HANGİ SİNEMA

09-03-2018

Olması gereken aynen budur. 
Ne istiyorsunuz diye sormak.
Batman Belediye’sinin Atatürk Parkında yıkılan Yılmaz Güney Sinemasının yerine ne yapılması istendiği ile ilgili yaptığı ankete ben de katıldım.
Ve aldığım duyuma göre hala devam eden ankette, yine sinema yapılması yönündeki talepler çoğunluktaymış. 
Alanın, Atatürk Parkına dâhil edilip yeşil alan olarak bırakılması da aslında itiraz edilmeyecek bir seçenektir fakat AVM’ler dışında bağımsız bir sinemanın varlığı kentin sanatsal ve kültürel etkinlikleri ve canlılığı açısından çok önem arz ediyor.
Ama eğer yapılması yönünde karar çıkar da açılıp işletmesine başlanırsa, sinemanın diğer sinema salonları ve gösterdiği film türlerinden farklı bir niteliğe sahip olması gerekir ki bunu yaparlar mı? 
Şüpheliyim. 
Daha önce malumunuz, yaygın Holywood sineması dışında, bağımsız sinema filmlerine ev sahipliği yapan Yılmaz Güney Sineması, berbat ses düzeneği ve bakımsızlığına rağmen kentin sinema kültüründe önemli bir yer tutuyordu. Yine aynı nitelik üzerinden devam eder de bize Avrupa, İran, Uzak Doğu sinemalarından güzel filmler izletirse ne mutlu bize.
Yok, eğer AVM’lerdeki sinema örneklerini çoğaltacaksa ya da TRT ve tüm diğer kanallar gibi Dağ ve benzeri asker filmlerini gösterime sokacak, “yerli ve milli” safsatasıyla milliyetçi söylemi beslemeye dönük bir tavır içinde olacaksa hiç lüzumu yok zaten herkes ayaklanmış savaşmak için bayrak sallıyor.
Olmaz demeyin olur. Daha yakın zamanda düzenlenen kitap fuarında “Türkün Serüveni” başlıklı bir sunum yaptırılmadı mı Cansu Canan Özge’ye. E yani kitap fuarında bunu yapan sinema salonunda da gösterse gösterse Türkün Serüvenini gösterir.
Böyle bir sinemadansa söz konusu yer yeşil alana dönüştürülsün daha iyidir.
Ha dersiniz ki Sinema yapıldıktan sonra internet sitesi üzerinden vatandaş izlemek istediği filmlerin de seçimine katılsın, bak o olur. Hatta çok güzel olur. 
O da olmadı Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü öğretmenlerinden bu konuda yardım alınsın, o da olur. En azından güzel bir sinema belleği oluşturmak adına birikimlerinden faydalanılabilir.
Yani mesele sinema salonu değil orada bize sunulacak sinemanın kendisi. 
Bunu baştan anlamaz ve söylemezsek, mevcut iktidarın elinde o sinemada, iktidar kendi ideoloji düşüncelerinin propaganda aracından fazlasını göstermez.
Ha bunu söylemek bir şey değiştirir mi değiştirmez bence de ama ben yine de söylemiş olayım. 
Umuyorum ki yine bağımsız sinema örnekleriyle ön plana çıkacak bir sinemamız olur. Hem Holywood hem de iktidarın propaganda aracı olabilecek bir sinema değil.
Sanatı hizmetkârı kılan hangi ideoloji ya da iktidar olursa olsun sanatın katilidir.
Bunu bilir bunu söylerim. 
Sanat ne der? 
Onun cevabı için de iyi bir sinema salonu ve iyi filmler gerek.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?