OKEYE DÖRDÜNCÜ

04-08-2016

Batman’a atanalı iki ay olmamışken yaşadığımız talihsiz darbe girişiminin ardından darbe karşıtı duruşuyla takdir toplayan valilerden biri, Batman Valisi Ahmet Deniz.

Başarıyla atlattı diyorum çünkü bunun somut delilleri var. Ve bu delilleri bütün Batmanlılar gördü. İşkembe-i kübradan değil bu sözler.

Henüz tanışmak nasip olmadı belki ama geldiğinden bu yana sahada çalışmaları, halkın içinde oluşu eylemlerde baş göstermesi ile tanımak mümkün oldu.

Kıyasla belirtmek gerekirse düz memur kafasında bir vali profiline sığmıyor.

Banane’ci yaklaşıma sığınmıyor.

Görüşme talebinize yoğun programından ötürü gecenin 11’inde cevap verebiliyor ki mensubu olduğum Çalışan Gazeteciler Derneğiyle görüşmesi böyle oldu.

Darbe girişiminin ardından (öncesinde merkeze alınan) görevden alınan valiler arasında 2 valimiz var.

Bunlar Ahmet Turhan ve Yılmaz Arslan.

Onları görevden alan İçişleri Bakanı Efkan Ala da yine Batman’ın eski valisi.

Ve şimdi ailesiyle birlikte meydanlara inen halkın yanında yer alan bir valimiz var. Vali Ahmet Deniz…

Vali’nin halkı anlamaya dönük bir çabası olduğunu halkın yanında, halkın içinde yer almasından anlamak mümkün.

Sanılmasın ki adına Demokrasi Nöbeti denilen darbe karşıtı gösteriler, iktidarın desteklediği gösterilerdir diye o meydanlara çıkıyor.

Bunun haricinde geldiği günden beri ki çok uzun süre olmasa dahi rengini belli etmiş halka karışmış bir validen bahsediyorum.  

Vali Ahmet Deniz ile ilgili en son duyduğum diyalog ise yine yukarıda zikrettiğim profili, takdiri besleyen bir örnek.

***

Vali bey birkaç gün önce Petrolspor’u idman yaparken ziyaret ediyor. Sporcular ve teknik heyetle Petrolspor yöneticileri tanışıyor.

Tabi malum birçoğu işadamı olan Petrolspor yöneticileri fırsat bulmuşken biraz da kendi iş dünyaları ve dertleriyle ilgili konuşmaya muhabbet etmeye çabalıyor.

Vali Ahmet Deniz’in dikkatini, kenarda durmuş onları izleyen ve sigara içen gençler çekiyor.

İçinde bulunduğu kalabalıktan kurtulup onlara yaklaşıyor. “Niye sigara içiyorsunuz?” Diye soruyor Vali.

“Petrolspor’un kahrından içiyoruz” diye cevap veriyorlar gençler. “Petrolspor’u şampiyon yaparsak bırakacak mısın?” diye sorunca Vali;

Bırakacaklarına söz veriyorlar gençler.

Yine benzer bir başka olayda, Valiyi, gittiği bir taziye çıkışında aracına binmiş giderken, 10–12 yaşlarında bir kız, “sayın valim derdimi dinler misin?” diye durdurmaya çalışıyor.

Vali aracı durdurup aracından iniyor ve “buyur kızım” diyor.

Duymuşum sen çok iyi birisiniz, bana bir tablet lazım. Bana bir tablet alır mısın?” deyince kız.

“Okullar açıldığında tabletler dağıtılacak ve ben gelip tabletini kendi elimle vereceğim” diyor. Korumalarına kızın adını ve okulunu not aldırıyor.

Halkın yanında duran bir Vali’den bahsediyorum, halkın çağrısını, davetini, karşılıksız bırakmamaya çalışan bir validen.

Hoşgörüsüne sığınarak espriyle karışık ifade edersem, kendine ayırdığı özel zamanında arayıp okeye dördüncü lazım deseniz sizi boş bırakmayacak denli mütevazı ve sizden biri.

Böyle bir valinin kendine özel zamanı kalır mı? Onu da siz düşünün.

***

ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ ARANIYOR

Gazetelerden biri Batman Valilik Özel Kalem Müdürü Ömer Keskin’in de görevden uzaklaştırıldığını yazdı.

Falancası bunu, filancası şunu dedi, diyerek haber yazılmaz elbette.

Maalesef bir gazete dedikoduları esas alarak yazdı.

Ömer Keskin hemen yalanladı ve işin aslıdır şudur deyip “kendime ve aileme daha fazla vakit ayırmak, ileriye dönük kariyer planlamamı daha rahat yapabilmek amacıyla, kendi isteğimle başka bir göreve atanma talebinde bulunmuş ve bu talep Sayın Valimiz tarafından da uygun görülmüştür. Dolayısıyla bu bir görev değişikliği olup görevden uzaklaştırma değildir” diye de açıklama yaptı.

