MUCİZE

09-08-2018

“Haklı ve nazik olmak arasında tercih yapmak zorunda kalırsanız, nazik olmayı seçin.” Son izlediğim filmin içimi serinleten mucizevî cümlesi.

Filmin adı Mucize.

Orijinal adıyla Wonder.

İzleyin derim.

Stephen Chbosky'nin yönetmeni olduğu film, R.J. Palacio'nun romanından Steve Conrad tarafından senaryolaştırılmış.

Filmde başrollerde Julia Roberts ve Owen Wilson yer alırken çocuk oyuncu ise Jacob Tremblay.

Filmin hikâyesine gelince; Auggie Pullman yaşıtı diğer çocuklardan biraz farklıdır. Çünkü doğumundan itibaren yaşadığı sağlık sorunlarından ötürü operasyonlar geçirmiş ve yüzünde ciddi bir deformasyon ortaya çıkmıştır.

Auggie diğer çocuklarla sıradan bir okula giderek, sıradan bir çocuk olduğunu kanıtlamaya çalışır. Çünkü esas güzellik derinin altında, içeride saklıdır.

Buradan öyle iki cümleyle okuyunca ne kadar klişe gelse de evet öyledir. Gerçek güzellik içeridedir. Son dönem izlediğim ve beni en çok duygulandıran filmlerden biri ve film kahramanı oldu Auggie.

***

Filmin hikayesiyle beraber filmin çeşitli yerlerinde dillendirilen güzel düşüncelerinden bir kaçını sizinle paylaşmak istiyorum.

Birçoğumuzun taşıyıp da farkında olmadığı hastalıklarımıza derman olabilecek birkaç güzel düşünceyle tanıştırmak istiyorum.

Farklılığından dolayı Auggie’yi aşağılayan, hor gören ve dışlayan ardından tehdit eden bir sınıf arkadaşına ve çocuğun annesine, okul müdürünün dediği gibi:

“Auggie dış görünüşünü değiştiremez. O yüzden belki biz bakış açımızı değiştirebiliriz.”

Haksız mı?

Hepimizin buna ihtiyacı yok mu?

Her gün etrafımızda gördüğümüz, ailelerinin engelinden ya da kusurundan ötürü dışarı çıkarmadığı bazen çıkarmak zorunda olduğu onca insan, değişemediğinde biz bakış açımızı değiştirebiliyor muyuz?

Maalesef onları içine gömüldükleri yalnızlıklarına daha da itip boğmaya çalışıyoruz. Habip’le eğleşiyor, Resul’le dalga geçiyor, Yılmaz’la… ve daha nicesiyle o aptal gönüllerimizi eğlendiriyoruz.

Oysa yine aynı filmde geçen bir paragraf var ki hepimizin o illet hastalığına çare olabilecek bir paragraf:

“...ve bu sayede iyiliğin birçok şekilde geldiğini anladım. Yüce gönüllülük, güçlü olmakta değil, gücün nasıl kullanıldığında yatar.  Gücüyle birlikte pek çok kalbe güç veren kişi insanların en yüce gönüllüsüdür.”

Mucize filmini izleyin belki bakış açınızı değiştirir belki de bakış acınızı tekrar canlandırır da bu acı sizi eyleme geçirir.

Ki yine filmden bir alıntıyla “eylemlerimiz anıtlarımızdır” diyor Auggie’nin öğretmeni.

Siz de anıtlar dikmeye ve belki başkasının iyilik hareketine dahil olur belki de kendi iyilik hareketinizi başlatırsınız. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?