İŞ GÜVENLİĞİ

16-12-2014

İşsizlikte Türkiye’deki tüm yerleşim alanları içerisinde sıralamada her ne kadar lider durumda olsak da bir de hatırı sayılır çalışanımız var.

Emekli sandığı ve SGK kayıtlarına göre çalışan sayısı yüz binin üzerinde görülüyor. 

Bu yüz bin kişiden yüzde %25 bile ancak sendikal haklara sahiptir.

Geriye kalanlar ise adeta köle muamelesi görerek çalıştırılmaktadır.

Birçoğu 800- ile 850 Tl arasında bir ücretle günde 10–12 saat aralıksız çalıştırılıyorlar.

Tatil günlerinde bile çalıştırılıp, sigorta dışındaki sosyal haklardan mahrum bırakılıyorlar.

Üstüne üstelik en ağır işi yapanda sendikal güvenceden yoksun emekçilerdir.

Bu emekçilerin çalışma koşulları da çok ağır ve güvenli değildir.

Özelikle inşaat sektöründe çalışanlar için iş güvenliği ile ilgili yeteri kadar önlem alınmadığından, iş kazası sonucu yaralananlar hatta ölenler bile oluyor.

İş kazalarının gittikçe artması hükümeti harekete geçirdi.

İşçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin etkinleştirmek amacı ile bir takım tedbirler alınması kararlaştırıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan "İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" TBMM'ye sunuldu.

Tasarıyla, nitelikli işgücü istihdamıyla iş sağlığı ve güvenliği ortamının geliştirilmesi, iş kazalarının azaltılması ve verimliliğin artırılmasını hedefleyen düzenlemelere gidiliyor.

Buna göre, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, standardı yayımlanan ve tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğin yayım tarihinden itibaren 8 ay sonra tasarıdaki esaslara göre mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak.

İşveren üretim zorlaması yaparsa iş durdurulacak. İzinsiz çalışma yaptıran işverene 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Ölümlü iş kazası meydana gelen iş yeri sahibi 2 yıl süreyle kamu ihalelerine giremeyecek.

Mesleki yeterlilik sınavlarındaki masraf ve sınav ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.

İşverenlere iş güvenliği durumuna göre ödül-ceza sistemi getirilecek.

3 yıl içerisinde ölümlü iş kazası meydana gelmeyen çok tehlikeli işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payı yüzde 1 olarak, ölümlü iş kazası meydana gelmesi halinde ise yüzde 3 olarak alınacak.

İş kazasını bildirmeyen işverenlerin yararlandığı teşvikler faizi ile geri alınacak, 5 yıl süreyle de teşviklerden yararlanamayacak.

İş kazalarını önlemek amacı ile alınacak bu tedbirler tek başına işe yaramayacak öncelikle denetimlerin artırılması gerekir.

Diğer bir yandan da özelikle özel sektörde çalışan işçilerin sosyal hakları ile ilgilide ciddi manada düzenlemeler yapılması gerekir.

Çünkü sadece iş kazası öldürmüyor, yoksulluktan kaynaklı, iyi beslenememe, ruh sağlığının bozulması da emekçiyi öldürüyor.

İş güvenliğinin yanında birde emekçilerin ekonomik ve sosyal haklarının iyileştirilmesi ve insan onuruna yakışır bir duruma getirilmesi gerekir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?