Keskin birden fazla valiye hizmet vermişti.

Yaklaşık dört yıl Valilik Özel Kalem Müdürü olarak çalışmıştı.

Darbe sonrası paralelci olarak fişlenip görevden alınan eski Valilerimiz Ahmet Turhan ve Yılmaz Arslan dönemlerinde de aynı görevi yürüten Keskin, beyanatının devamında “Görev sürem içinde ve en güçlü oldukları dönemde kendilerinin hedefi olmuş bir kamu görevlisi olarak gazetenin bu husustaki iğrenç iftirasını yazarın şahsına iade ediyorum” diye ifadelerde bulundu.

***

Şimdi yeni bir özel kalem müdürü aranıyor.

Keskin görev yerini değiştirdikten sonra Valilik Özel Kalem Müdürü olabilecek biri aranmaya başlandı.

Muhtemelen siz de benim gibi bu kadronun görev tanımı nedir diye merak ettiniz. Bakın neymiş?

08.06.2011 tarih ve 27958 sayılı resmi gazetede yayınlanan, Valilik Ve Kaymakamlık Birimleri Teşkilat, Görev Ve Çalışma Yönetmeliğinde, Özel Kalem Müdürlüğünün görevi şöyle tanımlanıyor:

a) İdari Hizmetler ve Koordinasyon Şefliği;

1) Valinin özel haberleşme ve gizlilik taşıyan yazışmaları ile görev ve izin işlerini yürütmek,

2) Vali tarafından; başarı belgesi, üstün başarı belgesi ve ödül verilmesi ile ilgili işleri yürütmek,

3) Vali için gerekli bilgi notları, kurumsal sunumlar ve toplantı dokümanlarının hazırlanmasını ve muhafazasını sağlamak,

4) Valiye gönderilen dilekçe, evrak ve faksların kabulünü yapmak, valinin talimatı doğrultusunda gereğinin yerine getirilmesini sağlamak,

5) Valinin ziyaret, davet, randevu ve programlarının yazışmalarını yapmak, takibi ve koordinasyonunu sağlamak,

6) Valinin koruma hizmetleri ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek,

7) Özel kalem müdürlüğüne bağlı birimlerin evrak, arşiv ve dokümantasyon işlerini yürütmek,

8) Makamın güvenlik güçleriyle ilgili işlemlerini yürütmek, günlük asayiş raporlarını muhafaza etmek, valinin direktifine göre bu konudaki haberleşme ve yazışmaları yapmak,

9) Sıkıyönetim ve olağanüstü hallerde valilik makamının silahlı kuvvetlerle olan ilişkilerini valinin direktifi altında yürütmek,

10) Askeri birliklerden yardım istenmesini zorunlu kılan durumlarda valiye İl İdaresi Kanunu ile tanınan yetkinin kullanılmasına ilişkin haberleşme ve yazışmaları yapmak,

11) Olağanüstü hal ilan edilmesi durumunda; 2935 sayılı Olağanüstü Hâl Kanunu ile 21/2/1984 tarihli ve 84/7778 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe giren Olağanüstü Hal Kurulu ve Bürolarının Kuruluş ve Görevleri ile Yükümlülüklerinin Karşılığının Tesbit ve Ödenmesi Hakkında Yönetmeliğin gerekli gördüğü büro oluşuncaya kadar ve sözü geçen büroların kaldırılması durumunda, yazışma, dosyalama ve arşivleme işlerini sağlamak,

12) Makama gelen istihbarat, sınır görüşmeleri gibi özel amaçlı ödenek ve harcama belgelerini valinin direktifi doğrultusunda muhafaza ve gerektiğinde usulünce imha etmek,

13) Koruyucu güvenlik mevzuatı uyarınca, özel kalem müdürlüğünü ilgilendiren işleri yürütmek,

14) Mevzuat veya vali tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

b) Protokol Şefliği;

1) Protokol şube müdürlüğü bulunmayan illerde bu müdürlüğün görevlerini yapmak.

***

Yani anlayacağınız hiç de azımsanmayacak ve küçümsenemeyecek bir görev yükü varmış. Şimdi Keskin’in yerine kimin getirileceği merak edilirken, çeşitli adaylar muhakkak çıkacaktır.

Belki de Vali Deniz önceki görev yerinden özel kalemini getirecektir. Ama her kim bu göreve kimi önerecekse iyi düşünmesi gerekir.

Yukarıdaki görev tanımıyla birlikte Batman’ı ve Batmanlıları tanıyan bilen, valinin temposuna ayak uydurabilecek, valiyi doğru ve yerinde bilgilendirecek, valinin eli, ayağı, gözü, kulağı olabilecek biri olması, valinin temposuna ayak uydurabilecek biri olması gerektiğini de bilmeli.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?