"BATMAN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR”

"BATMAN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR”
02-11-2021

O zaman hak ettiğini verin Batman’a ve Batmanlılara. 

Ama Batmanlılar maalesef ki bırakın enini, iyisini bile alamıyor. 

27 Ekim’de başlayıp hala devam eden kitap fuarını ziyaret ettim. Fuar alanına girerken eli boş çıkan birkaç tanıdığa rastladığımda şaşırıp sordum, “okuyacak bir şey bulamadın mı?”

“Buldum bulmaz olur muyum, her ne kadar sınırlı ve fuar denmeyecek kadar kapsamı dar olsa da buldum. Buldum ama internetten 15 liraya alabileceğim kitaba neden 35 lira vereyim ki” diye cevap aldım. 

Fuarı gezerken benzer tepkileri birkaç farklı kişiden görünce, bazı kitapların fiyatını internet fiyatlarıyla kıyaslamaya çalıştım. 

Ve haklı olduklarına tanık oldum. 

Şunu diyebileceğinize ihtimal veriyorum; evet gerçek pazarın fiyatları sanal pazarla kıyaslanmamalı ama gerçek Pazar da sanal pazarın iki misli olmamalı. 

Batman dışında kitap fuarı ziyaretinde, özellikle daha büyük ölçekli fuar ziyaretinde, bulunanlar bilir ki Batman’daki, fuar denmeyecek kadar zayıf ve renksizdir.

Bir kitap fuarından beklentimiz ne olabilir ki derseniz. 

Daha çok kitap, yazarı ve yayıncısını bir arada bulmayı bekleriz. O yazarlarla tanışıp karşılıklı iki kelam etmeyi umarız.

Fuar kapsamında, panel, söyleşi, dinleti gibi etkinliklere katılmayı umarız. 

Aksine magazinsel televizyon programlarının figüranlarıyla fotoğraf çektirip yemek kitabına 120 lira gibi astronomik bir ödemeyi yapmayı değil. Ki o kitabı da sanal pazarlarda 96 liraya alabilmek mümkün.

Tamam, bu sene önceki yıllara göre fuarın çadır konseptinden çıkarılması güzel bir yenilik olmuş ama yine aynı caddeye, dar bir alana küçük gözlere sıkıştırılması olmamış.

Fiziksel olarak yenilenmiş bir konsept olsa da maalesef düşünsel olarak yine kalıplarını kıramamış ve muhalif fikir veya edebiyat yazarlarına yer verilmemiş. 

Çağrılmışlar da gelmemişler mi yoksa hiç çağrılmamışlar mı bilmiyorum.

Ama her sene Pelin Çift’in ve Tarihçi Tufan Gündüz’ün fuarın demirbaşıymış gibi tekrar tekrar çağrılmasına da nasıl anlamlar yüklenebileceğini ben yazmayayım ama siz okuyun.

Evet, bence de Batman en iyisini hakkediyor ve fırsat verilirse Batmanlılar en iyisine ulaşabilecek yetkinliktedir. 

İl Halk kütüphanesinde, kitap okuma etkinliği yapıp gazetelere haber servis eden bir garabetin sergilendiği, toplu okuma etkinlikleri için grupların kurulup parklarda AVM’lerde okuma şovlarının yapıldığı komedilere son verip okumanın şov ya da gösteri olmadığını anlatmak ve okumayı hayatın bir parçası kılmak için daha iyisine çalışmalı derim.

Bunun için de sadece sizi doğrulayan, sizi onaylayan sadece sizden olana değil farklı kalemlere de fuarın kapısını aralamanın zamanı gelmemiş demek ki.

İnsanın ötekinden korkması, kendinden, düşüncelerinin ve inancının zayıflığı ve temelsizliğinden korkusunun göstergesidir. 

O kadar korkmayın artık.      

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?