EVLİLİK PROGRAMLARI

23-03-2017

Evlilik programları hangi televizyonlarda yayınlanıyor doğrusu bilemiyorum. Bu kadar çok tartışma konusu olmasına rağmen hiçbir zaman merak edip de izlemedim.

Ancak toplumda ciddi bir izleyici potansiyeli var ki bunca tepki ve baskıya rağmen hala yayından kaldırılmış değiller.

Sosyal medya üzerinde gelişen tepkiler üzerine, evlilik programlarının neden yasaklanıp veya yayından kaldırılması gerektiğine baktım.

Temel neden toplumumuzun ahlak yapısına uygun olmadığı olarak görülüyor.

Programların yayından tümden kaldırılması için imza kampanyaları başlatılmış.

İmza kampanyaları metninde, evlilik programlarında edepsizlik ve hayasızlıkta sınır tanınmadığı, programa çıkanların amacının evlilik olmadığı, buradaki sevgi, aşk ve arkadaşlıkların tümü ile sahte olduğu, programa katılanların çok dekolte elbiseler giydikleri gibi ifadeler yer alıyor.

Ayrıca, programların dedikodu alışkanlığını topluma empoze ettiğini, programın toplumsal bir ihtiyaca cevap olmaktan ziyade tamamen reklam alma ve reyting amaçlı olduğu dile getiriliyor.

Toplumla adeta dalga geçildiğini ileri sürenler, bu tür programların özelikle evlilik yaşındaki gençlerin kafasını karıştırdığını, genç kızlar ve kadınların rencide edildiğini bu nedenlerden dolayı RÜTÜK kararı ile yayından kaldırılması talep ediliyor.

Geçenlerde bu konu üzerinde sınıflarda tartışma yapacak öğrenciler önceden benimle de görüşüp konu hakkında bir söyleşi yaptılar.

Benimle görüşmeye gelenlerin sordukları sorular daha çok neden hala toplumun bir kesimi tarafından tepki gören programların yayından kaldırılmadığına ilişkindi.

Ben de kendilerine bu programları izlemeyen biri olarak bir kurum kararı ile yayından kaldırılması veya yasaklanmasının dışında daha önemli bir seçeneğin doğru olduğunu söyledim.

Yasaklama veya yayından kaldırma yerine, toplumumun bu programlara itibar etmemesi ve izlememesi ile reytingleri düşerse zaten televizyonlar kendi kendilerine bu programları yayından kaldırırlar” dedim.

Öğrenciler bana bu soruyu sormayana kadar toplumda bu kadar çok tartışılan bu soruna değinmeyi düşünmüyordum.

Öğrenciler bir yerde bu yazıyı yazmama da vesile oldular. 

Sonuç olarak; televizyonların evlilik programları ile ilgili yaptığı biraz da arz ve talep meselesidir.

Toplumun önemli bir kesimi bu programları bilinçsizlikten veya can sıkıntısından dolayı izliyor. Yıllarca geçmişte Televole programlarının toplumda izleyici rekorları kırdığı ve ciddi manada dezenformasyona neden olduğunu da biliyoruz.

Zaman içerisinde toplum bu tür programlara itibar etmeyince teker, teker yayından kaldırıldılar.

Evlilik programları ve benzerleri, toplumda dezenformasyon yarattığına inandığım programlar da itibar görmemeye başlayınca zaman içerisinde tele voleler gibi kendi kendilerine yayından kalkarlar.

Ayrıca bir programın yasaklama veya yayından kaldırması demokratik bir çözüm yöntemi de değildir.

Her hoşumuza gitmeyeni “yasaklayın” dersek, bu kez herkes benimsemediğinin yasaklanmasını ister ve işin içinden çıkılmaz bir hal alır.

Diğer bir taraftan da her bir kesimin istediğini yerine getirirsek yasaklar ülkesine dönmüş oluruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?