EĞİTİMDE DİBİ BULMAYA AZ KALDI

08-10-2019

Kimi okullarımız için eğitimin ve idarenin tıkandığı sarpa sardığını duyunca bakayım dedim. 

Eğitimde vaziyet nedir? Bilgilerimi güncellemek için internette haberleri tarayınca bizim gazetenin 25 Haziran tarihli haberi geldi önüme: 

LGS 2019 il sıralamasına göre birinci Muğla olurken, Batman 72. sırada yer aldı. Geçtiğimiz sene yapılan LGS başarı sırasında Batman 59. sırada yer alırken, bu sene 13 sıra gerileyerek 72. sırada yer aldı.

Her sene sınav sonuçları açıklandıktan sonra bu ve benzeri haberleri okuruz. Ve peşi sıra hiçbir şey yapmayız. Kepimizi önümüze koyup düşündüğümüzü mü sanıyorsunuz? 

Maalesef öyle olmuyor. Çünkü bu sonuçtan sorumlu kurumlarımız gayet iyi biliyor bunun sebebini. Sorgulama ihtiyacı hissetmiyor çünkü bunun temel sebebi, kendilerinin idare ve kararları olduğunu tartışmaya bile lüzum görmüyorlar.

Örneğin deniliyor ki Batman’ın önemli okullarından biri Mesleki Eğitim Merkezi’nde üç deneyimli müdür yardımcısı istifa etmek istiyor ama İl Milli Eğitim Müdürlüğü ne istifa gerekçelerine bir çözüm buluyor ne de müdür yardımcılarının istifalarını kabul ediyor.

Peki ne yapıyor?Müdür yardımcılarını mevcut sorunla yaşamaya, işlerini olabildiği kadar yaptırmaya zorluyor. Aslında çözüm için değil sorunu korumak ve sorunla yaşatmak için çaba sarf ediyor. Sorunun kendi, milli eğitimi güdümüne alan sendikanın üyesi olunca hal içinden çıkılmaz bir boyuta varıyor.  

Bir diğer örneğe gelirken Batman’ın en önemli ve donanımlı okullarından birine,Fen Lisesine iki idareciyi Valilik geçici görevle atıyor ama maalesef ki yine İl Milli Eğitim Müdürlüğü iddia o ki sendika baskısıyla görevlendirmeleri onaylamıyor.Ya da onaylasa bile sonrasında istifaya zorluyor. Öyle ki bu iki idareci daha önce Yahya Kemal Anadolu Lisesinde başarılı bir idare ortaya koyarak rüştünü ispat etmiş olsalar dahi malum sendikanın üyesi olmadıkları için çaba ve becerileri sendika ve dolayısıyla milli eğitim idaresi nazarında para etmiyor. 

Yine iddia o ki malum sendika istediği şahıslar olmayınca yukarıda bahsi geçen okulların dışında da kimi atama ve görevlendirmeleri askıda bekletiyor.Öyle bir sendika ve yönetimi ki üyesi bile olsa kişisel ilişkilerini esas alıp Bakanlık kararnamesi ile okula gönderilen müdürü kurduğu baskılarla görevine başlatmayabiliyor.

Yani anlaşılan o ki kimsenin eğitimin kalitesini, çocukların geleceğini, bu kentin geleceğini ve başarısını önemsediği yok. Kimi zaman önemseyen idarecilerimiz çıksa dahi maalesef birileri o başarı çabasına taş koyuyor, tökezletip o idarecileri de düşürüp alaşağı ediyor. 

Daha önce de aynı mealde yazılar yazmış ve sendikayla milli eğitim müdürlüğü tabelalarının yer değiştirmesi gerektiğini dillendirmiştim.

En azından ortaya çıkan sonucun doğrudan sorumlusu için tabelanın üstü okunur. Vitrinin ardında kim olduğu çok da sorgulanmaz. Ki zaten sorgulanmıyor da. Sorumlu herkesin malumu.
Eğitimde kalite mi? Bir ara bakarız. 

Eğitimde başarı sıramız mı? Şu adamlarımızı yerlerine bir oturtalım da onun da bir hal çaresi bulunur.
Ne zaman? 

Batman eğitim sıralamasında son sıraya yerleştikten sonra mı? Ona da az kaldı zaten.Az daha gayret etsek 2020’de son sıraya oturacağız. O zaman da sıralamayı tersten okuduk mu alın size birinciyiz.
Nasıl olsa her şeyi tersten okumaya alışkınız. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?