Engelli yolculara bir zorluk daha

Engelli yolculara bir zorluk daha
31-05-2022

Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu, Kuzey Afrika, Orta Afrika, Güney Afrika, Kuzey ve Güney Amerika'ya kadar uzanan bir marka.

Amerikalı havacılık derecelendirme kurumu AviRate tarafından 2018 yılında verilen 5 yıldızlı küresel hava yolu ödülüne layık görülmüş. Skytrax'ın 2016 ödüllerine göre arka arkaya 6. kez Avrupa'nın en iyi hava yolu seçilen THY.

Ve böylesi bir şirket engelli yolcularına ve engel durumu refakatçi gerektiriyorsa beraberindeki refakatçisine de yüzde 20 indirim sağlıyor.

Sağlıyor ama her defasında internetten ya da mobil uygulama üzerinden biletinizi almaya çalıştığınızda önünüze türlü engeller çıkarıp en sonunda kendi sistemlerinin aksaklıklarından ötürü sizi ofislerinde bilet almaya yönlendiriyor.

Tamam hadi üşenmeyip Batman’da havaalanında bulunan tek ofisine de gidip bileti olmaya kalktınız diyelim o zaman da bileti ofisten aldınız diye sizden biletleme ücreti olarak 60 lira ücret alıyor. Hadi diyelim Mersin gibi bir yerde yaşıyorsunuz ve orda da THY Ofisi bulunmuyor. O zaman da gidebileceğiniz en yakın ofis Adana’daki havalimanında. Yani kabaca özetlersek, 100 liralık indirim için 300 liralık yol gitmeniz gerekiyor üstüne de ofis biletleme ödemeniz gerekiyor.

THY engelli yolculara indirim yapıyor ama dijital ortamdan biletinizi aldırmıyor. Engelli raporu üyeliğine yüklenmemiş diyor her defasında tekrar yükletiyor. Yok, kimliği yüklenmeli diyor, her defasında tekrar yükletiyor. Refakatçi indirimi de var ama bileti ofisten almalısınız diyor.

Sonra da bileti ofisten aldınız diye de yaklaşık 60 lira sizi cezalandırıyor.

Tabi engelli ve refakatçisi yolcular, her defasında, havaalanı romantizmi ve ofisten bilet alma fantezisi yaşattıkları için Türk Hava Yollarına minnettar. Ofisten biletleme ücreti de almasaydı iyiydi ama. Artık o ücreti de yaşattıkları romantizm ve fanteziye sayalım biz de.

Ve ne diyor web sitesinde:

“Engelli yolcularımıza sunduğumuz indirimlerde her uçuşta belge gösterme gereksinimine son veriyoruz. Sadece bir kereliğine engelli belgeleriyle birlikte Miles&Smiles üyesi olan engelli yolcularımız artık belge göstermeden iç hatlarda %20 indirimden ve dış hatlarda %25 indirimden faydalanıyor.”

Maalesef bir kereliğine değil çok kereliğine ve maalesef ofise gitmeden olmuyor ve maalesef bileti ofisten aldınız diye yaptıkları indirimin bir kısmını biletleme ücreti diye geri alıyorlar.

Yahu böylesi bir şirket böylesi bir soruna hala çözüm üretemiyor mu? Hadi çözemedi diyelim çözemediği sorunun bedelini neden benden talep ediyor. Ofisten biletleme ücretiymiş. Ben mi istiyorum biletimi ofisten almak. Siz bana internet ortamından indirimli biletimi satmıyor ve ofise çağırıyorsunuz. O zaman bedelini neden ben ödüyorum?

Ya engelli indirimini iptal etsinler ve sitedeki  “Engelli yolcularımıza bir kolaylık daha” başlığı ve bölümü silsinler ya da gerçekten şu mevzuyu kolaylaştırsınlar artık.

Çünkü öylesi dev ölçekli bir firmaya yakışmıyor, engelli yolculara sözüm ona indirimi böyle güçleştirmesi ve bu güçlüğü çözümsüz bırakması hiç yakışmıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?