OTOYOL EŞKIYALIĞI

OTOYOL EŞKIYALIĞI
11-11-2021

Yalan külliyen yalan. 

Ödediğimiz vergiler bize yol su elektrik olarak dönmüyor. 

Dönse bile fahiş fiyatlarla ücretli oluyor. 

Bakın size bir otoyolda eşkıyalarca nasıl soyulduğumu anlatayım.

Mart ayında İstanbul’dan Balıkesir’e giderken ücretli bir otoyol kullanma gafletine düştüm. Neden derseniz, belki biraz daha erken belki biraz daha rahat gitmek için. 

Ödediğimiz vergiler (Yüzde 220 ÖTV+ Yüzde 18 KDV) yetmemiş olacak ki Osmangazi köprüsünden girip iki yüz kilometre ücretli yol için 195 lira borçlandırıldım. 

Bir yakınımın “Sakın ödemeyi geciktirme fahiş faiz cezası var” demesiyle söz konusu yolu kullandıktan sonra bir hafta içinde HGS bakiyeme toplamda 500 lira yatırdığım halde, bahse konu ücretli yolun ücreti 195 lira HGS bakiyemden düşülmedi ve 15 gün sonra tam dört katı faiz 782 lira eklenerek 977 liraya çıkarıldı. 

Hiçbir uyarı ve bildirim olmaksızın bu borç 8 ay sonra HGS uygulamasına tesadüfen bakayım derken önüme çıktı. Otoyol A.Ş adlı firmayı arayıp var mı böyle bir faiz cezası dediğimde bana karşımdaki muhattabım: 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Hizmetleri Hakkında Kanun’un 30. Maddesinin 5. Fıkrası, bize 15 gün içinde ödenmeyen otoyol geçiş ücretinin 4 katı faizle cezalandırma hakkı veriyor. Peki diyorum borcuma ilişkin hiçbir bildirim ve uyarıda bulunmadınız, yine aynı muhattap otoyol girişinde verdiğimiz fişi bildirim sayıyoruz diyor.

Yani özetle Otoyol A.Ş diye bir firma 200 km yol için sizden 195 lira istiyor, sizde HGS’emde param var oradan keser diyorsunuz. Ama onlar HGS’deki bakiyenizi başka yollarda tüketmeyene kadar kesmeyip HGS’deki bakiyenizin 195 lira altına düşmesini bekleyip daha sonra kesmeyi deneyip bakiye yetersiz diye kesemeyince 195 liralık o fahiş ücreti 5 katıyla sizden talep edip hacizle tehdit ediyor. 

Ve işin en acı tarafı bu eşkıyalığı kanundan aldığı güçle yapıyor. 

İnternete Otoyol A.Ş diye yazdığınızda google’un öneri seçeneklerinin en başlarında, icra, haciz, ceza, şikayet, dilekçe diye seçeneklerin gelmesi tesadüf değil. 

Yaptıkları eşkıyalığın belli ki benim gibi binlerce kurbanı var. Ücreti beş katı cezayla kuzu kuzu ödedim. Neden mi çünkü benzer şikayet ve davaların çok da sonuç alamadığına ilişkin birden fazla yazı da okudum. Fakat sanılmasın ki ben bu eşkıyalıkta yenen hakkımdan vazgeçtim. Vazgeçmeyeceğim.

Ve hakkı mı helal etmiyorum.

Bu eşkıyalığa kanuni destek sağlayanlara hakkımı helal etmiyorum.

Yap işlet modeliyle daha nice eşkıyaya uçmadığım uçağın bedelini, geçmediğim köprünün, girmediğim yolun ücretini benden aldığı vergilerle benim adıma ödeyenlere hakkımı helal etmiyorum. 

Benden aldığı vergilerle her köşe başına her direğe resmini asanlara, yüceliğini göstermek için tepemde saatlerce 10 helikopter gezdirenlere hakkımı helal etmiyorum.

Güvenlik kaygısıyla her ziyaretlerinde şehrin trafiğini tıkayıp milleti perişan edenlere hakkımı helal etmiyorum. 

Ay sonunu nasıl çıkaracağım diye düşünürken, her defasında önüme fahiş zamlarla gelenlere ve milletin aklıyla oynayıp dalga geçenlere hakkımı helal etmiyorum.

Ve tüm bu düzen ve düzenbazlığa alkış tutup destek verenlere hakkımı helal etmiyorum.  

Ubeyd Baş

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?