FUAR MI PAZAR MI?

11-09-2018

Hatırlarsanız geçen sene Batman’da fuarcılık anlamında bir ilk gerçekleştirilmiş, Mobilya, Tarım ve Gıda Fuarı düzenlenmişti.

Her ne kadar Batman dışından fuara katılım küçük ölçekli birkaç küçük firma dışında sağlanmadıysa da ilk olması açısından önem arz etmişti.

Eksikti ama önemliydi, önemliydi çünkü ilkti. Batman’ın ticaret hacmine değer katması beklenen önemli bir etkinlikti. Batmanlı birçok firma katılmıştı ama dışardan katılım sağlanamamıştı. İlk olduğu için çok da üstüne gidilmedi, çok eleştirilmedi, devamındakiler için eksiklikler görülür de daha iyisi için çaba sarf edilir diye düşünüldü.

Üstünden bir yıl geçti, yenisine hazırlanılırken şikâyetler ve serzenişler gelmeye başladı.

Özetle deniliyor ki katılım yine daha çok yerel firmalarla sağlanacak. Bu kanaate nerden vardınız diye sorduğumda yeterince reklam ve tanıtım yapılmadığı belirtiliyor.

Stant ücretlerinin yüksek olmasından şikâyet ediliyor ve deniliyor ki altyapısı yerel kaynaklarla oluşturulmuş fuar alanında bir stant açmak için organizasyon şirketine yüksek ücretler ödenmesi kabul edilemez.

Umuyorum ki yerel ölçekte firmalarla sınırlı kalacak bir fuar için firmalarımızdan fahiş fiyatlar alınmaz biz bize bir etkinlikle Batman’ın ticaret hacmine hiçbir değer katmadan harcadığımızla kalmayız.

Böylesi bir manzara ortaya çıkarsa birileri “kim kime yine ne kadar rant sağladı da bu rantı kimler bölüştü” diye sormak zorunda kalmayız.

Yalnız şöyle de bir gözlemim oldu 18-21 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 2. Batman Tarım Fuarı ve yine aynı tarihlerdeki 2. Batman İnşaat Fuarı neden tek bir fuar başlığı altında değil de iki ayrı fuar başlığı altında sunuluyor. Madem bunu yapıyoruz, aslında İnşaat, Mobilya ve Dekorasyonu da ayırıp 3 başlıkla 1’i üç yapabiliriz, Tarım ve Gıdayı da ayırdık mı al sana 5 fuar.

Diğer taraftan aynı tarih ve yerdeki 2 fuarın her biri için 10 bin metrekare kapalı, 20 bin metrekare açık alan, 120 profesyonel katılımcı 20 bin ziyaretçi diye yazılıyor.

Mantıklı düşünürseniz aynı tarihlerde aynı yerde düzenlenen iki fuar aslında tek bir fuardır ve yukarıdaki rakamlar ikisinin toplamını oluşturur yani her biri için rakamları ikiye bölmek gerekir ki ortaya komik bir görüntü çıkar. O da az ya 120 değil 60 profesyonel katılımcıyla yapılacak bir organizasyona fuar değil pazar denilebilir ki bunun için de üç dört gün için metrekaresine 224 lira ödenmez. Kapınızın önündeki Pazar bile daha çok katılımcı toplamıyor mu?

Yani özetle madem fuar yapıyoruz hakkını vermek lazım hadi geçen sene ilkti, acemilikler vardı bu sene 2.si düzenleniyor. Hakkıyla güzel bir fuar olsun bari. Olması için yeterli kurum desteği var ki fuar firmasının sitesindeki ilanın altında; Batman Valiliği, Batman Belediyesi, Batman Ticaret Borsası, BATSO, KOSGEB, TOBB, ZMO’nun logoları var.

Birilerinin, bu kadar deneyimli büyük ölçekli kurumun önünde göz boyamasına izin vermemeliyiz. Birilerinin kaynaklarımızı yapmış gibi görünmek için çarçur etmesine izin vermemeliyiz.

Zaten krizin dibine vurduğumuz şu günlerde kaynaklarımızı daha verimli daha etkin kullanmak için Batman’ın ticaretinde katma değer yaratmak için daha ciddi organizasyon ve etkinlikler yaptırmalıyız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?