GÜÇLÜNÜN BASINI DEĞİL GÜÇLÜ BASIN

18-12-2019

Eğip bükmeden, sosa bulamadan, ağdalı sözcüklerle değil dosdoğru ve direk muhatabına basın mensupları sordu, Eş Başkanlar ve yardımcıları cevapladı.

Batman Belediyesi Eş Başkanları, yardımcıları ile birlikte Batman basınıyla bir araya geldi.

Tabi şunu diyebilirsiniz neredeyse her bir basın kuruluşu adına bir cemiyet (dernek) bulunan Batman’da basın bir araya gelememişken siz nasıl basınla bir araya gelebilirsiniz.

“Devletin ve tabiatın ortak ve yanlış sorusu şuydu:

- Maveraünnehir nereye dökülür?”

Birde sıklıkla zikredilen Batman’ın güçlü basını bir daha ne kadar güçsüz olduğunun bütün delillerini ortaya koymaktan çekinmedi ve destek, cansuyu, iş gibi ifadelerle güçlendirilmeyi talep etti.

Belediye yönetiminin talebi ve davetiyle basın mensuplarıyla yapılan ve yerel basının sorunları konulu toplantı çok ver(im)li geçti.

Bir kaçını tenzih ederek neredeyse herkes ver dedi. Destek ver, can suyu ver, iş ver, dedi. Hatta mealen verenle vermeyen bir olur mu dedi. Dedi de dedi.

İddialar, dillendirenlerin okuduklarını anlamadıklarını, cevaplar muhatapların hazırlıklı ve donanımlı toplantıya geldiklerini ortaya koydu.

Bir araya gelememiş güçlü Batman basını biran desteklemeler konusunda zikredilen sözlerle az daha dağılıp bölünüyordu ya çabuk toparlanıp yine bir olamadılar.

Batman’da yerel basının temel ve tek sorunu genel anlamda ekonomik ve özelde matbaa işleri gündeminin dışına maalesef ki çıkamadı.

Başta da söylediğim gibi bir kaçını tenzih ederek elle tutulur başka sorun, öneri ve görüşler dillendirilmedi.

Herkes teşekkür ediyor ama kimse şükretmiyordu.

Belediye Eş Başkanları ve yardımcılarının dillendirilen bütün iddiaları ikna edici bir şekilde boşa çıkarması takdire değer.

Bununla beraber yukarıdaki eleştirilerden tenzih ettiklerimden önemli tavsiye ve öneriler gelmesi de toplantının değeri niteliğindeydi.

Yerel basınla yapılan toplantıların haftada bilemedin ayda bir tekrarlanması, belediyenin yerel basınla bir komisyon oluşturması, basın müzesi ve cemiyetlere yer verilecek bir kompleksin oluşturulması, haber akışının daha sağlıklı sağlanması vs. bu önerilerden bazılarıydı.

Belediye yönetiminin yerel basından talepleri ise haklı olarak adil habercilik yapılması, birilerinin dümenine su taşıyacak negatif yaklaşımlardan uzak durulması. Eleştiriden rahatsız olmadıklarını ama takdirin de eksik bırakılmaması hususundaydı.

Belediye yönetiminin yerel basınla yaptığı toplantı verimli geçti. En azından, birbirimizi anlamak ve doğru anlatmak konusunda bize basamak atlatacak bir toplantıydı.

Belediye yönetiminin ve yerel basının yaşadığı ekonomik sıkıntılardan ve nasıl çalışıldığından neler yapılabileceğine ve nasıl birbirimize el verebileceğimizden konuşulması güzel bir gelişmeydi.

Yerlerde bir basındansa yerel bir basın olmak adına, kendi menfaatlerimiz haricinde memleketin menfaatlerini önceleyebilmek adına önemli bir gelişmeydi.

Ama son söz olarak şunu söylemeden edemeyeceğim destek bekleyen bir basın güçlü de olamaz adil de. Basın kendi dinamikleriyle ayakta durmadıkça özgür de olamaz doğru da.

Destek bekleyen bir basın güçlü değil güçlünün basını olur.  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?