HURDACILARIN MEZAR TALANI

20-01-2021

 

Çocukluğundan beri her Perşembe akşamı mezarlık ziyaretlerinde bulunanlar bilir yıllardır mezarlıklarımız düzensiz ve bakımsızlıktan dökülüyordu. 

Son birkaç yıldır Batman Belediyesine bağlı Mezarlıklar Müdürlüğü ciddi çalışmalar yaptı biraz olsun mezarlıklarımızı toparladı düzene soktu. 

Yeterli olmasa da geçmişe kıyasla önemli bir fark yarattı. 

Temizliği, bekçisi, her mezarın numaralandırılması, giriş çıkışların düzenlenmesi, mezarlık etrafının duvar ile çevrelenmesi, defin hizmetleri ile ilgili çalışmalar ortaya konan çalışmalardan bir kısmı.

Yeterli değil. 

Çünkü önemli çalışmalar yapılmış olsa da maalesef hala en başta güvenlikle ilgili ciddi eksiklikler olduğunu söyleyebiliriz. 

Benim gibi birçoğunuz mezar ziyaretlerinizde karşılaşmışsınızdır mutlaka. Demir parmaklıklarla çevrili mezarlarınızın demirinin yerinden sökülerek çalındığı artık her mezarlıkta yaşanan rutin hadiselere dönmüş.
Mezarlıklarımızın güvenliği her ne kadar mezarlık görevlileriyle sağlanmaya çalışılsa da maalesef yetmiyor.

Normal mesai saatleri 8 ile 17 saatleri arasında her mezarlıkta görevliler olsa da, saat 17’den sonra sahipsiz kalan mezarlıklarımız hurda hırsızlarının hedefi haline geliyor.

Yakınının mezar etrafındaki demir parmaklıkları çalınan bir tek ben değilim. 

Ne zaman mezar ziyaretinde bulunsam benimki gibi benzer mezarlardan aynı şekilde demir parmaklıkların çalındığına tanık oluyorum. 

Hatta bu hırsızlar, kimse bilmiyorum, o kadar cesur olacak ki akşam işlerine devam edip diğer mezarlardaki demir hurdalarını toplamak için kürek kazmalarını yerinde bırakıp gidiyorlar. 

Çaldık daha çalacağız der gibi çalışma araçlarını getir götüre üşeniyor yerinde bırakıp tekrar gelip ahlaksızlıklarına devam ediyorlar.

Bunun nasıl olduğunu sorduğumda karşıma öyle bir tablo çıktı ki faillere ne deseniz hafif kalıyor. Mezarların etrafındaki demir parmaklıkları bırakın mezar taşlarının içindeki iki üç demir çubuğu alıp hurdaya satmak için mezar taşını kıranların bile olduğunu söylediler.

Bu kadar mı…!

Sonuç olarak Mezarlıklar Müdürlüğü ortaya koyduğu farkla belli ki çalışıyor ama yetiyor mu? Yetmiyor. Müdürlüğün kaynaklarının ve personel sayısının arttırılması gerekiyor.

Mezarlıklara güvenlik kameralarının yerleştirilmesi, vardiyalı bir sistemle 24 saat güvenlikçiyle desteklenmesi ve aydınlatmanın arttırılması akla ilk gelen değişikliklerden olabilir.

2018 yılına göre ölümlerin yüzde yüz, 2019 yılına göre yüzde elli oranında ölümlerin arttığı Batman’da mevcut mezarlıkların 5 yıla kadar yeterli olduğunu söylüyorlar. Bu önemli bir bilgi olmakla beraber güvenliğin yeterli düzeyde sağlanamamış olması da en ciddi eksikliklerden biridir.

Mezarlıklar Müdürlüğünün eksikliklerin yetkililerce biran evvel giderilmesi, geçmişimize sahip çıkılması ve iki parça hurdaya mezarlıklarımızın talan edilmemesi için ne gerekiyorsa yapılması gerekiyor.  

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?