HADİ PEDAL BASMAYA

06-10-2020

Dünya iki teker üstünde dönerken biz 4 teker üstünde anlaşmayı beceremedik hala.

İki tekerden kastımı anlayanlarınız bisikletten bahsettiğimi bilir. Şu aralar hem Pandemi döneminden kalma hantallık ve hamlığımı atmak hem de arkadaşlarla bir spor aktivitesinde buluşmak için de olsa bir bisiklet edinip kendimi vurdum yollara.
Ben kendimi yollara vurdum da yol yol değil

Sözüm ona bisiklet yolları var. 

Siz öyle sanın resmen önünüze kurulmuş size takla attırıp yaralamaya çalışan tuzaklar var. 

İşin komik tarafı şu ki daha ilk turumuzda bisiklet yollarından sorumlu kurumun yani belediyenin önünde, bisiklet yolunun ortasında pusuya düşmüş bir logar çukuruna takılıp bir arkadaşımız kendini yaraladı.

Hani demem o ki bisiklet yolu deyip öyle rahatlığa vurmayın her an önünüze bir tuzak çıkabilir. Bisiklet yolunda giden taşıtlar bir tarafa, park alanı gibi bisiklet yolunu kullanan mı dersiniz, tezgahını bisiklet yoluna kuran mı dersiniz hepsi var. 

Adı bisiklet yolu olsa da bisiklet dışında her şey var o yolda.

Yarım yamalak da olsa bisiklet yolları bu kent için güzel bir kazanım güzel bir uygulama. 

Fakat bir an evvel mevcutların iyileştirilmesi ve bu yolların sadece Diyarbakır Caddesi ve birkaç kilometrelik çevre yolundaki kısımla sınırlı bırakılmamalı.

Her mikrofonu eline geçirdiğinde halk sağlığını önemsediğini dillendirenler için söylüyorum.

Buyrun size toplum sağlığı için güzel bir proje bisiklet kullanımını arttıralım. 

Önce bisiklet sürücülerinin güvenliğini sağlayacak tedbirlerle başlayıp, özellikle toplu taşıma sürücüleri bisiklet sürücülerinin hakkını çiğnemesin diye küçük de olsa bir eğitim verelim.

Dileğim ve önerim odur ki bir gün gerek belediye gerekse de valilik yetkilileri yani esas sorumlular bir bisiklete binip sürmeyi ve şehir içinde gezinmeyi denesin o zaman ne demek istediğim daha kolay anlaşılır ve nerede ne eksiğimiz var daha net görülür.

Ben henüz başladım her ne kadar birkaç yıl önce de bisiklet sporuna merak sarıp bir müddet devam etmiş olsam da uzun bir aradan sonra yeniden başladım. 

Bunun için bisiklet almanıza da ihtiyaç yok başlangıç olarak Belediyenin ücretli bisikletleriyle de başlayabilir ve bisiklet keyfine katılabilirsiniz. 

Yeri gelmişken belediyenin ücretli bisiklet uygulaması da başlangıç olarak güzel bir uygulama oldu ama başladığı gibi bırakıldığı kanaatindeyim.

Bisiklet istasyonları arttırıldı ya da bisiklet sayıları katlanarak arttı demek isterdim ama maalesef. 

Başladığı yerde duruyor.

Başında da söylediğim gibi dünya iki teker üstünde dönerken biz hala şaşalı lüks araçlarımızla trafikte birbirimizi boğazlayacak gibiyiz. 

Daha önce de dillendirmiştim bir toplumda insanların biribirine dönük hoşgörü ve iletişim kalitesini en kolay şekilde trafikte ölçebilirsiniz ki. 

Maalesef bu konuda da sınıfta kalacağımızı düşünüyorum. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?