İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN DÜZELTME VE AÇIKLAMADIR

18-03-2021

İl Sağlık Müdürlüğü Bağışıklandırsakda mı Normalleşsek başlıklı yazıma ilişkin bir tekzip talebinde bulunmuş.

Gönderilen tekzip metninde her ne kadar Sspe hastalığının kızamık virüsüne ilişkin olduğu olduğu dillendirilmese de asi.gov.tr adresinde (ki bu devlet portalıdır) "Subakut sklerozan panensefalit (SSPE), santral sinir sisteminde kızamık virüsü ile oluşan ilerleyici, ölümcül bir yavaş virüs enfeksiyonudur." deniyor.

Tekzip metninde iddia edildiği gibi, yazımızda 'ideolojik ve siyasi nedenlerle" iddiada bulunulmamış yargıya varılmamıştır.

Sadece bozuk kızamık aşısı iddiaları ve dönemin iktidar partisi ve sağlık bakanının kim olduğu ifade edilmiştir.

Yazımızda yanlış ve tehlikeli algı oluşturmaya dair tek bir amaç ve ifade olmamasına rağmen basın ilkeleri ve tarafsızlık adına gönderilen tekzip metnini olduğu gibi takdirinize sunuyoruz.

Sağlık Müdürlüğünden cevap ve düzetme yazısı
28 Şubat 2021 tarihinde Ubed Baş adı altında ‘Bağışıklandırsakda mı Normalleşsek’ başlığı altında yazı için, Batman il Sağlık Müdürlüğü ile ilgili gerçekdışı beyanlarda bulunulmuştur.
"Konu hakkında öncelikle şunu belirtmek gerekir ki SSPE, oldukça nadir rastlanan, santral sinir sisteminin yavaş virus infeksiyonlarındandır. SSPE hastalığının ortaya çıkmasında iddia edildiği dönemde yapılan aşılardan kaynaklandığına dair bir bilimsel olarak ortaya konulamamıştır. Dolayısıyla haberde işaret edildiği gibi bu hastalığı siyasi ve ideolojik nedenlere bağlamak ve bunun üzerinden kamuoyunda yanlış ve tehlikeli algı oluşturmaya çalışmak başta küresel salgın olan COVID 19 pandemisine karşı verilen mücadeleyi zafiyete uğrattığı gibi "kamuoyunu "doğru" bilgilendirmek amaçlarına da hizmet etmemektedir."
Ayrıca Batman'ın nüfusu 620 bin 278 olduğuna göre, hesapladığınızda vaka sayısı 8.71 çarpı 6.2 dediğinizde 635 değil 54 olur. Önemle belirtmek gerekir ki Batman İl Sağlık Müdürlüğü bir bütün olarak pandemi sürecinde büyük bir özveri ile çalışmış olup, Sayın Bakanımız ilimizden canlı yayınlarda ve sosyal medya hesaplarında övgüyle bahsetmiş ve diğer illere örnek göstermiştir. Batman İlindeki sağlık çalışanlarımızı başarısının sebebi, güçlü filyasyon, temaslı ve vaka izolasyon süreçlerini hassasiyetle yürütmemiz ve etkin aşılamamızdır. İlimizde alınan testlerdeki pozitiflik oranımız ve sayın Bakanımızın açıkladığı 100 bindeki vaka sayımızın Türkiye ortalamasının çok altında olması sağlık çalışanlarımızın başarısını gözler önüne sermektedir. Tüm çabalarımız her daim, Batman halkımıza yaraşır nitelikte sağlık hizmeti sunmak ve çıtayı hep daha yukarıya taşımak iken mevcut ifadeler bizi ziyadesiyle üzmüş olup, kabul etmek mümkün değildir. Bu nedenle de kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bu tekzip metninin yayınlanmasını talep ederiz. "

Dr. Mehmet Hakan PAMUKÇU 
Batman il Sağlık Müdürü

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?