Diyaliz hastasını 4 defa düşürdüler

Diyaliz hastasını 4 defa düşürdüler
03-10-2022

Yaklaşık bir buçuk yıl önce diyalize gittiği sırada yere düşen 70 yaşındaki annemi acil servise götürdük bacağı çok şiddetli ağrıyordu. Acil servis doktoru kırık olmadığını söyledi.

Eve geçtik 10 güne yakın ağrılara dayanamadı tekrar götürdük filmde bacağında büyük bir kırık çıktı. Ve hastanın mevcut sağlık sorunlarından dolayı bişey yapamayacaklarını söylediler.

Tümden yatağa bağımlı hale geldi. Devletin evde bakım hizmeti ambulans ile onu diyalize götürüp getirmeye başladı.

Bu süreçte üç kez annem sedyeden düştü.

İlk düşürdüklerinde sedyeler eski ve yetersiz biz de bu durumdan şikayetçiyiz dediler. Ve annemin kolu da kırıldı. Kırılan kol bu süreçte morardı damar tıkanıklığı oluştu. İkinci sefer yine düşürüldü bu sefer kafası kırıldı. Yine şoför suçun kendisinde olmadığını devletin hizmetinin onlar için de yetersiz olmasından yakındı.

Bölge Hastanesi'nde devamlı diyalize giren annem için periton diyalizi yapacaklarını söylediler. Periton diyalizi yapan doktor işlem esnasında karnında bir metal unuttuklarını fark ettiğini söyledi ve bir haftadır hastanede yatıyor. Hastane önünde diyalize götürürken ambulans şoförü dışında hiç kimse yok. Yardım eden taşıyan tek bir görevli yok.

Bugün tekrar sağdan soldan yardım istedik tekrar sedyeye taşıyınca düştü.

Sedye devrildi tekrar yere düştü. Ne hemşireler ne doktorlar umursuyor herkes topu ötekine atıyor

Başhekime ulaşılamıyor.

***

Bu cümleler bir hasta yakınının cümleleri. Beni arayıp çaresizlikten ne yapacağını bilmediğini anlatıyor.

Annesi için endişelendiğini annesini hastalıktan değil daha çok hastane ve çalışanlarının ilgisizliği, dikkatsizliği ve ihmalinden kaybetmekten korktuğunu ekliyor ağlamaklı bir sesle.

CİMER’e yazdınız mı diyorum 9 Haziranda yazdığı şikâyetin ekran görüntüsünü atıyor bana:

Batman Bölge Devlet Hastanesinde diyaliz hastası annem ambulansla gidip geliyor sedyeyle taşıyınca hiçbir önlem alınmıyor. 2 kere sedyeden düşürdüler. Kolu bacağı kırıldı. Hastane de hiçbir önlem almıyor. Sedyeler eski ve taşımada yeterli önlem alınmıyor. Dile getirdik defalarca bir çözüm bulunmasını talep ediyorum.

Ve hemen ardından 30 Haziranda Sağlık Bakanlığı Batman İl Sağlık Müdürlüğünden aldığı cevabın da ekran görüntüsünü atıyor bana ve bakın ne deniyor cevapta:

… sayılı başvuru hakkında ilgili birim sorumlusu ile görüşüldü. Başvuruda belirtilen durumun ambulansta değil eve nakil aracında olduğu, olay hakkında gerekli bildirimlerin yapıldığı, eve nakil aracında sağlık personelinin bulunmadığı, başvuruda belirtilen durum vb. işlemler için sağlık personeli talebinde bulunulduğu ve değerlendirme aşamasında olduğu belirtilmiştir.

Yani özetle İl Sağlık Müdürlüğünden şunu mu anlamalıyız, biz ambulansta katiyen hastayı sedyeden düşürmedik, evet eve nakil aracında düşürdük. Soruşturmaya, sorumluları cezalandırmaya gerek yok ama onlara düşürmeyin diye bildirdik. Maalesef ki eve nakil aracında sağlık personeli olmadığı için düşürmeye de devam edebiliriz.

Belirtilen durum vb (ne kadar basit bir ifade biçimi) için de sağlık personeli istedik ama onlar gelene kadar da yine düşürebiliriz çok yadırgamayın belirtilen bu durum vb’yi.

Ve maalesef ki CİMER’e yapılan şikayet ve alınan cevaptan sonra 70 yaşındaki diyaliz hastası kadını 2 defa daha düşürüyorlar. Kolu ve bacağının kırılmasına sebep oluyorlar.

Orda kimse var mı? Kulak veren, duyan, umursayan, garipseyip yadırgayan kimse var mı?

Belirtilen durum vb bu yaşlı kadıncağız gibi daha kaç insanın daha canına kastedecek ya da kastediyor?

Sağlık sistemi yerlerde sürünüyor, kaldırıp sedyeye alıyorlar orda da tutamayıp defalarca düşürüyorlar.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?