İLK TAŞI GÜNAHSIZ OLAN ATSIN

07-08-2019

Öznesine bakmaksızın, kime dokunacağını hesap etmeksizin, yanlış bir eylemin yanlışlığını dile getirmek, ona karşı durmak cesaret isteyen bir erdemdir.

Bu erdem ve cesareti katıksız en saf haliyle gösteremeyeceklerin susması kanaatimce daha yerinde olacaktır.

Batman Belediyesi Yaşar Kemal Parkında yol yapımını gerekçe göstererek yaklaşık 170 ağaca kıydı. Gerçekleştirilen kıyımın ibretlik bir vaka olduğu tartışma götürmez fakat bununla beraber devamında yaşananlar daha da ibretlik ve toplum olarak bizi özetler nitelikte. 

Yaşanan kıyımın akabinde HDP ve belediyesine muhalif ne kadar kesim varsa harekete geçti. Kıyılan ağaçların derdiyle mi? Onun yorumunu yapamam… Öyle ya da değil tepki gösterilmesinin önemli ve değerli olduğunu düşünüyorum. 

İktidar partisi temsilcileri hemen harekete geçmiş ve yandaş medya ve uzantıları sahaya inmiş ve yönetmen ‘motor’ deyip filmi çekmeye ve göstermeye başlamıştı. 

Batman Belediyesi bir basın açıklaması yaparak:

“..Çalışmalar esnasında yapılan ağaç söküm işlemleri partimizin ve yerel yönetim anlayışımızın ekolojik paradigması açısından, ve halkımızın hassasiyetleri ölçüsünde kabul edilebilir değildir. Sorumluluk tamamen bizimdir. Gerek düzeltilmesi ve gerekse geleceği inşa etmemizde bizim için çok acı bir tecrübe olarak hafızamızda yer edinecektir.”

Özetle Belediye yapılanların suç olduğunu ve sorumluluğun kendilerine ait olduğunu kabul ediyor ve bunun acısını hafızalarında taşıyacaklarını dillendiriyordu.

Cesur, yerinde ve gerekli bir açıklamaydı. Kendisini suçlayanlara onların günahlarıyla saldırmıyor, “siz de yaptınız” deme hamlığına kaçmıyordu.

Açıklamanın devamında üzgün olduklarını ve daha duyarlı olacaklarını ifade ediyor, “Kamuoyunun gerçek bir denetleyici ve yürütücü olarak müdahale etmesi ve bizi yoğun olarak eleştirmesi takdire şayan bir Batman gerçeğidir. Batman halkıyla bütünleşerek çok daha büyük ve başarılı işler yapacağımızın da kanıtı ve teminatıdır.” Diyordu.

Ortalığı ayağa kaldıranlar; Hasankeyfi suya gömen, Kaz Dağlarını yağmalayanlar ve daha nice orman ve doğal alanı inşaat alanına çeviren siyasi cenah ve yerel teşkilatı önce kendi günahlarından arınsın dememiş, sadece Esentepe’de de kıyılan ağaçlara sahip çıkarak tüm yeşil alanlara sahip çıkmaya davet etmiş.  Açıklamanın en kayda değer güzel haberi ise “Önümüzdeki günlerde 210 dönümlük alanda 2500’e yakın sayıda farklı türlerde ağaçlar, Batman halkıyla birlikte ağaçlandırma çalışması yaparak tamamlanacaktır” oldu.

Özetle Belediye, günahını reddetmemiş ve aynı günaha bir daha düşmeyeceğini ve günah çıkarmak adına 2500 ağaç dikeceğini bildirmiş.

Belediye, bunu hayata geçirir mi geçirmez mi aynı günaha aynı kıyıma düşer mi düşmez mi?

Zaman gösterir. Ama gösterilen tepkilere yaklaşım şekli hiç alışkın olmadığımız ve olması gereken güzel bir yaklaşımdır. 

Şimdi çıkıp tepki gösterenleri siyasi etiketleri üzerinden eleştirip samimiyetsizlikle suçlamak ya da tepki göstermelerinin ön koşulu olarak çevreci olmalarını istemek doğru bir yaklaşım mı?

Ya da kıyılan ağaç sayısını ekilenle mukayese etmek doğru mudur? Bu kadar kestiler ama şu kadar da ektiler demek?

Şimdi herkes ötekini taşlamak yerine kendi günahından yıkansa belki taşlamaya kimse kalmaz. Somut ifadesiyle HDP’lileri Yaşar Kemal Parkına AKP’lileri de Esentepe’deki ağaç kıyımını protesto etmeye, tepkilerini göstermeye davet ediyorum.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?