KANLITEPE DEĞİL KIZILTEPE

01-05-2020

Batman kültürel, sosyal ve ekonomik açıdan 300 bin nüfuslu Kızıltepe ile çok benziyor.
Geçmişte aynı sorun, sıkıntı ve aynı acıları çekmiş olmalarının yanında, şimdi de karşı karşıya oldukları tehlike ve sorunlar aynıdır.
Coğrafik konum açısından da şehir yerleşkesi açısından da birçok benzerlikleri var.
Kaderi de Batmanla aynı. 
Tıpkı Batman gibi düz bir ovaya kurulmuş.
Aradaki uzaklığa rağmen Batmanlılar ve Kızıltepeliler arasında akrabalık ve ticaret bağları da çok güçlüdür.
Her Batmanlı gibi benim de dostlarım ve akrabalarım var Kızıltepe’de.
Bu aralar Kızıltepeli dostların sosyal medya üzerinden Takvim Gazetesine tepki gösterdiklerini görünce, sivil toplum camiasından tanıdığım Kızıltepe Zahireciler Derneği ve Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu başkanı Mehmet Şerif Öter’i arayıp tepkilerinin nedenini sordum.
Kızıltepe İlçesindeki iki aile arasında yaşanan bir kavgayı Kanlıtepe başlığıyla duyuran Takvim Gazetesi’nin, ilçelerini bu şekilde lanse etmesinden duydukları rahatsızlığı ve gazeteyi defalarca aramasına rağmen muhatap bulamadıklarını içerlenmiş şekilde anlattı. 
Takvim Gazetesinin Kanlıtepe başlığını attığı haberin kaynağı, Kızıltepe İlçesinde 24 Nisan 2020 tarihinde 2 aile arasında çıkan kavgada 16 yaşındaki Berfin Çalgıcı’nın yaşamını yitirmesi hadisesiydi. 
Takvim Gazetesi’nin yaşanan olayı haberleştirmesinde Kızıltepe için Kanlıtepe diye başlık atmasına, zihniyetlerini çok yıllardır bildiğimden pek şaşırmadım.
Yıllardır bölgede yaşanan bütün vakaları hep çarpıttılar çünkü.
Onların gözünde bizim bölge kanlı bir coğrafyadır.
Yaşanan kavgayı, hele bir genç kızın cehalet yüzünden öldürülmesini kimse tasvip etmez.
Türkiye genelinde bu tür üzücü hadiseler sıkça yaşanıyor.
Nitekim Takvim Gazetesinin Kızıltepe’ye Kanlıtepe benzetmesi yaptığı gün gazetenin aynı sayfasında, Manisa’nın Salihli İlçesi’nde yaşanan ve aynı aileden 4 kişinin silahla öldürüldüğü kavgaya Korkunç Olay başlığı atılmıştı.
Salihli İlçesi için bir genelleme yapılmamış, yapılmamalıdır çünkü münferit bir olaydır.
Ancak Kızıltepe’de bir kişinin öldüğü üzücü olayda Kızıltepe için genelleme yapılması da ahlaki değildir.
Ama doğrusunu söylemek gerekirse haberi yapan Takvim Gazetesi ve olay yeri Kızıltepe olunca haberin işleyiş tarzı acımasızca olmuş. 
Yine söylüyorum, haberin yapılış tarzı beni şaşırtmadı, çünkü yıllardır bölge insanı onlar için sansasyonel, yalan, yanlış haber yapmak için denek olmuş.
Sadece Takvim Gazetesi değil, yaygın basın genelde vur abalıya misali yanlış ve iftiralar üzerine kurulan haberlerle yıllar yılı bölge insanına her türlü hakaret ve ithamda bulundu ve ne yazık ki bu güne kadar yaptıkları hep yanlarına kâr kaldı.
Ama bu sefer ve bundan sonra Takvim Gazetesi ve onun zihniyetindekilerin bölge halkına yapılan hakaret ve haksızlıkların yanlarına kâr kalmaması için ciddi bir tepki var.   
Sosyal medyada gösterilen tepkilerin yanı sıra başta Kızıltepe Zahireciler Derneği ve Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Başkanı Mehmet Şerif Öter olmak üzere birçok kişi ve kurum, gazete hakkında protestolar yapıp, suç duyurusunda bulundular.
Kadim bir kent olan Kızıltepe’ye Kanlıtepe benzetmesi yapan Takvim Gazetesi, hatasını bir an önce düzeltmeli ve Kızıltepe Halkından özür dilemelidir.  
Kadim şehrin asırlardır bildiğimiz bir ismi var o da Kanlıtepe değil, Kızıltepe’dir.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?