Kime güveneceksin

Kime güveneceksin
19-04-2022

Alışverişin mecrası değişti.

Mecra değişince alışverişin dolandırıcıları da hemen yeni mecralara adapte olup en hızlı şekilde tezgahlarını kurmaya başladı.

Çıkıp mağaza mağaza gezmek fiyat almak iyisini güzelini ekonomik olanı bulmak artık gerçek pazarlarda değil sanal pazarlarda yaşanır oldu.

E ticaret pazar payını arttırdıkça dolandırıcılar da e dolandırıcılık becerilerini arttırmaya başladı.

İnternetten güvenli alışveriş yapabilmek ancak ve ancak bildiğiniz daha önce denediğiniz sitelerden alışveriş yapmakla mümkün ama o da sizi tam güvence altına almıyor.

Ya kredi kartı bilgileriniz çalınıyor ya aldığınız ürün ile size ulaşan ürün birbirine çok uzak oluyor ya da o çok güvendiğiniz site de batıp kendiyle sizi de batırıyor.

Peki, hal bu ise neye kime güveneceksiniz?

Devlete yani devletin yetkili mercilerine mi?

Acaba demeden edemiyorum. Bakın en son duyduğum dolandırıcılıklardan birini anlatayım.

Herhangi bir beyaz eşya ya da elektronik ürün almak için internete giriyorsunuz.

Alacağınız ürünü seçtikten sonra farklı sitelerde farklı fiyatları birbiriyle kıyaslayıp en uygun fiyattan almak istiyorsunuz. Malum devir ekonomi devri. (hani bu yaşıma geldim bu ülkede ekonomi olmayan bir devir de görmedik ya) Uygun fiyata almak istiyorsunuz ama dur bakalım söz konusu site güvenli mi?

Sitenin kaydı kuydu var mı?

Ticaret Bakanlığı bu sorunuza cevap bulmanız için ETBİS adında bir sistem kurmuş. ETBİS nedir? Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'dir. 11.8.2017 tarihinde yürürlüğe giren "Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Tebliği" ile anılan hizmet sağlayıcılar ve aracı hizmet sağlayıcılarını yılsonuna kadar bu sisteme kayıt ve bildirimde bulunmakla yükümlü tutmuş.

Sitemden alışveriş yapacağınız sitenin adını tarayıp evet falanca şirket adına Bakanlık sistemi kayıtlarında gösteriyor size. Demek ki diyorsunuz kaydı kuydu var şaka değil. Yani bir nevi Bakanlık kefil olmuş bunlara.

O zaman diyorsunuz tamam fiyat uygun, bakanlık da kefil olmuş. O zaman alayım diyorsunuz. Ürününüzü sipariş edip parasını yolluyorsunuz. Adamlar hemen siparişiniz alındı deyip size fatura da yolluyor. Tamam diyorsunuz, fatura da geldi artık ürün de gelir.

Maalesef öyle olmuyor ne ürün geliyor ne de siteye bir daha ulaşabiliyorsunuz. Ama diyorsunuz hani Ticaret Bakanlığı ETBİS’te siteyi akredite etmişti.

Şirket alışveriş sitesini kapatınca, şikayetler artıp ayyuka çıkınca ne oluyor dersiniz? O kefil olan yetkili bakanlık hemen siteyi sisteminden kaldırıp kendini kurtarmaya çalışıyor.

Ortada ne şirket var ne site ne de ETBİS kaydı. Bir tek size gönderilmemiş ürünün faturası bir de ödeme makbuzunuz.

Öz Atlas Elektronik Hizmetler Bilgisayar Ve Sanal Mağazacılık İthalat İhracat Sanayi Ve Tic. Ltd. Şti. ve alışveriş sitesi www.tredsiparis.com arkasına ETBİS ve bakanlığı alarak bu şekilde yüzlerce belki de binlerce insanı mağdur etti.

Tabi mağdurların bir kısmı Tüketici Hakem Heyetine bir kısmı savcılıklara suç duyurusunda bulunmuş bir kısmı da CİMER’e yazmış.

Dur bakalım ne olacak. Bakanlık kefaletini ödeyecek mi?

Hani eskilerin bir lafı var “Bu devirde babana bile güvenmeyeceksin” diye.

O eskiler toprak oldu ama bu laf hala geçerli.

Ben babama güveniyorum ama devlet baba mı!

E artık bir de buradan başımız ağrımasın değil mi?      

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?