HASANKEYF İÇİN ÖNEMLİ BİR SEMPOZYUM

06-05-2016

Ilısu Barajı nedeniyle yok olma tehdidi altındaki Hasankeyf ve Dicle Vadisinin geleceği için son derece önemli bir bir sempozyuma Batman olarak bu hafta sonu ev sahipliği yapacağız.

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri 7 ay önce U’ Dünya Kültürel Miras Listesine dahil edildikten sonra Hasankeyf ve Dicle Vadisinin neden UNESCO’nun korunması altına alınmadığı tartışmaları başlamıştı.

Tam da bu dönemde Batman Kent Konseyi, Hasankeyf’in neden UNESCO’ya alınmadığını gündemine alarak yürütme kurulunda etraflıca tartıştı.

Tartışmaların ardından geniş kapsamlı bir çalıştay veya sempozyum düzenlenmesi kararı alınmıştı.

O günden beri yapılmasına karar verilen sempozyumun çalışmaları devam ediyor.

Ancak bölgede çatışmaların yeniden başlaması nedeni ile bu sempozyumun birkaç kez tarihi değiştirildi.

Uluslararası bir sempozyum düşünülüyordu. ABD, Almanya, İspanya ve Irak’tan bilim adamları ile görüşmeler yapılmıştı ve katılım da sağlanacaktı.

Ancak bir bilim adamı hariç diğerleri güvenlik gerekçesi ile son anda programa katılmayacaklarını bildirdiler.

Tüm bunlara rağmen çok önemli ve değerli katılımcılarla bir sempozyum gerçekleştirilecek.

12 bin yıllık geçmişi olan, UNESCO Dünya Kültürel Miras kriterlerinin 10’undan 9’unu karşılayan, doğa ve tarihin bir arada olduğu ve dünyada eşi benzeri olmayan Hasankeyf’in, ömrü ancak 40 yıl olabilecek Ilısu Baraj Projesi’ne feda edildiğine dikkat çekilecek

Hasankeyf ve Dicle Vadisi üzerinde planlanan Ilısu Baraj Projesi 7 Mayıs Cumartesi günü Batman’da düzenlenecek olan sempozyumda ayrıntılı bir şekilde tartışılacak.

Üç oturumda konunun ilgili uzmanları ve kurumları farklı yönleriyle çok sayıda sunum gerçekleştirecekler.

İlk oturumda tarihi ve kültürel miras olan Hasankeyf’in UNESCO süreci, uzmanlar ve konunun takipçileri tarafından ele alınacak.

İkinci oturumda Ilısu Baraj projesinin ekolojik, sosyal, ekonomik boyutları ile yaşayan kültür üzerindeki etkileri konuşulacak.

Son oturumda ise Hasankeyf’in kurtarılmasına yönelik görüşler aktarılacak ve baraj projesinin yıkıcı etkilerine karşı mücadele eden sivil toplum örgütlerinin deneyimleri anlatılacak.

8 Mayıs Pazar günü Hasankeyf’te bir buluşma ile açık bir forum gerçekleştirilecek.

Forumda, toprakları benzer bir proje nedeniyle su altında kalan Halfeti’den ve yine benzer bir proje nedeniyle kamulaştırıldığı halde projenin iptal edilmesiyle topraklarını geri alan Munzur Vadisinden gelen konuklar ve hukukçular Hasankeyf halkıyla bir araya gelecek ve Hasankeyf girişinde bir kürsü kurulacak.

Yerel halkın yasal hakları ve kendilerini bekleyen olasılıklar hakkında bilgilenmelerini amaçlayan bu söyleşiden sonra doğa yürüyüşü yapılacak.

Ayrıca sempozyum sonunda hazırlanacak bildiri basınla paylaşılacak.

Sempozyumun içeriği kitaplaştırılarak konuşulanların kalıcı metinler haline gelmesi sağlanacak.

Bu sempozyuma katılım sağlama noktasında duyarlı Batman halkı üzerine düşeni yapmalıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?