HDP’NİN MİTİNGİ VE BARIŞ

26-02-2016

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Batman’da Valiliğin daha önce belirlediği miting ve gösteri alanlarından birisi olan 16 Mayıs standı önünde bir miting düzenlemek için hazırlıklarını sürdürüyor.

HDP İl teşkilatı valiliğe bu konuda resmi başvurusunu yaparken Milletvekili Sadet Becerikli de telefonla Batman Valisi Azmi Çelik’i arayarak miting taleplerini sözlü olarakta bildirmiş.

Yaklaşık bir ay önce HDP eş genel başkanı Figen Yüksekdağı’ın katılımı ile aynı adreste HDP yine miting düzenlemek istemişti ancak valilik izin vermediği için miting iptal olmuştu.

Bu kez HDP eş Genel başkanın katılımı ile Pazar günü Batmanda bir miting düzenlemek istiyor.

Miting’e katılımın yüksek olması için başta HDP Milletvekilleri olmak üzere tüm parti yetkilileri çalışmalarını dört koldan yürütüyorlar.

Gazetemiz baskıya girdiği ana kadar valilikten miting izni ile ilgili herhangi bir açıklama gelmiş değildi.

HDP’li yetkililer basın gezisi esnasında ‘her şartta’ bu mitingi yapmada kararlı olduklarını açıkladılar.

Tabi bu üslup yerine; “HDP olarak biz parlamento da sandalye sayısı açısından üçüncü siyasi partisiyiz ve siyasi çalışmaların en meşru ve geniş katılımın sağlandığı biçimlerinden birisi olan miting hakkının izine tabi olması bile demokrasi açısından bir ayıptır. Miting yapma hakkımızın engellenmesi anti demokratik bir uygulama olur” şeklinde bir dil kullansaydılar daha iyi olurdu.

Yapılmak istenen “Barış mitingi” olduğuna göre bu süreçte bu miting ile ilgili verilecek karar da kullanılacak dil de önemlidir.

Barış’ı talep etmek için miting yapmayı amaçlayan HDP’lirlerin söylemleri ve valiliğin vereceği karara göre alacakları tavırları amaçları ile çelişmemesi gerekir.

Valiliğin Miting izni ile ilgili nasıl bir karar vereceği ise merak konusudur.

Tabi valilik her nasıl bir karar verecekse versin, kararı kendilerince haklı gerekçeleri ile birlikte başta HDP’liler olmak üzere kamuoyu ile  paylaşması gerekir.

Yani sadece “İzin vermiyoruz” demekle yetinmemeleri gerekir.

Ayrıca düzenlemek istenen mitingin adı “Barış mitingi” olduğuna göre hele, hele yaşadığımız bu gerilimli günlerde özel bir önemde taşıyor. 

Miting ile ilgili verilecek her karar ve alınacak her tutum toplumu germekten ziyade toplumsal barışa hizmet edecek türden olmalıdır.

O yüzden alınacak karar ve tutum bu süreçte daha çok önem arz etmektedir.

***

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, bakan kimliğinin yanında nasıl bir AK Partili milletvekili ve siyasetçi olarak Batmana gelip rahat bir biçimde çarşı pazarda halkla buluştuysa, siyasi çalışmalarını güvenli bir ortamda gerçekleştiyse, HDP eş genel başkanında aynı bu çerçevede siyasi çalışma yapma hakkı vardır elbette.

Yapılmak istenen HDP Miting’in olaysız ve güven içerisinde gerçekleştirmenin koşul ve zeminini oluşturmakta tümü ile devletin ilgili kurumlarının görevidir.

***

Miting ile ilgili söyleyeceklerimizi noktalayıp HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hazır Batman’a gelecekken barışın sağlanması ile ilgili bazı tespitlerimizi kendisine buradan aktarmak istiyoruz.

Sayın Demirtaş; öncelikle Batmanda bölgemizin diğer illerinde yaşanan olaylardan dolayı gerilimli günlerden geçtiğimizi herkesten daha iyi biliyorsunuz.

Yaşanan olaylar nedeni ile yaşamını yitiren için Batmanlılar tıpkı da sizin gibi üzülüyor ve biran önce akan kanın durmasını istiyor.

Elbette bu yaşananları tasvip etmediğiniz, sizin ve partinin inisiyatifi dışında geliştiğini de biliyoruz.

Ancak bu sorunun çözümünde HDP ve AK Partinin kilit siyasi partiler olduğuna kamuoyu inanıyor.  

