Hırsızlar Her Yerde Bekçiler Nerede

Hırsızlar Her Yerde Bekçiler Nerede
08-11-2022

Batman'da hırsızlık vakaları arttı deniliyor.

Yoksulluk ile doğru orantılı artan hırsızlık vakalarına ilişkin DEVA Partisi Batman İl Başkanı Av. Melik Müjdeci geçtiğimiz günlerde bir basın açıklaması yaparak durumun vahametini dile getirdi.

Müjdeci açıklamada, Adalet Bakanlığı verilerine dayanarak hırsızlık, dolandırıcılık, uyuşturucu ve cinsel suçların sayısal olarak arttığına vurgu yaptı. Müjdeci açıklamasında önemli bir detaya dikkat çekerek “Bir twit attığı için birkaç dakika içerisinde yakalanan ve tutuklanan vatandaşlarımızın olduğu bir ortamda, vatandaşın yıllarca biriktirdiği alın terini bir çırpıda çalan şahıslar ise yakalanamıyor.” diyerek belirtilen suçlardaki artışın sorumlusu olarak kimi gösterdi dersiniz? Açıklamada cevabı var “Görevi dışında her şey ile ilgilenen İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve bağlı kurumlardır.”

İddialı ve cesur bu tespiti yabana atmamak lazım.

Belirtilen suçlar ve benzerlerinin artmasına ilişkin bir diğer ayrıntıya daha dikkat çekmek istiyorum: Bekçiler  

Epeydir Bekçiler nerede diye soruyorum.

Pandemi süresince bekçilerin filyasyon çalışmasında görevlendirildiği söylendi. Anlaşılır bir planlama olarak bunun makul olduğunu düşündüm.

Pandemi ve pandemiye ilişkin filyasyon çalışması biteli epey oldu. O bekçiler hala görünür değil sahada bir defa karşılaşsam kendilerine soracağım ama hala yoklar.

İki yıl önce Çarşı ve Mahalle Bekçileri Yasası Meclisten geçtiğinde, İçişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan 24 Temmuz 2019 tarihli bilgi notuna göre ülke genelinde 21 bin 347 Çarşı ve Mahalle Bekçisi var deniliyor. 3 yılda kaç bekçi eklendi bu sayıya bilmiyorum.

Batman’da kaç bekçi var bilmiyorum ama iki yıl önce bahsi geçen yasa ve alımlarla oturduğum mahallede görünmeye başlayan o bekçileri bir daha göremediğimi biliyorum.

Oturduğum mahallede güvenlik zafiyeti olduğunu düşünmesem de küçük çaplı suçlar, gençler arasında yaygınlaşan madde bağımlılığının önlenmesi ve başıboş sokak hayvanlarının park ve oyun bölgelerinde çocuklara saldırmaya çalışması gibi vakalarda önleyici olabileceklerini düşündüğüm bekçileri uzunca bir süredir göremedim.

Sadece geçtiğimiz ay, mahalledeki parkta sokak köpeklerinin 4 defa çocuklara saldırdıklarına ben tanık oldum. Ve hatta Belediye ekiplerini arayıp burada çeteleşip çocuklara saldıran sokak köpekleri var dediğimde, “Barınağımız yok ne yapabiliriz ki” deyip ilgisiz kaldıklarını biliyorum.

3 defa gençler arasında kavga dövüş olduğuna tanık olmasam da haberini aldım.

Parkta görevlendirilmiş bir silahsız güvenlik görevlisinin tüm bunlarla ilgilenmesini beklemek ve hepsine yetişmesini istemek haksızlık olur. 

Yukarda değindiğim Deva Partisi İl Başkanı Melik Müjdeci’nin basın açıklamasında hırsızlık ve benzeri suçların artmasının bir nedeni de bekçilerin sahadan çekilmesi olabilir mi?

Batman İl Emniyet Müdürlüğü Müjdeci’nin basın açıklamasına ilişkin bir açıklama yaptı mı bilmiyorum. Benim merakımı ve kaygılarımı gidermeye dönük bir cevabı olur mu?

Batman’da sahada kaç bekçi görev yapıyor.

Ve neredeler? 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?