İNTERNET KAFELERİN DURUMU

14-04-2016

Bilgiye erişimde ve iletişimde en yaygın araç olarak yaşamımızda önemli bir yer alan internetlerin toplu kullanım sağlayıcısı olan internet kafelerin sayısı kentimizde bir hayli fazla.

Son verilere göre Batman’da ruhsatlı 465 internet kafe bulunmaktadır.

Tabi bir de tahminen 100 ruhsatsız ve kayıt dışı internet kafe de bulunmaktadır kentimizde.

Bu sayı Türkiye ortalamasının çok ama çok üstünde.

Sayının bu kadar çok olmasını sadece kazançlı bir sektör olarak veya arz talep meselesi diyerek geçiştirmemek gerekir.

İnternet kafelere giden herkesin sadece internet erişimini sağlamak amacı ile gittiğini de düşünmemek gerekir.

Tabi ki internet kafeler içerisinde bu işi kanun ve usulüne göre yapıp, son derece temiz ve aile ortamı kadar güvenli yerler de var.

Yani faaliyette olan bütün işletmeleri ayni kategori içerisinde değerlendirmek doğru değildir.

Ancak ne yazık ki tümü için “mevzuat ve kurallara uygun faaliyet gösteriyorlar” denilemez.

Bu sorun kentimizde bir an önce geniş bir çerçevede ele alınması ve üzerinde durulması gereken bir durumdur.

Bu konu hakkında bu güne kadar sadece Eğitim Bir Sen Batman Şubesi kapsamlı bir rapor hazırlayarak hem kamuoyu hem de ilgili kurumlarla paylaştı.

Raporda gerçekten çok önemli tespit ve öneriler vardı.

Ancak Raporu ilgililer ya dikkate almadı veya da ciddiye.

Bu yüzden raporda yer alan bazı tespit ve önerileri burada bir kez daha kamuoyunun ve ilgililerin dikkatine sunmakta yarar var.

İşte rapordaki bazı detaylar; 

-Kentte bir çok ruhsatsız internet kafe gerçeği, işletmecilerin rahatlığını ve keyfiliğini ve denetimden sorumlu kamu kurumlarının da denetim eksikliğini göstermektedir.

-İnternet kafelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatını Belediye, izin belgesini ise Valilik vermekte olup, denetimler Valilik bünyesindeki Komisyon ile Çocuk Şube Müdürlüğünün rutin genel asayiş ve denetim görevleri arasında bulunmaktadır. Bu da yapılan kısmi ve olumlu çalışmalara rağmen hala yeterli düzeyde istenilen noktada olmadığımızı açıkça göstermektedir.

-Türkiye ortalaması olan “her 5000 kişiye bir internet kafe düştüğü” gerçeği Batman için her 600 kişiye bir internet kafe düşmekte bu da genç nüfusa sahip ve işsizliğin fazlaca olduğu bir şehir vb. gibi sosyolojik gerçeklerle geçiştirilemeyecek denli bir tehlike gerçeğini gözler önüne sermektedir.

-Öğrencilerin okullardaki Bilişim laboratuarlarından yeteri kadar faydalanmamasından kaynaklanan bir açlık ve isteğin kendilerini güvensiz internet kafelere ittiği ve burada da kötü alışkanlık ve davranışların kazanılmasına yola açma riski mevcuttur.

-Okullarda derslerin boş geçmesi veya öğle arası molalarında öğrenciler okul çevrelerindeki internet kafe ile elektronik oyun salonlarına öğrenciler akın etmektedir. Bu boşluk derslerde devamsızlığı artırmakta ve öğrencinin kötü davranışları kazanmasına yol açarak evine ve okuluna kazanılmış “kötülük halleri” ile dönmesini sağlamaktadır.

İnternet kafe ile elektronik oyun salonlarının denetimini yapan Valilik bünyesindeki 6 kişilik komisyonun ise tüm iyi niyetli çabalarına rağmen denetimleri yetersiz ve zamanlama olarak rasgele yapılmaktadır.

Denetimlerin bir sisteme/düzene oturmamasından kaynaklanan sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu da toplumsal yaraya yol açan internet kafe olgusunun olumsuz yansımalarını yaşamamıza yol açmaktadır.

İnternet kefeler, onaylı içerik filtreleme konusunda yeteri kadar sorumlu davranmamaktadır.   

Evet, Eğitim-Bir Sen’in raporundaki çarpıcı tespit ve önerilerin bir kaçını sizlerle paylaştık.

İnternet kafelerin hepsi kapatılsın ve tümü ile zararlıdır” demiyoruz ancak kafelerin periyodik olarak denetlenmesi, dışarıdan ve içerden masaların görünür olması, kamera sisteminin içerde ve dışarıda olması gerekir.

Bir de her şeyden önce denetimden sorumlu kişilerin de düzenli ve mevzuata uygun şekilde denetimlerini gerçekleştirmesi gerekir.

Güvenli ve temiz olmayan internet kafelerin -uyarı ve ihtarlarla- şartlarını iyeleştirmeleri yoluna gidilmelidir.

Yanlışta direnenlerin ise kesinlikle af edilmemesi gerekir.

Bu gidişle yaşın yanında kuru da yamar misali bütün İnternet cafeler sanki zararlı mekânlarmış gibi bir imaj oluşabilir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?