HASTALIKLI KENT BATMAN!

30-12-2015

Geçen hafta Batman ile ilgili iki haber yaygın medyada yayınlandı.

Haber siteleri ve basın kuruluşları haberlerin doğruluğunu teyit etmeden balıklama atladılar haberlere.

Önce haber sitelerinde kimin yazdığı hangi haber ajansı tarafından servis edildiği belli olmayan PKK’nin Batmanı hain ilan ettiği bir haber yayınlandı.

Haber siteleri buna balıklama atladılar bu mizansal, maksatlı ve düzmece bir haber di.

Haberi doğrulayacak ne bir belgesi, ne bir kanıtı ve nede bir haber değeri vardı.

Ama sansasyonel bir haber olarak medyada geniş yer buldu. 

Haberin dayandırıldığı Kent Batman olunca hiç tereddüt etmeden her şey inandırıcı geliverdi haber sitesi yetkililerine.

Nasıl olsa Batman geçmişte imajı zedelenmiş ve kim yalan yanlış yazıyorsa bu kent ile ilgili yanına kar kalmış ya bu yüzden Batman ile ilgili önlerine gelen her haberi tereddütsüz kullanıyorlar.

***

Hafta sonu haber sitelerinde ve birçok gazetede Batman yine gündemdeydi.

Hafta içinde Batmanı hain ilan eden haber siteleri bu kez de gribal enfeksiyonlardaki artıştan dolayı Batmanı hastalıklı kent olarak ilan ediliyordu.

Haberde Batman Bölge Devlet Hastanesi'nde son bir hafta içinde tam 11 bin 900 hasta, gribal enfeksiyon yüzünden acil servise başvurduğu belirtiliyordu.

Anacak bu haberi “hain” haberinden ayıran farkı acil servis doktorun verdiği iddia edilen rakamlara ve açıklamaya yer veriliyordu.

Bu haberi her ne kadar Batman Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hakan Pamukçu Batman ve ilçelerinde grip salgının söz konusu olmadığını açıklaması ile yalanlamaya çalıştıysa da hastalıklı kent damgasını yemiştik bir kere.

Bu habere konu olan mevzu Batman da değil de başka bir kentte olmuş olsaydı haber siteleri ve yaygın medya bu denli balıklama atlamazdı muhtemelen.

Batmanın hastalıklı bir kent imajı tabiî ki rahatsız edici bir haber.

Ancak bir haftada 12 bin gribal hastalık nedeni ile sadece bir hastaneye başvurulmuşsa ve Batmanda 5 hastane ve 21 adette aile sağlık merkezi (eski adı ile sağlık ocakları) var bunlara yapılan başvurular da  hesaba katarsak bir haftada yuvarlama hesapla 30 bin kişinin gribal hastalık nedeni ile hastanelere başvurduğu gerçeği de yabana atılacak bir mesele değildir.  

Buda şu anlama geliyor Batmanda yaşayan her 6 kişiden birisi gribal hastalığa yakalanmış demektir.

Dolayısı ile hangi muhabir bu haberi yapmışsa yapsın haberde abartı yok hasta sayısının açıklamasında eksiklikte var diyebiliriz.

***

Buda üstü örtülecek geçiştirecek bir durum değildir elbette.

Hoş olmayan tek şey konun basın tarafından aşırı derecede abartılmasıdır.

Batman Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hakan Pamukçu grip haberine ilişkin yaptığı açıklamada her ne kadar ortaya atılan iddiaların asılsız olduğunu ifade ettiyse de bir daha diyoruz bu konu araştırılması ve üzerinde durulması gereken bir konudur.

İçerisinde bulunduğumuz mevsim de soğuklara karşı birçoğu kişi yeteri önlem almadığından dolayı grip hastalığına hastalandıysa da aslında tek nedeninin soğuk olmadığını da hepimiz de biliyoruz.   

Ancak şu gerçekte var Batmanda solunum hastalıkları en yaygın hastalıktır.

Solunum yolu hastalıklarının en büyük nedeni de hava kirliliğidir.

Batmanda ısınma ve birçok sanayi kuruluşunda doğal gaz kullanılmasına rağmen hala Batman havası en kirli kentlerden birisidir.

Solunum yolu enfeksiyonlarının birçok nedeni tabi sadece hava kirliliği değil her türlü kirliliktir.

Sokak kirliliği, toprak, su kirliliği, toplu taşıma araçları, oksulardaki kirlikte hastalığın en önemli nedenlerindendir.

Tabi en önemli sebeplerden biriside sağlıklı ve yeterli beslenmedir.

Yani toplumun Sosyo-Ekonomik yapısı, barınma koşulları da tüm hastalıklarda olduğu gibi solunum yolu hastalıklarında önemli birer etkendirler.

Bütün bu sebepler yan yana gelince de Batman’ın sağlıklı bir kent olduğu söylenemez.

Batmanda temiz ve sağlıklı bir ortam olmayınca da hastalıklar da patlama yaşanıyor.

Yani diğer olumsuzluklarına bir yenisi daha ekleniyor ve Batman Hastalıklı bir kent olu veriyor bir anda.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?