OHALDEN BUHALE GAZETECİLİK

11-01-2017

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününde 10 bine yakın medya mensubunun OHAL ile birlikte işsiz kaldığı bir zaman ve coğrafyada ne kadar kutlu olur bilemem ama…

Dünyada 348 gazeteci tutuklu.

Bunlardan 147’si bizim cezaevlerindeymiş.

Uluslararası basın meslek örgütlerine göre gazetecilerin tutuklu olduğu ülkeler sıralamasında birinci sırada yer alıyormuşuz.

2016 yılında Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Dünya Basın Özgürlüğü Sıralamasında Türkiye, 2015’e göre iki puan daha kaybederek, 180 ülke arasında 151. sıraya gerilemiş.

Washington'daki ‘Freedom House’ raporunda, Türkiye basın özgürlüğü açısından ‘yarı özgür ülke’ konumundan ‘özgür olmayan ülke’ konumuna düşürülmüş.

780 gazetecinin basın kartının iptal edilmiş, 839 gazetecinin haberlerinden ötürü mahkemelik olmuş, 189 gazeteci saldırıya uğramış.

Ama kutlu olsun 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü.

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan ne güzel demiş:

"Kamuoyunun doğru ve eksiksiz bilgilendirilmesini ilke edinmiş tarafsız ve özgür basın, demokratik, şeffaf ve gelişmiş devletlerin önemli güçlerinden biridir.

Basın ve ifade özgürlüğünün, halkımızın haber alma hakkıyla birlikte geliştiği ortamlarda, medya organlarının vatandaşlarımıza tüm gelişmeleri doğru aktarması, kamuoyunun bilgilenmesinde ve bilinçlenmesinde kilit bir rol oynamaktadır. Medyanın bağımsızlığının en iyi biçimde sağlanması için, hukuki düzenlemeler kadar, basın kuruluşlarının ve çalışanlarının, meslek ahlakına, tarafsızlık ilkesine uymaları, başkalarının hak ve özgürlüklerine saygıyı esas almaları, toplumsal sorumluluğu göz önünde bulundurmaları da önemlidir”

Haksız mı değil elbette.

Demek ki neymiş? Yukarıdaki istatistiklere takılmayacaksın.

Yukarıdaki istatistikler ve bu sözlerle şu sonuca varılır ki meslek ahlakına, tarafsızlık ilkelerine saygısız en çok gazeteci bizde, başkalarının hak ve özgürlüklerine saygısız en çok gazeteci de bizde, toplumsal sorumluluğu göz önünde bulundurmayanlar da bizde.

“Kamuoyunun yanıltılmasının, terör propagandası yapılmasının, hak ve özgürlüklere yönelik ihlallerin nasıl önüne geçilebileceği meselesi günümüz dünyasında halen çözüm aranan konular arasındadır. Milletimizin güvenlik ve huzuruna kasteden odakların terör faaliyetlerine hız vermeye gayret ettikleri bu hassas süreçte basın mensuplarımızın, terörle mücadelenin yanı sıra, demokrasimizin güçlenmesine, ülkemizin ilerlemesine, birlik ve beraberliğimizin korunmasına önemli bir katkı sağlayabileceklerine inanıyorum.

Bu düşünceler eşliğinde, başta Suriye olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde son derece zor şartlar içerisinde hayatları pahasına görevlerini yerine getirmekte olan gazetecilere takdirlerimi belirtiyor, medya mensuplarımızın Çalışan Gazeteciler Günü'nü tebrik ediyor, kendilerine başarılar diliyorum”

O vakit kutlu olsun 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, geriye kalan 364 gün de herhalde çalışmayan tembel gazetecilerin günü. Onlara da kutlu olsun.

Batman’da kapatılan iki gazetenin tekrar açılması ve çalışanlarının tekrar habercilik yapmaya başlaması belki de bugünün en anlamlı ve en güzel gelişmesidir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?