EŞ BAŞKANLARIN DAVALARI DA “EŞ” DEĞERDE

27-03-2016

Beş ay önce içişleri bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmış Batman Belediyesi eş başkanları ile yapacağımız görüşme öncesinde gazeteden arkadaşlarımızla başkanlarının statüsü hakkında bir görüşme gerçekleştirdik.

Yasal açısından görevden uzaklaştırılan ve Belediyedeki görevleri askıya alınan eş başkanlarla hangi sıfatla görüşeceğimizi konuştuk.

Fiilen görevlerinden uzaklaştırılmış Belediye başkan olarak mı?

Yoksa siyasi nedenlerle görevden alınmalarına rağmen büyük çoğunluğunda kabul ettiği gibi Batmanın sorumlu ve meşru belediye başkanları olarak mı görüşecektik.

Bu konuda netleşmek için çok zorlanmadık tabi.

Çünkü eş başkanların her ne kadar yerlerine resmiyette bir meclis üyesi mevzuat gereği seçilmiş ve vekâlet ediyorsa da kamuoyu eş Belediye başkanlarını belediye ile ilgili meselelerde mesul ve muhatap görüyor.

Bizde bu durumu gözeterek sohbetimizi bu yaklaşım ve anlayışla gerçekleştirdik.

Belediye ile ilgili şuan ki hukuk ve ilişkilenmelerini sohbetimizin başında eş başkanlara da soruyoruz.

Kendilerinin hukuksuz bir şekilde görevden uzaklaştırıldığını ancak buna rağmen vekâleten görevi yürüten başkan Vekili Hürriyet Katar’a destek olmak ve halka vaat edilen sözlerin yerine getirilmesi için zamanlarının çoğu Belediyede geçirdiklerini ve biran önce bu hukuksuzluğa son verilerek görevlerine iade edilmesini beklediklerini belirtiyorlar.

Batman Sonsöz gazetesi olarak Cumartesi sohbetlerine başlattığımızdan bu yana ilk olarak Batman Valisi Azmi Çelik’i konuk etmiştik. 

Sonra da Belediye eş başkanları Gülistan Akel ve Sabri Özdemir’i konuk etmek istediğimizi bildirmiştik.

Aradan neredeyse 1,5 seneye yakın bir süre geçtikten sonra ancak buluşmamızı gerekleştirebildik.

Eş başkanlar çok olağanüstü bir dönemden geçtikleri için nihayet Cumartesi günü buluşmamızı gerçekleştirebildik.

Bayağı gecikmeli olarak gerçekleşen buluşma bu güne kadar gerçekleştirdiğimiz söyleşilerimizin en uzun ve verimlisiydi diyebiliriz. 

Bu güne kadar ki sohbet ve buluşmalarımızda soru yağmuruna tuttuğumuz konuklar genelde kahvaltıya fırsat bulamıyorlar.

Ama bu cumartesi gördük ki eş başkanlığın şöyle bir avantajı da varmış, sorduğumuz soruya birisi cevap verirken diğeri de kahvaltısını yapmaya fırsat buluyordu.

30 Mart 2014 tarihinde yapılan seçimlerde Batmanlı seçmenin  %70 yakının desteği ile göreve seçilen eş başkanlar bu süreç içerisinde çok büyük zorluklar ve badirelerden geçtiler.

Ülkedeki siyasal ve güvenlik politikalardaki değişim, çözüm sürecinin tıkanması yeniden çatışmalı ortam en çokta kendilerini etkiledi kuşkusuz.

Tümü siyasi nedenlerden dolayı her biri hakkında 20’yi aşan davalar, gözaltılar, görevden uzaklaştırmalar ve cezaevi serüvenlerini yaşadılar. 

Eş başkanlık sistemi kadın ve erkek eşitliğine katkı sunmanın yanı sıra en azından bir Başkanın başına bir şey gelirse diğerinin iş ve işlevleri yürütebilmesi açısından da bir avantaj olarak görülüyordu.

Ancak ne ilginçtir ki Sabri Özdemir ve Gülistan Akel genelde ceza ve yaptırımlar konusunda da eş değerde bir muamele görüyorlar.

İkisi de görevden uzaklaştırılmış ve müebbet hapis cezası ile cezalandırılmak üzere yargılanıyorlar.

Yani eş belediye başkanlarına eşitlik ilkesine Maşallah her alanda uyuluyor.

İlk kez Belediyecilikte denen eş başkanlık nasıl gidiyor diye soruyor gazetemiz sahibi Ercan Atay.

Sabri başkan buna cevap veriyor,”uyum içerisinde, son derce faydalı ve sorunsuz devam ediyor” diyor.

Ancak eş güdümlü olarak yürütmeye çalıştıkları görevlerinde en çok zorlandıkları mesele Ülkenin olağan üstü koşullardan geçmesi olduğunu söylüyorlar.

 Mevcut durumun her açıdan kendilerini de etkilediğini söyleşi boyunca her konuşmalarının satır aralarında değindiler.

Bu durumdan kaynaklı da Belediyede işleyişin sağlıklı bir şekilde yürütülmesinin önünde bir sürü engel oluşmaktadır.  Başta eş Belediye başkanları olmak üzere Belediye meclisinin yarısının görevden uzaklaştırılmasının dağınıklığa ve hizmette aksamalara neden oluyor .

Silahla hiç kimsenin sorunlarını çözemeyeceğini, tek çözüm yolunun müzakere ile çözümün olacağını söyleyen eş başkanlar yaşananlar yüzünden Belediyecilik hizmetleri ve plan proje konusunda yoğunlaşamadıklarını söylüyorlar.

Sohbetimiz süresince akla gelebilecek her soruyu rahatlıkla konuklarımıza soruyoruz.

Belediyeden kaynaklı aksaklıklar, 2 yıllın değerlendirmesini, gelecekteki projelerini ve tabi güncel siyasi konuları da.

Çok içten ve samimi cevaplar aldık. 

Eş başkanlar sorularımıza cevap konusunda da eşitlik ilkesine söyleşi boyunca çok dikkat etiller.

Genel yayın yönetmenimiz Hatice Türkan’ın üç farklı ses kayıt cihazlarına göre 3 saati geçen görüşmede her bir eş başkan 1,5 saatlik zaman dilimine milimi milimine uydu neredeyse. Yani cezalandırmada da, temsil, yetki ve söz almada da her zaman eş güdüm söz konusu diyebiliriz.

Yaptıkları ile yapacakları ile ilgili çok şey anlattılar eş başkanlar.

Ama buna rağmen yaptıkları ve yapacakları kamuoyu tarafından pek bilinmediğinin nedeni ise şöyle açıklıyorlar.

“Her şeye rağmen halkımıza söz verdiğimiz gibi çalışıyoruz, hizmet veriyoruz ancak bu yaşanan acılı ve zor süreçte çıkıp halka bu kadar kaldırım yaptık, bu kadar yol asfaltladık, bu, bu, bu sorunlarımızı çözdük, bunları çözeceğiz diyemeyiz, diyemiyoruz. Çünkü halkın gündemi bu değil. Yaptıklarımızı yapacaklarımızı bu yüzden tanıtamıyoruz anlatamıyoruz” şeklinde cevap veriyorlar.

Tabi eş başkanların söylediklerinin tümünü gazetemizin bu günkü sayısında bulacaksınız.

Eş başkanlardan kamuoyuna çok önemli mesajlar ve açıklamalar var.

Gazetemizdeki bütün röportaj ve köşe yazılarını Dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?