PETROL SİYAH, SAÇLAR BEYAZ

29-03-2015

Batman’ın nüfusunun 30–40 bin olduğu yıllarda petrol sektöründe çalışan işçilerin sayısı 7–8 bin kişiydi.

Taşımacılık ve benzeri yan işlerinde çalışanları da hesaba katarsak nüfusun yarısı neredeyse geçimi TPAO’nun sahasında gerçekleşiyordu.

Şimdi ise Batman’ın nüfusu 400 bin ama petrol sektöründe çalışan sayısı 2000 kişi civarındadır.

O dönem ile bu dönem arasındaki petrol üretim miktarı neredeyse 10 misli artmış ama kentin ekonomisine faydası gittikçe azalmış. Bu durum, özelleştirme ve taşeronlaştırmayla birlikte gittikçe daha da artıyor dolayısı ile petrol sektörünün Batman’a olan kazanımları da gittikçe azalmaktadır.

Bu politikaların bir sonucunda işten çıkarılan 800 TPİC işçisinin her gün yaptığı eylemler, petrol işçilerinin toplu sözleşme görüşmeleri, bütün kesimleri olduğu gibi emek cephesinin de geleceği açısından hayati olarak görülen 7 Haziran seçimleri ile ilgili Cumartesi Buluşmaları’nda Petrol-İş Şube Başkanı Mustafa Tekik ile keyifli bir sohbet gerçekleştiriyoruz.

Yaşamını demokrasi ve insan hakları mücadelesine adamış bir ailenin ferdi olan Petrol İş Şube Başkanı Tekik ile Batman’ı, petrol sektörünü, çözüm sürecini, IŞİD barbarlığını, kısacası yaşama dair her şeyi konuşuyoruz.

Başkan Tekik’i çok yoğun bir iş trafiğinden çıkmış, memleket meselelerinden dolayı dertli mi dertli görüyoruz.

Bu güne kadar Cumartesi Buluşmalarımızda ağırladığımız misafirlerimizden daha farklı bir üslupta, tarzda ve hatta giyim kuşamda ayrı bir tarzla davetimize icabet ediyor Sayın Tekik.

Sakalı bıyığı birbirine karışmış, yaşına göre saçları çok beyazlamış, sade bir giyimle buluşmaya gelen Tekik, bu saçları hak, emek ve özgürlük mücadelesi için beyazlattığını söylüyor.

Madencilik sektöründen sonra en ağır ve en tehlikeli iş alanı olan petrolün rengi siyahtır oysa.

Bu ağır şartlarda çalışan ve sendikacılık yapanların fazlasıyla yıprandığı, Başkan Tekik’in beyazlaşan saçlarından net olarak anlaşılıyor. 

Sohbetimiz kuyulaştıkça 40 yaşını henüz yeni devirmiş biri olarak saçı ve sakalının aslında boşuna beyazlatmadığını öğrenmiş oluyoruz.

Tekik’e göre Batman’ın mevcut sorunlarının temelinde yatan en önemli sebep Batmanlılığa dair aidiyet olmamasıdır. Yani Batman’da yaşayan çoğunluk, hala kendisini bu kentli görmüyor. Acıda, neşede, kederde bir araya gelmeyi başaramıyor. Bunu başaramadığı için de isteyen istediği şekilde bu kentte yanlış politikalarını yürütüyor.

Eğer TİPİC işçileri meselesinde yeteri düzeyde tepki gösterilmiş olunsaydı, hiç kimse bir kalemde 800 işçiyi işinden çıkaramazdı” diyor.

Başkan Tekik’in en çok içerlendiği konu ise TÜPRAŞ Rafinerisinin gittikçe küçültülmesi meselesiydi.

Diyor ki Sayın Tekik, 200 Milyonluk bir yatırımla TÜPRAŞ’ın kapasitesinin geliştirilip modernleştirilmesini herkese dillendirdik.

“Batman’da bir lastik fabrikası veya Petkim tarzı bir iki işletme açılabilirdi, bunun için çok çabaladık ama hiçbir destek görmedik” diyor.

Haksız da sayılmaz... 60 yıldır Batman’da petrol üretiliyor 30 yıldır da petrol sektörünün kente katkıları gittikçe azalıyor.

Ham maddesi petrol olan bir fabrika açılacaksa öncelikle Batman’da açılması gerekmiyor mu?

Normalde öyle olması gerekir.

 

Ama söz konusu Batman olunca iş değişiyor.

Çünkü Sayın Tekik’ten öğreniyoruz ki ham maddesi petrol olan lastik fabrikası, hükümettin yönlendirmesi ile Batman’da değil de Çankırı’da kuruluyor.

Bu yaklaşımı da Tekik “Devlet de özel sektör de bölgemize sömürgeci bir yaklaşımla baktığından dolayı, hak ettiği yatırımı yapmıyor” diyor.

Lastik fabrikasının Batman yerine Çankırı’da kurulmasını da buna bağlıyor.

7 Haziran Genel Seçimleri ile ilgili olarak da “keşke siyasetin bu denli yaşam üzerinde etkisi olmasaydı” diye söze giren Tekik “umudumuz ve temennimiz bu seçimlerde siyasi tabloda bir değişimin olmasıdır. Çünkü ülkemizi şu anda yönetenler ne yazık ki emeğe emekçiye yaklaşımı iyi değil. HDP’nin emekçilere ilişkin bir takım önemli projeleri var HDP’nin en az koalisyon ortağı olabilecek bir Hükümet, Türkiye’nin yararına olur. Öngörülerimize göre HDP barajı aşıyor, umuyoruz aşar da” diye görüşlerini belirtiyor.

Bu ve benzeri bir çok konuda görüş belirtti Sayın Tekik.

Sohbette daha birçok önemli konuyu konuştuk.

Hepsini ayrıntıları ile gazetemizin sayfalarında okumanızı tavsiye ediyoruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?