HUKUKUNU DA AL GİT

09-10-2017

Başka nerde görebilirsiniz ki bütün bir cadde de iş makineleri çalışıp duruken insanlar hiçbir şey yokmuş gibi eşi ve çoluk çocuğuyla iş makineleri arasında günlük rutinine devam ediyor.

Bir yıl mı desem 3 yıl mı desem ne kadardır bilmiyorum, bütün Batman aracıyla ya da yaya büyük bir şantiyenin içerisinde yaşıyoruz.

Sadece bu kadarla olsa yine iyi, maalesef bu şantiyenin içerisinde yaşamak bizim de davranış şeklimizi değiştirmiş, tahammülsüzlüğümüzü arttırmış.

Zaten nüfusuna ve trafik altyapısına göre kat be kat fazla araç sayısına sahip bir iliz. Bu da yetmezmiş gibi revizyon mevizyon derken mevcut altyapı ve yolları da yenisi uğruna telef edince bütün bir hayat ve alışageldiğimiz düzensizliğimiz alt üst oldu.

***

Düzen yoktu ama alıştığımız bir düzensizlik vardı.

Şimdi o da yok oldu.

Yakın zamanda Gülistan caddesine girdiniz mi hiç? Onca çalışmaya, toprak, kum ve ağır iş makinelerine rağmen caddenin yaya trafiği bir kıdım olsun azalmış değil. Hatta öyle ki ağır iş makinelerini bir film gibi izleme meraklısı olan bizler caddenin kalabalığını arttırmış bile olabiliriz.

Küçük maddi hasarlı kazalar dışında çok şükür ki henüz cana zarar kazalarımız olmadı ama bugüne değin olmaması yine olmayacağı anlamına gelmez.

Onun içindir ki bir an evvel çalışma yapılan bölgelerde tedbirler alınmalı çalışma alanı insan ve araç trafiğinden arındırılmalıdır. Ama bunu yapmadan evvel gerek yayaya gerekse de trafikteki araçlara alternatif yol ve güzergâhlar belirlenmelidir.

***

Biz de ne oluyor nasıl oluyor: Allaha emanet yaşıyoruz her an başımıza düşecek, üstümüze devrilecek sıkışıp kalacak, kayıp kaybolacak risklerle muhatap kalıyoruz. Ne yaya ne trafik hiçbiri kimsenin umurunda değil.

Hesap soracak merci mi? Aman ha siz siz olun kimseye hesap sormaya kalkmayın elinizde hesabınızla bir anda olmadığınız bir yerde bulabilirsiniz kendinizi.

Lüzumsuz yere hukuk mukuk deyip guguk kuşu gibi pepuk olmayın.

Sonra çıkıp birileri hukukunu da al git derse şaşırıp kalmayın.

Doğrusu yapılan çalışmalar hepimizi sevindiriyor fakat çalışmalar yürütülürken tedbirlerin alınmayışı alternatif çözümlerin olmayışı da bir o kadar geriyor her birimizi, ne trafikte ne kaldırımda tahammülümüz kalmadı ne yetkililere ne de birbirimize.

***

Onun içindir ki mümkün olduğunca minimal yaşamak minimal dolaşmak en iyisi.

Aracınızı evden çıkarmayın, gezmelerinizi alışverişlerinizi birkaç ay erteleyin, dostlarınız sevdiklerinizle daha makul yer ve adreslerde görüşün.

Ha diyelim ki çalışma bölgelerine gitmek zorunda mı kaldınız o zaman da melamet hırkanızı giyip bir derviş sabrıyla çıkın evden.

Yoksa sabır çekmeye değil otuz üç doksan dokuzluk tespih yetmez.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?