DAHASI VAR

02-07-2020

Bölge hastanesindeki 6 saatlik maceradan sonra eve dönmüş evdeki diğer fertlerin özellikle de 80 yaşında ve çeşitli kronik rahatsızlıkları olan babamın endişesine düşmüştük.
Testini verdiğimiz aile ferdinin test sonucu henüz çıkmamıştı ki zaten bize 3 gün sonra çıkar demişlerdi.

Ciddi bir bulgu taşımasa da babamın yüksek risk grubunda yer alması hepimizi endişelendiriyor ve onu evdeki diğer fertlerden izole etmeye çalışıyorduk. Ama bu endişemizi gidermiyor bir an evvel babamın da testinin yapılması gerektiğine ve varsa erken müdahale etmek ya da müşahede altına almak gerektiğini düşünüyorduk.

Bölge hastanesindeki deneyim babamı oraya götürmemek gerektiğini aksine oradan korumamız gerektiğini bariz göstermişti. Özel bir hastanede babamı dahiliye uzmanına göstermiş uzman, röntgen ve tomografi filmi çektikten sonra test için sürüntü almış ve bizi eve göndermişti.

Bir saatlik zaman diliminde eve dönmüştük. 6 saatlik Bölge Hastanesi macerasına bir saatlik daha hijyenik ve hızlı sağlık kontrolünün mali külfeti olmuştu ama imkanı olanların sağlık için gözüne gelmez bu.

Üstünden henüz 4 saat geçmişti ki hem bölge hastanesine verdiğimiz ilk hastamızın hem de özel hastaneye verdiğimiz babamın testinin sonucu gelmişti. 

Taşıdığı birden fazla bulgu ve rahatsızlığına rağmen ilk hastamızın sonucu negatif çıkmış, çok az belirti gösteren ve iyiyim diyen ona rağmen zorla teste götürdüğümüz babamın özel hastaneye verdiğimiz testinin sonucu pozitif çıkmıştı.

İl Sağlık Müdürlüğünden beni arayıp babamı hastaneye yatıracaklarını birazdan gelip onu alacaklarını söylediler. Ambulans gelip babamı evden aldı. Evin de karantinaya alındığını söylediler.

Yetkililer Babamla temasım olmasından şüpheli olarak beni ve ailemi evimde karantinaya aldıklarını belirtip elime 5 maske ve bir karantina evrakı tutuşturup evime gönderdiler. Babam hastanede, ailesi evinde, ben de ailemle evde karantinaya alındık.

Elime tutuşturulan evrakta karantina sürecine ve ihlal edilmesi durumunda yaptırımlara değiniliyordu. Bir de irtibat numaraları vardı. Kriz Koordinasyon Merkezi ve VEFA Sosyal Destek

Ekibinin numaralarını aradım. Süreci nasıl işlettiklerini vatandaşın ihtiyaçlarına ne oranda ve şekilde yardımcı olduklarını anlamaya çalıştım. 

VEFA kaydımızın alındığını ve bir koli gıda yardımı getireceklerini söyledi. Sonraki gün de dedikleri gibi birkaç paket makarna ve bakliyat bulunan paketi getirdiler. Sadece bize getirdiler babamın evine ki hala o evde karantinada iki fert olmasına rağmen herhangi bir paket gitmemişti.

Aile hekimimiz sağ olsun her gün arayıp durumumuzu soruyor süreci takip ediyordu. Babamın ve ailesinin aile hekimini merak edip kim olduğunu öğrendim. Hiç aramıyor sormuyordu.
2 gün boyunca sağlık merkezini arayıp onlara ulaşmaya çalıştım nihayet 3. Gün ulaşmıştım.

Hekim değil hemşiresi cevap veriyordu bana. Neden korona hastası babamı ve karantinadaki ailesini sormadıklarını sordum. Soruyoruz en az 6 defa aradık deyip irtibat numarası olarak verdiğim kendi numaramı belirtince. Bu numara benim ve tek bir defa bile sormadınız dedim. Yalanını yakalatınca ardından diğer numarayı söyledi ve hemen peşinden hat kesildi. 2 dakika sonra tekrar arayıp şimdi konuştuk dedi hemşire. Doktoru istedim ve doktora, sorun lütfen dedim ve kapattım.

Çok kıymeti yok ama VEFA’nın gıda paketinin neden babamlara gitmediğini sorgulamaya başladım. Bu sefer ne Kriz Koordinasyon Merkezi ne de VEFA’ya ısrarla aramama rağmen ulaşamadım.

Özetle demem o ki birincil dereceden babam ve ailem karantinaya alınıyor ama ne hekimleri soruyor ne de VEFA kapılarını çalıyor ama ben ve ailem babamlarla temas hikayemden ötürü her gün aile hekimimiz tarafından aranıp soruluyor ve sözüm ona yardım paketi alıyoruz; birkaç paket makarna birkaç paket bakliyat.

Garabet şu ki o paketi de sizi karantinada bulunduğunuz evinizden çıkarıp sokağa çağırıyor ve elinize tutuşturup gönderiyorlar. Diğer ihtiyaçlar diyorum ekmek vs. Onları da bir yakınınız komşunuz vs temin etsin size diyorlar. 

Babam hastanede bir diğer pozitif vakayla 2 kişilik hastanede bir hafta takip edilip ilaç tedavisiyle biraz toparlayınca evine gönderildi. 

Biz evde karantinada süreci tamamlamaya çalışıyoruz.

Allaha emanet yaşıyoruz biz de siz de… 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?