HÜDA PAR'IN ŞANSI..!

06-04-2015

Herkes kim aday olacak diye beklerken, asıl meseleyi pas geçiyor.

Batman’dan kim, meclise kaç kişi gönderecek?

Şuan ki durumu bakılırsa,

AK Parti 3

Hüda Par 1 gibi görünüyor. Tabii ki bu öngörü, HDP’nin şuan ki duruma göre barajın altında kalmış gibi görünmesinden kaynaklı. Şayet barajı aşarsa,

HDP 3

AK Parti 1 olur. Bugünkü şartlarda da bu çok zor gibi görünüyor.

Olaya çok duygusal yaklaştığımız için bunu kabullenmek çoğumuza zor geliyor. HDP’liler “kesinlikle, biz barajı aşacağız, en az 3 vekil çıkaracağız” diyor.

AK Partililer de “HDP’nin barajı geçme ihtimali sıfır, biz 4 vekille tulum çıkaracağız” diyor.

Hüda Par “bizim sıkıntımız yok, bağımsız girdik, baraj problemimiz yok, HDP baraja takılacak ve biz meclise bir vekil göndereceğiz” diyor.

AK Parti ve HDP’nin belki de anlaştıkları tek konu, Hüda Par’ın meclise gidemeyeceği mevzusu!

Ben onlar gibi düşünmüyorum.

HDP barajı aşarsa, zaten böyle bir tartışmaya gerek yok. Ama ben de HDP’nin bugünkü şartlarda barajı geçmesinin çok zor olduğu kanısındayım. Ülkede birileri insanların kimyasını değiştirecek kadar büyük operasyonlar yapmazsa (öyle sözler verilmiş) imkânsız!

Şayet geçmezse, AK Parti ve Hüda Par kapışacak.

Hüda Par son seçimde, ilk siyasi deneyimi olmasına rağmen 17 binin üstünde oy alan bir parti. Bu seçimde oylarını yükseltme ihtimali çok yüksek.

Meclise vekil göndermek için AK Parti’nin dörtte birinden fazla oy alması yetiyor. Son yerel seçimlere baktığımızda ve bunu bugünkü durumla karşılaştırdığımızda ihtimal oldukça yüksek çıkıyor.

Çünkü Hüda Par seçimlere çok iyi hazırlanıyor, ekibi çok sağlam örgütleniyor ve çok üst seviyede bir disipline sahipler. Adayları da Batman’ın en çok anılan ve sevilen Belediye Başkanı olan rahmetli Salih Gök’ün oğlu Aydın Gök.  Aydın bey de beyefendi kimliğiyle tanınan ve sevilen bir isim…

AK Parti’nin bu durumu lehine çevirmesi (4 vekil) için çok üstün çabalar gösterip oylarını artırması gerekir ki şuan için bu da zor gibi…

HDP’ye gelince... Meclis planları oldukça sıkıntılı duvarlarla çerçevelenmiş. Ya herru ya merru gibi bir durum söz konusuymuş gibi görünse de bence işin içinde çok daha ince hesaplar var.

Siyasi akıl noktasında oldukça üst seviyede olan HDP’nin bu kadar zayıf bir ihtimal için bu kadar büyük bir risk alacağı kanısında değilim.

Daha önce de dediğim gibi ya iktidarla anlaşılıp, seçim sonrası için bir yol haritası belirlendi. Ya da birileri onlara barajı aşmanız için ne gerekirse yapılacak diye bir söz verdi!

Durum çok kritik! Her iki pazarlık da benim hoşuma gitmiyor. Ülkenin kaderi üzerine böyle oyunların oynanmasını, ben şahsen ahlaki görmüyorum. 

Ülkeyi temsil eden meclisin, her rengi, hilesiz hurdasız, pazarlıksız bir şekilde içinde barındırması gerekir. Orada fikirler çatıştırılacak ki insanlar çatışmasın!

HDP’siz, Hüda Par’sız, Saadet’siz hatta TKP’siz bir meclis eksik bir meclistir.

Tamam, barajı anlıyorum, istikrar için şart ama ülke vekilliği ya da başka bir alternatif şart.

Belli bir ideolojisi ve kitlesi olan herkesin mecliste temsil edilmesi gerekir. Ancak o zaman Melis renklenir ve şenlenir. Farklı görüşler, renkler, öneri ve düşünceler ortaya çıkar.

Ülkenin en büyük problemi olan muhalefetsizlik sorunu da belki kısmen çözülmüş olur. İnsanlar muhalefet etmeyi saldırmak olarak değil, alternatif üretmek olarak algılarlar belki…

Sadece Kürt, Türk Doğu, Batı veya vatan, millet için değil, tüm insanlık için en hayırlısının olması dileğiyle, sağlıklı ve mutlu kalın...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?