Buradan hareketle geçmişte çözüm süreci adı altında etkin bir biçimde etkin bir şekilde geliştirilen diyalog kanallarının 7 Haziran seçimleri sonrasından işlevsiz hale gelmesine hepimiz kaygılıyız ve üzülüyoruz.

Batman kamuoyu Kürt sorunun çözümü için ne hendekler ve barikatlar ve nede operasyonların bir çözüm olmadığı kanaatindedir.

Yani ne barikat kurulması nede barikatları ve arkasındakileri yok etmek akan kanı durdurmayacak aksine sorunu daha çözümsüz hale getirecektir.   

Nihaiyi çözüm acilen tarafların yeniden terk ettikleri çözüm masasına dönmeleri ile mümkündür.

7 Hazirandan buyana Kürt meselesi ekseninde yaşanan bütün meseleler çözümü daha da zorlaştırmaktan başka hiçbir katkısı olmamıştır.

Dayatma, baskı ve şiddet yöntemleri ile hiçbir sorunun çözülemeyeceğini geçmişte yaşanan en acı deneyimlerden biliyoruz.

Çatışmalarda, silahta ısrar politikası ateşe benzin dökmekten farkı yoktur.

Ayrıca sorunun çözümünü eli silahlı güçlerin inisiyatifine bırakmamak gerekir.

Bunun için de AK Parti hükümeti ve HDP’nin bu süreçte siyasi çözüm yönünde güçlü bir siyasi irade ortaya koymasına ihtiyaç vardır.

***

Sayın Demirtaş, 7 Haziran seçimleri öncesi Batman düzenlediğiniz miting Batman tarihinin en kalabalık ve coşkulu mitingi olmuştu.

Bu mitinge katılan birçok kişi size bu güne kadar oy vermemiş ve partinizle hiçbir bağı olmayan kişilerdi.

Ama sizin 7 Haziran öncesi barış’tan yana samimi tutumunuz ve söylemlerinizden dolayı sizi canı gönülden destekliyordular.

Çatışmalı ortam en çok sizin partinizi her açıdan etkilediğini sanırım kısmet olursa Pazar günü yapılacak miting’e bunu açık bir şekilde fark edeceksinizdir. 

Sizden bu süreçte halkın en çok istediği demokratik siyasette ısrarcı olmak ve kamuoyuna da bu yönde mesajlar vermenizdir. 

Çözüm süreci esnasında toplumsal barış adına elde edilen çok değerli kazanımlar çatışmalar başladığından buyana teker teker kaybediliyor.

Kime sorarsanız gelecekten yana kaygılı ve umutsuz.

Bu umutsuz havayı biran önce dağıtmak gerekir.

Gerilim arttıkça toplumda ciddi manada kutuplaşma oluşuyor özgürlükler de kısıtlanıyor.

Kimin haklı, kimin haksız tartışmalarını bir tarafa bırakarak bir an önce öncelikle silahları susturmanın yol ve yöntemleri üzerinde durmanız gerekmektedir.

Barışı kim engellediğini bilen biliyor zaten.

Karşılıklı suçlamalar ve savaşı isteyenlerle polemik ve siyasi çekişme yerine Kürt siyasi hareketinin bütün aktörleri ve kurumlarını samimi bir şekilde içinde şiddeti barındırmadan bir mücadele tarzı ile barış için seferber etmek gerekir.

***

Sayın Demirtaş, madem Batmanda gerçekleştirmek istediğiniz mitingi sizde barış talebi ile tertipliyorsunuz öncelikle bizden, bize yakın veya uzak demeden, taraflı tarafsız bölgedeki sivil toplum örgütleri ve siyasi oluşumlarla çözümün yol ve yöntemlerini müzakere ederek sürece dahil etmeniz faydalı olacaktır.

Ayrıca barışın biran önce tahsisi bölgedeki sivil, resmi bütün kesimlerin ortak arzusudur.

Barış talebini sadece HDP tabanı ile birlikte değil herkesi sürece katarak yapmak amacınıza ulaşması için elinizi de güçlendirecektir.

***

Miting’e izin çıkar veya çıkmaz partinizin buna karşı alacağı tavır ve tuttum barışçıl bir yaklaşım ve üslup olmalıdır.

Şimdiden Batmanda düzenleyeceğiniz Miting’inizin barış’a vesile olmasını dilerken barış yolunda size başarılar dileriz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?