ÇİĞKÖFTE TEZGAHINDA SAKLI BİR YETENEK

23-05-2017

TRT Kurdi kanalında oynayan dizi oyuncularının birçoğuna taş çıkartacak bir yetenekten bahsetmek istiyorum.

Namı değer İdris (Ekinci) Usta. Batman’ın ilk, tek ve kapanan yerel kanalı Kanal 72’de yayınlanan skeçlerde bir çoğumuzun keyifle izlediği Komedi Rüzgarı adlı programdan İdris Usta.

Benim yaş grubumdan İdris Ekinci’yi tanımayan bilmeyen yok, dersem yalan olmaz. Bir zamanlar Abdülkerim Ballıses ve Osman Seyrek’le birlikte hazırladıkları Komedi Rüzgârı adlı skeçleri izlemedim derseniz Batmanlı olmadığınızı söylerim.

İdris Ekinci 1972 doğumlu ortaokul mezunu bir hemşerimiz. Henüz 15 yaşındayken Batman Müzik Folklor ve Tiyatro Derneği sayesinde başladığı küçük oyunculuklarıyla bir zamanlar Batman’ın tek yerel kanalı Kanal 72’inin tozunu attırmış.

Uzun yıllardır Batman çarşısının en bildik caddesi Gülistan Caddesinde kurduğu tezgâhta çiğköfte yoğurup satarak ekmeğini kazanmaya çalışıyor.

Televizyonda olmasa da hala ara ara kendi imkanları ve cep telefonuyla çektiği skeçleri sosyal ağlar üzerinden paylaşıyor. Her defasında tebessümle izlediğim skeçlerden birini izleyince, neden dedim kimse İdris Usta’nın yeteneğini değerlendirmiyor.

Özellikle TRT Kurdi’de acemi oyunculuklar ve bölgenin kültürünü yansıtmak yönünden yarım yamalak işleri izleyince,keşke diyorum birileri çıkıp İdris’in yeteneğini değerlendirse.

Merak ettim, İdris Ustaya sorayım dedim hikayesine kulak vermek istedim. Tezgahından çok fazla alı koymamak için biraz oturduk nerden nasıl başladı neler yaptı onu dinledim.

1987 yılında tiyatro derneği sayesinde oyunculukla tanışınca o zamanların meşhur bir diğer ismi Abdülkerim Ballıses namı değer Maykıl Abdülkerim ve Osman Seyrek küçük çaplı gösteriler yapmaya düğünlerde yeteneklerini sergilemeye başlarlar.

1997 yılında Esentepe’de yaptıkları bir gösteride Batman’ın yerel kanalı Kanal 72’nin müdürü onları izler ve program teklifinde bulunur, bizim üçlü çok üstünde durmazlar ama bir yıl sonra o zamanlar sigorta hastanesinin karşısında çiğköfte tezgahı açan İdris’e aynı teklifle gidince 1998’de Komedi Rüzgarı ilk skeciyle yayınlanmaya başlar.

İdris ilk skeç yayınlandıktan sonra Göktaksi denilen bölgede, o zamanlar video kahveleri var, dev ekranda Batmanlıların kendilerini zevkle izlediklerini görür ve güzel iş çıkardıklarını düşünür. Yaklaşık 70 bölüm çekerler.

Hepsini de en kıt imkanlarla karın tokluğuna yaparlar. Kanal 72’deki skeçler 2001 yılına kadar devam eder ve ekonomik kaygılardan ötürü geçinemeyeceklerini anlayınca Komedi Rüzgarı son bulur.

Osman Seyrek habercilikle uğraşır, Maykıl Abdülkerim emekli olup elini eteğini çeker televizyondan ve skeçlerden.

Ama İdris Usta vazgeçmez, Malatya’da Ufuk Tv’den teklif alır buradan bir diğer arkadaşı Boyacı Bedrettin’le Malatya’ya gidip gelerek 15 bölüm çeker ve 2002-2003 yıllarında bu bölümler yayınlanır.

İdris’i kimse fark etmez mi dersiniz fark eder elbette, CNN Türk’te 5N1K’ya konuk olur 2 defa, farklı dizilerden niteliksiz figüranlık teklifleri alır kabul etmez, TRT Kurdi’den katılması ve oynaması teklif edilen dizilerin bölüm başına asgari ücretin çok çok altında teklifler alır ama haklı olarak kabul etmez çiğköfte tezgâhını terk etmeye değecek teklifler değildir bunlar.

Sevindirici bir haber olarak, İdris Usta en son bir yönetmenin yeni filminde kayda değer bir rol teklifi aldığını ve senaryosunu okuduğu filmi beğendiğini, filmde oynamayı düşündüğünü söylüyor.

Ramazan yaklaşıyor, iftarlık çiğköfte almayı düşündüğünüz de İdris Usta’yı tanımak için de olsa Gülistan Caddesinde onu ziyaret edin derim.

Batman’ın özgün simalarından gizli yeteneklerinden biri olan İdris (Ekinci) Ustayı tanıyın. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?