine kadar SAR değerindeki akıllı telefonların satışına izin veriliyor. Bu yüzden ABD'de satılan telefonlarla Avrupa'da satılan telefonlar arasında SAR değer farkları bulunmaktadır. Avrupa'da satılan telefonların SAR değerleri daha düşük oluyor.

SAR değeri yüksek telefonlar, görme ve işitme bozukluğundan, kalp rahatsızlıklarına, hafıza zayıflaması ve beyin tümörüne, stres ve yorgunluk hissine, konsantrasyon ve dikkat bozulmasına, gebelerde embriyo gelişiminin zarar görmesine ve düşük riskine, kulak çınlaması ve kulakların ısınmasına, kan hücrelerinin bozulmasına, baş ağrıları ve sersemlemeye kadar bir çok olumsuz sağlık riskine yol açıyor.

Bu cihazları 10 yıl kullandığımızda, yüksek tansiyon, genetik yapının bozulması, sperm sayısının azalması, beyaz kan hücresi kanseri, cilt kanseri, kan beyin bariyerinin zedelenmesi gibi dağa ağır sağlık sorunları da yaşamamız olasıdır.

Hele bir de çift SIM kartlı telefonlar var. Bu telefonlarda SAR değeri tavan yapıyor. Çift SIM kartlı telefonları almadan bir daha düşünmekte fayda var. Bu telefonlar iki telefonu beraber kullanmak gibi radyasyon etkisini ikiye katlıyor.

SAR değeri düşük ya da yüksek telefon kullanırken zararlarını kısmen azaltmak için birkaç küçük tavsiye; akıllı telefonla arama yaparken, karşıdaki cevap vermeyene kadar telefonu kulağınıza dayamayın, ya da kulaklık kullanmaya özen gösterin.

Anlayacağınız mahalledeki baz istasyonları için ayaklanıp isyan etmeden cebinizdeki cihazlara dikkat edin, neler yapıp yapmadığına bakın doğru kullanın derim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?