KAYYUM VE İKİLEM

09-01-2018

Bu coğrafyada hiçbir şeyi kendi bağlamında kalarak tartışmak maalesef mümkün değil.

Her ne konuşursanız konuşun, dönüp dolaşıp kendinizi politik mevzuların ve de çatışmaların merkezinde buluyorsunuz.

Konuşmam diyorsunuz, uzak duracağım diyorsunuz ama maalesef her defasında söküp attığınız kötü huylu ve saldırgan bir ur gibi yeniden ürüyor siyaset ve peşi sıra getirdiği çatışma ve hastalıkları.

Mesela geçen hafta sonu Batman Belediyesine kayyum olarak atanmış Ertuğ Şevket Aksoy ile gazetemizin bir basın toplantısı vardı.

Mevziler alınsın hemen.

Kayyumla toplantı yapmak, kayyumu meşrulaştırmaktır”

Doğru mu?

Doğru.

Ama nasıl ki her biriniz belediye ile olan ilişkisini en ufak işleminden en büyük işlemine kadar sürdürüyorsa, su faturasını ödüyor, belediyenin halk otobüsüne biniyorsa, bir gazete de işinin gerektirdiği zorunlu ilişkisini sürdürmekle yükümlüdür.

Yani su faturasını ödeyip otobüse binen biri Kayyumu ne kadar meşrulaştırıyorsa bir gazeteci de yaptığı toplantıyla o kadar meşrulaştırıyordur.

En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyerek başlayayım;

Batman Belediyesine atanan Kayyum meşru değildir. Fakat bu durum Kayyumun yaptıkları ve yapacaklarını değerlendirmeye mani değildir.

***

Biraz sonra söyleyeceklerim birilerinin Kayyumu meşrulaştırdığım iddiasına kaynaklık temel etmesin diyedir bu kadar dil döküyorum ve belki de evet haklı olmalarından da korkuyorum ama maksadım bu değildir en başta doğru biline.

Çünkü seçilmiş bir Belediye Başkanını görevinden alarak yerine atanmışı koymak demokratik değildir ve meşru kabul edilemez.

Velev ki atanan Kayyum bu şehrin sokaklarını altınla kaplatsın, o hizmet yine de onu meşru kılmaz ve fakat meşru olmayışı sağladığı hizmeti de ortadan kaldırmaz.

Her ne kadar meşru olmadığını düşünsem de ne yaptığı ve neler yapacağı konusunda dinlemek anlamak için toplantıda bulundum.

***

Birçoğumuzun meşru olmayan daha birçok makam ve mevkiiyle muhataplığı gibi

Gazetemizin Ertuğ Şevket Aksoy’la buluşmasında gazetemizin çalışanları dışında mensubu olduğumuz Çalışan Gazeteciler Cemiyetinin diğer mensupları da bulundu.

Haliyle Şevket Beyin belediyecilik konusunda onca gazeteci karşısında nasıl bir performans sergileyeceğini merak ederek gittim toplantıya.

Şevket Beyin öncelikle gazetecilerle içten dolaysız iletişimine değinmekle başlayayım.

Bunun yanı sıra sorulan her bir soruya verdiği cevap ve yaklaşım tarzıyla Ertuğ Şevket Beyin belediyecilik konusunda kısa zamanda alanına hâkimiyet sağladığını da eklemek istiyorum. 

Yeşil alanları korumaktan, DDY istasyonunun mevcut yerinden kaldırılmasına, şehrin cazibe merkezini bölüp şehrin çeşitli yerlerinde yeni cazibe merkezleri oluşturmaya kadar kafasında yapmak istedikleriyle karşımıza çıktı Ertuğ Şevket Bey.

Bunları zaten haberden okudunuz zaten teferruatına girmeye lüzum yok.

Yıllardır şikâyetçi olduğum ve bir türlü adamakıllı bir düzene kavuşturulamayan toplu ulaşım sorunundan, Hava mania problemine kadar, çevre temizliğine kadar.

Sorduğumuz her bir soruya cevabıyla her bir konunun gündeminde olduğunu hissettirdi bize.

Ve en önemlisi de hepimizin keşke’sini sahiplenmiş olduğunu gördüm, İluh Deresi ıslahı.

Önemli bulduğum ve önemsediğim şu ki belediyecilik konusunda hizmet çıtasını yükseltiyor. Ve tüm Batmanlıları ikilemde bırakıyor.

Demokrasi ve meşru bir yönetim mi yoksa daha iyi bir belediyecilik hizmeti mi?

Sizin cevabınız ne bilmiyorum ama benim ki ikisi de. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?