GAZETECİLER GÜNÜ’YMÜŞ

12-01-2015

 

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle basın emekçilerini seven sevmeyen birçok kurum kutlama mesajı yayınladı.

herkes kutlama mesajı yolladı, ben ondan geriye kalmamayıyım ve adet yerini bulsun” niyetiyle yapılan kutlamalardı genelde.

Her sene olduğu gibi bu yıl da basın özgülülüğünden dem vuruldu.

İktidar, muhalefet, ilin mülki amirleri ve Belediye Başkanları, ardı ardına mesajlar yayınladı.

Gazete patronlarının, başkanı oldukları cemiyetlerde kısıtlanan özgürlüklerden, çalışma koşullarına kadar bütün zorluklardan söz ettiler.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu da açıklamasında “siyaset, sermaye, medya sarmalında gazetecilik mesleğinin her gün biraz daha erozyona uğradığı, sadece 2014 yılında 700’ü aşkın gazetecinin işten atıldığı, yasaklamalarla, haber saklamalarla kamuoyunun bilgilenme kanallarının tıkandığı bir ortamda batının en özgür basını olmaktan mutsuzuz.

İktidarın yazılı ve görsel basının yüzde 80’ine egemen olduğu bir ortamda bağımsız, bağlantısız gazetecilik yapılamadığı için batının en özgür basını olmaktan mutsuzuz.

İktidara muhalif her gazetecinin her yazar-çizerin ve aydının düşünceyi ifade özgürlüklerinin kısıtlandığı, temel hak ve özgürlüklerin yasaklarla kuşatıldığı yeni Türkiye’de batının en özgür basını olmaktan mutsuzuz” ifadeleriyle bir açıklamada bulundu.

Ülkemizde medya daha çok araç olarak kullanıldığı için, iktidar yanlısı havuz medyasından veya paralelci medyadan, sömürü düzeni ile hakları gasp edilen basın emekçilerinden söz eden olmadı tabi.

Gazetecinin meslek ilkelerinden, haklarından, özgürlüğünden söz edenler olarak ne kadar “çalışan gazetecilerin“ sorunlarına değindik? Bu konuda ne kadar objektif ve samimi davrandık?

Çalışan gazeteciler derken “kimdi bunlar” daha doğrusu aynaya baktıktık mı?

Batman için değerlendirme yapacak olursak gazetecilerin sorunlarının sadece devletin özgürlükleri kısıtlamasından ibaret olmadığını net bir şekilde görmekteyiz.

Gazete sahiplerinin sorunları ile çalışan gazetecilerin sorunlarını ayrı değerlendirmek gerekir.

Batman’da 50’ye yakın basın emekçisi var.

Bu emekçilerin aldıkları ücret, sosyal haklar, çalışma koşulları ile ilgili bir araştırma yapılacaksa ortaya çıkacak sonuç hiç de iç açıcı olmayacaktır.

Hadi basın emekçilerin haklarının bir kanaraya koyalım.

En basiti Çalışan Gazeteciler Günü dolayısı ile basın emekçileri bu gazete, şu cemiyet, falanca ajans muhabiri demeden bir araya gelebildiler mi?

Birbirlerinin derneklerini, gazetelerini ziyaret ettiler mi?

En basiti aralarındaki sorunları bir tarafa atıp, bir birlerini telefonla arayıp günlerini kutladılar mı?

Bir iki istisna hariç, hayır, tabii ki.

Eee bunu basın camiası kendi içinde yapmayacaksa, bölük pörçük duracaksa, birbirlerinin arkasında kuyusunu kazacaksa başkasından destek ve anlayış beklemesi de doğru değildir.

Kuru bir mesaj, göstermelik kutlamalar, gazetecilerin kategorize edildiği bir dönemde gazeteciler gününü kutladık.

Ne samimi kutlama ne kutlama ama!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?