RAMAZAN VE ARINMA BİÇİMLERİMİZ

14-07-2015

Bu sene, geçen seneye kıyasla daha serin bir Ramazan Ayı orucu tuttuk. Fakat bu sene her seneden daha çok fark ettim ki oruçlu olmayıp aç kalmak zorunda bıraktıklarımız her seneden daha fazla.

Herhangi bir mazeretle ya da mazeretsiz oruç tutmadığı halde insanları sahte bir saygı ve anlayışıyla aç kalmak zorunda bırakanları anlıyor değilim.

Ben oruçluyum karşımda yiyemez ya da içemez. Bana saygı duymak zorunda” Bu ve benzer temel anlayışlarla kendi inancımızı, hayata bakış açımızı diğerlerine dayattığımızın farkında değil miyiz? Ya da farkındayız da gelişmemiş ilkelliklerimiz bazı durumlarda bizi ele geçirip bütün anlayışımıza hükmediyor da teslim mi oluyoruz hoşgörüsüzlüğe.

Bizim gibi olmayana dayattığımız açlığımızın bizde ibadet gibi ulvi bir manası varken, ötekine dayattığımız açlığın o ulvi anlamı bulandırdığını hiç düşünmez miyiz?

Oruç, aç ve susuz kalmak değil oruç, tüm o nahoşluklardan arınmaktır da. Ama aç susuz kalmanın acısı cinnet hali ve sinire bulanmış nahoşluklar ve hoşgörüsüzlüklerle kin halinde dökülüyor gözlerimizden, dillerimizden, ellerimizden.

Yazıktır, bize de yazık, üstüne sinirlerimizi boca ettiğimiz oruca da yazık. Bari şu son üç günü biraz sakin biraz dingin yaşayalım.

Ve yaklaşan bayramı sükûnetle birbirimize merhametle karşılayalım. Yoksa bu memleketin ne havası çekilir ne de sıcağı. Bir insanı var ki o da deforme olmaya başlamış ki durdurmak mümkün olsa da kimsenin umurunda değil.

Ramazan biz Müslümanlar için arınma hali olabiliyor mu, vücudu olduğu kadar zihni de arındırabiliyor nefsi terbiye edebiliyor muyuz mesela bu Ramazan edebildik mi diye bir düşünün.

Doğu ve Batı arasında farklar saymak ve yazmakla bitmez. Bakın arınma demişken size bir film anlatayım.

Arınma Gecesi adlı Amerikan yapımı 2013 yılında çekilmiş bir filmden bahsedeyim.

Filmin konusu 2022 yılında geçiyor. Sözüm ona suç oranları düşmüş hiçbir suç işlenmez olmuştur. Ama yılda bir gece ve o gece 12 saat hariç tabi.

Her yıl Mart ayının 21 ya da 22’sinde gece başlayıp 12 saat süren arınma gecesinde her türlü suçun işlenmesi serbest bırakılır. Cinayet, hırsızlık, tecavüz vs.

Bütün suçların işlenmesi serbest bırakılarak insanların içlerindeki suç işleme güdüsünü dışarı bırakıp arınması sağlanmaya çalışılır. Böylece toplum içerisinde suç işleme oranları düşmüş ve o gece hariç kimse suç işlemez olmuştur.

Batının ve de batılının yaşam felsefesine uygun ama bize yani biz dünyanın doğusunda yaşayanlara aykırı bir felsefe.

Neden derseniz batılı insan içindeki bütün arzu ve duyguları doyurmaya dönük bir dünya sistemi ve yaşam felsefesi hedeflerken Doğu insanı ise içindeki arzu ve istekleri yani nefs dediğini köreltip terbiye etmeyi esas alır. Arzularını isteklerini azaltır.

Batılı her talebine cevap olarak arzı genişletmeye doğulu insan ise arzı genişletip büyütmektense talebini daraltır.

Batılının arınma kültürü varsın böyle olsun biz bir Ramazanı daha geride bırakırken umuyorum ki bir batılı gibi değil bir Müslüman gibi bir Müslüman doğulu gibi, Doğulu bir Müslüman Kürt gibi, Doğulu Müslüman Batmanlı bir Kürt gibi doğru bir arınma ile temizlenebilmişizdir. O nasıl oluyor derseniz

Herkes kendi suyunda arınsın diye size bırakıyorum...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?