İŞ KUR’LA İŞ KURMAK!

28-04-2015

“Cumartesi Buluşmalarımız”ın bu haftaki konuğu İş Kur Müdürü Besim Eviz’di.

Sayın Eviz ve kurumuyla ilgili bilmediğimiz çok şey var… En başta kurumun isminin değiştiğini öğrendik. İş ve İşçi Bulma Kurumu olan kurumun ismi Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü olarak değişmiş. Aslında kurumun asıl değişimi, Besim Beyin Batman’a İl Müdürü olarak atanmasıyla başladı.

2012’de göreve başlayan Eviz, 6 personelle görev yapan kurumun personel sayısını 52’ye yükseltmiş. 750 bin (milyar) olan bütçeyi, 52 milyona (trilyon) yükseltmiş. Kurumun binasından tutun da işçi ve patronla olan ilişkilerine kadar ciddi bir değişimler yaşanmış.

Kurum sadece iş bulmuyor, vasıfsız olan kişileri alıp, kurslardan geçirerek nitelik kazandırıyor. İş kurmak için teşvik ediyor. Nasıl iş arayacağını, nasıl iş bulacağını öğretiyor. Teşvikler vererek işsizlerin işveren olmasının önünü açıyor. Patronlarla yapılan protokollerle, patronların nitelikli eleman bulmasını sağlamanın yanında işsiz gençlerin de ciddi referans sahibi olmasını sağlıyor.

Aslında Besim Bey çok önemli bir konuya vurgu yapıyor. İnsanlar kolaya alışmışlar. Direk para alıp harcamak istiyorlar. Mesela Denizli’deki sosyal yardımlaşma bütçesinin %98 i yatırım kaynaklı tüketilirken Diyarbakır’da ise %98 nakit tüketilmiş.

Yani Denizli’deki vatandaş işsizim bana 2 inek al süt satayım, kaynak makinesi al, kaynak yapayım, dükkân tut market açayım, derken, Diyarbakır’daki para ver, harcayayım diyor. İşte bizdeki asıl problem bu! Biz hazır yemeye alışkınız.

Devlet bize baksın diyoruz. Devlet bize iş kursun, önümüzü açsın demiyoruz. Kafa bu olunca da para da bitiyor kaynak da insan da… İşsizlik rakamları da hızla artıyor. Hâlbuki iş var, işsiz de var.

Ama bu ikisini birbirine beğendirme problemimiz var! Aslında İş Kurumu da profesyonel bir ekibe sahip ama onların da gücü bir yere kadar. Milletin bir kısmı okumadan terlemeden, sabah uykusuna kıymadan, iş sahibi olmak istiyor. Yok böyle bir şey! Tamam, iş imkanlarımız zayıf, devlet imkanları da bir yerde kısıtlı ama işsizlik sayısının bu kadar da yüksek olması normal değil.

İnsanların biraz da TV ve telefondan kafayı kaldırıp, çalıştırması gerekiyor. Bu her işsizin kafasını çalıştırmadığı anlamı taşımıyor, gerçekten okuyup, çalışıp, kısıtlı imkânlardan dolayı işsiz kalanlar var ama 25944 rakamının içinde bunlar çok az bir yer tutarlar…

Allah kimseyi işsizlikle imtihan etmesin, işsizlere iş, aşsızlara aş, gayretsizlere de gayret nasip etsin. Daha aydınlık yarınlar dileğiyle sağlıklı ve mutlu kalın…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?