KETENPEREYE GELMEYİN

KETENPEREYE GELMEYİN
18-11-2021

Gün geçmiyor ki yeni bir dolandırıcılık hikâyesiyle karşılaşmayayım. Aman diyorum, ben kül yutmam demeyin, bastığınız yere uzandığınız ele dikkat edin. 

İnsanları dolandırmak konusunda çığır açan başka bir dolandırıcı şebekesi ve dümeninden bahsedeyim size.

Birkaç gün önce yakın bir veteriner arkadaşım anlattı.

Arkadaşımın Veteriner kliniği var. Adı sanı bilinen sevilen bir veteriner. Kendi kliniği ve adı ile sözüm ona hayvan sahiplendirme çalışması yürüten birileri, kedi köpek vs. hayvanı sahiplenmeye çalışan insanların duygularını sömürüp istismar ederek kazanç sağlamaya çalışıyor. 

Evcililan, ilankimden gibi siteler üzerinden bir dolandırıcı çetesi hayvan sahiplenmek ve bakmak isteyenlerin hayvan sevgisini sömürüp vatandaşı dolandırmaya çalışıyor nasıl mı yapıyor? 

Kendiniz, eşiniz ya da çocuğunuz için evcil bir hayvan bulup bakmak, beslemek istiyorsanız ve bir petshopa gidip satın almak istemiyorsanız ne yaparsınız? 

Artık evcil hayvanına bakamayacak olandan ya da evcil hayvanı yavrulayandan hayvanı alıp (bedelsiz) beslemek yoluna gidersiniz. Peki, bu insanlara nasıl ulaşabilirsiniz? Tanıdıklarınız ya da sosyal çevreniz üzerinden ulaşır, hiç olmadı internet ortamında hayvanını sahiplendirmek isteyenleri ararsınız.

İnternet ortamında farklı ilan sitelerinde arayıp önünüze çeşitli illerde adresi adı telefonu belli birilerinin ilan verdiğini gördüğünüzde hele ki bu ilanı verenin veteriner olduğunu okuduğunuzda, tamam dersiniz buldum işte.

Sonra telefonu elinize alıp ilanda yazılı telefonu ararsınız ve karşınıza çıkan ne hayvan sahibidir, ne adı ilanda yazılı veterinerdir. Ama sizinle o veterinermiş gibi konuşur. 

Önce size güzel bir hikayeyle hayvanı neden sahiplendirmeye çalıştığını, tam aradığınız hayvan olduğunu ve büyük bir hayır işlediğinizi anlatıp duygularınızı kabartır.

Ardından nerede hangi ilde olduğunuzu sorup hayvanı size nasıl ulaştırabileceğini sorar. Dolayısıyla her ne kadar sizden ücret talep etmese de bu hayvanı size ulaştırmanın bir maliyeti olacağını ifade eder ve siz o kabarmış duygularınızla o maliyeti karşılayacağınızı söylersiniz. 

Elbette ki bu hayvanın yola çıkabilmesi için aşılarının da yapılması gerekir ve bu aşıların da bir maliyeti vardır. E haliyle bu aşıların bedelini de size hayvanını hediye edene ödetmezsiniz değil mi?

Ve ısrarla bu hayvan oğlu hayvandan iban numarası isteyip ona yol, aşı vesaire maliyeti göndermek nezaketinde bulunursunuz ama o hayvan ve insan düşmanı dolandırıcı paranızı aldıktan sonra size ne hayvanı ulaştırır ne de siz ona bir daha ulaşabilirsiniz.

Veteriner arkadaşım, birkaç tanıdığının kendisini arayarak hayvan mı sahiplendiriyorsun diye sorduklarını ve ilan sitelerinde kliniği ve kendi adıyla ilanlar olduğunu söyleyince durumun farkına vardığını ve ilanda kendi adının altında yazılı telefonu arayıp karşısındaki kişinin kendi adını kullandığını ve kendisiymiş gibi konuştuğunu söyledi. Olduğunuzu iddia ettiğiniz kişi benim deyince, kendisine küfredilip telefonun suratına kapatıldığını anlattı. Arkadaş elbette ki savcılığa suç duyurusunda bulundu. 

Muhtemelen birçok kişi bu yolla dolandırılmıştır. Bunlardan biri de siz olmayan diyedir diyorum, aman ha kimsenin duygularınızı sömürüp cebinizi hortumlamasına izin vermeyin.   

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?