ÖZÜRLÜ TOPLUM ENGELLİ HAYAT

04-12-2016

TÜİK’in 2011 yılı araştırma verilerine göre Batman’da 200 bin engelli olduğunu biliyor muydunuz?

Ben de bilmiyordum.

Tabi ki bu 200 binin hepsi çok şükür ki engelli değil ama maalesef birçoğu zihinsel özürlü. Nasıl mı?

Engelli kadrosundan memur olabilmek için, araç alırken ÖTV ve diğer benzeri vergilerden faydalanmak için ve benzeri olanaklardan nemalanmak için parayla engelli raporu alan özürlü insanlardan bahsediyorum.

Maalesef bu özürlülerin yaptıkları ve işgal ettikleri kadrolar her bir engelli insanımızın hakkını çalmak, gasp etmek ve onların her birine en büyük kötülüğü yapmaktır.

3 Aralık Dünya Engelliler Gününüz kutlu olsun.

Böyle bir gün nasıl kutlanır onu da biliyor değiliz.

Bir basın açıklaması, 2 tekerlekli sandalyenin, bir akülü arabanın kurdelesini açan üç beş özürlü politikacının sırıtkan görüntüsüyle mi?

Cumartesi günü Batman Engelli Spor Kulübü Basketbol Takımıyla bir araya geldik.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde en çok onların konuşmaya onların söz almaya hakkı var diye düşündük.

Şu çok bildiğimiz ve en bilgiç ukala edayla hepimizin tekrarladığı ama maalesef ki içini dolduramadığı “her birey birer engelli adayıdır” sözünün ete bürünmüş halini gördük.

10 yaşında bir trafik kazasında bir ayağını kaybetmiş ve beş yıldır bununla yaşamasını öğrenmiş ve sizden, benden hepimizden daha sıkı hayata tutunan 15 yaşındaki kardeşimiz İkram’ın (Öztekin) güleç yüzündeki ışıltıyı kelimelerle ifade etmek mümkün değil.

Biz özürlü sizler engellisiniz dedim.

Önlerine koyduğumuz yaşam engellerinden dolayı utandım bunun için ve daha başka ihtiyaçları için neler yapabileceğimizi bilmiyoruz, hani bildiklerimiz var ama bildiğimiz kadarını bile yapmıyoruz.

Engelli değince hepimizin aklına gelen ve ulaşılabilirlik erişilebilirlik özgürlüklerini sağlayan asansör ve engelli rampalarını bile yapmaktan, yaptırmaktan aciziz.

Umursuyor gibi görünsek de umursamıyoruz.

Dünya Engelliler Gününde basın açıklaması yapıp bu günde engellileri hatırladıklarını söyleyenler yalan söylüyor.

Desem ki kurumlarında engelli rampası ve asansörü eksik olanların basın açıklaması yapmaya hakkı yok, bizim gazete dahil hiç biri tek bir açıklama yapamaz.

Yasalardan şikâyetçiler kâğıt üstündeki yasaların eksik ve yanlış uygulamasından şikâyetçiler. Yasaların engelli oranı yüzde 40 ile yüzde 70 arası olanlara çalışma olanağı tanıdığını bu aralığın dışında kalanların maalesef unutulduğunu söylüyorlar.

Yüzde 40 engelli oranının altındaki engellilerin hiçbir ekonomik yardım alamadığından şikayetçiler.

Toplu taşımada yasalar zorunlu tutsa dahi uygulamada yapılmayan düzenlemelerden ötürü ulaşım olanağına sahip olmadıklarını söylüyorlar.

Hayalleri var BESK (Batman Engelli Spor Kulübü) kurulduğundan beri TÜPRAŞ’ın kendilerine verdikleri destek için minnettar olduklarını belirtiyor ve TÜPRAŞ engellilerin spor engellerini kaldırdı diyorlar. Keşke diğer kurumlar da bu duyarlılığa sahip olsa diyorlar.

Kurmak istedikleri Engelli Spor Merkezi ve sporun 17 branşını engellilere açma çabalarının sahipsiz kalmasından muzdaripler.

Hadi bunu yapmıyorlar yapamıyorlar diyor Başkan Cuma Çilek müsabakalarımızda bizi yalnız bırakmasınlar.

Seyirci desteği sağlasınlar bari diyor.

Bir gün olsun Vali, Belediye Başkanı ve diğer protokol maçlarını izlemeye gitti mi dersiniz? Gitmedi. Bunu da mı yapamıyorlar?

Maddi desteği geçtik istemiyoruz manevi destek sağlasınlar bari gelip bizi izlesinler başarılarımıza tanık olsunlar...

Ama yok biz hala neredeyiz: Eksik engelli asansörü ve rampalarında, olanında önünü araç park ederek, esnaf eşya yığarak kapatırız.

Mazlum Çiftçi 15 yaşında keşke nasıl güldüğünü görebilseniz.

Kıvır kıvır sarı saçlarının arasında size nasıl neşe verdiğini görseniz keşke.

Hadi o zaman kaldırın önünüzdeki engeli...

   

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?